Naslovna / Zdravlje

Pad estrogena i poremećaj sna glavni su uzroci gojenja u menopauzi

Priredio/la: D. T.
10:50 - 27. 11. 2021.

Sve počinje dve godine pre poslednjeg ciklusa – udvostručuju se masne naslage, dok u isto vreme mišići slabe

Manjak estrogena i sna, mogući krivici za gomilanje kilograma u menopauzi Foto: Shutterstock

Pad estrogena i simptomi menopauze, kao što je poremećaj sna, praćen valunzima mogu biti krivci za gomilanje kilograma kod sredovečnih žena. Neki kilogram viška nije možda veliki problem, ali jesu masne naslage u predelu stomaka koje mogu isprovocirati kardiovaskularne smetnje, neki su od zaključaka studije Endokrinološkog udruženja iz Amerike.

Povećanje telesne težine u menopauzi

Većina žena u menopauzi dobije barem neki kilogram viška i to najčešće u predelu stomaka. Zašto se i kako ovo dešava nije još do kraja jasno, ali smatra se da nedostatak sna izazvan hormonalnim promenama u menopauzi, pre svega padom estrogena, može da poremeti noći san i dovede do viška kilograma.

Rad organizacije, koja prati zdravlje žena u Americi iz 2019, tvrdi da sve počinje dve godine pre poslednje menstruacije. Udvostručuju se masne naslaga, dok u isto vreme slabe mišići. Celokupni ovaj proces traje sedam godina, posle poslednje menstruacije. Stručnjaci, ipak, upozoravaj, da ovaj pomak u korist masti ne mora uvek da se odrazi na broj kilograma.

Polovina žena dobije dodatne kilograme

Istraživanja Mayo klinike iz oktobra 2017. povezuju, gomilanje kilograma sa padom nivoa estrogena u menopauzi. Tumači se, takođe, da simptomi menopauze kao što su napadi talasa vrućine i noćno znojenje, mogu demotivisati žene da budu fizički aktivne i da više vode računa o zdravim životnim navikama.

Malo je verovatno, samo da je pad estrogena jedini faktor koji utiče na povećanje telesne težine, kod žena u menopauzi. Sve žene se suočavaju sa padom nivoa estrogena u menopauzi, ali samo oko polovine njih dobije dodatne kilograme – kaže dr Leilah K. Grant, istraživač sa Harvarda i Vomen’s Hospital u Bostonu.

Bolesti srca i problemi sa šećerom

Kilogrami se talože oko stomaka, a sve ovo ima za posledicu veću izloženost zdravstvenim rizicima, kada su u pitanju bolesti srca i regulacija nivoa šećera u krvi. Smatra se da su usled pada nivioa estrogena, bolesti srca  vodeći uzrok smrti kod žena u menopauzi, pa je samim tim i ovo istraživanje, jedna od smernica koja bi mogla sprečiti fatalne ishode.

– Otprilike polovina žena koje prolaze kroz menopauzu žali se i na probleme sa spavanjem. Nesanica se ispoljava u vidu problema sa usnivanjem, buđenjem tokom noći sa nemogućnošću da se ponovo utone u san – kaže dugogodišnji istraživač menopauze dr Nanette Santoro sa katedre za akušerstvo i ginekologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Koloradu.

Ispitivane reakcije 21 žene u menopauzi

Istraživači su proučavali 21 ženu koja je bila u premenopauzi. Dve žene, spavale su dve noći bez prekida, da bi potom sledeće tri noći provele u snu prekidanim stalnim alarmom.

– Izabrali smo eksperimentalni model prekida sna, koji je u skladu sa njačeščim tipom poremećaja spavanja u menopauzi koji je posledica valugna – objašnjava dr Grant. Pored poremećaja sna, kod devet žena istraživači su privremeno potisnuli nivoe estrogena lekom leuprolid, kako bi oponašali efekte menopauze.

Kako dolazi do taloženja masti?

Tela žena koje su pretrpele poremećaj sna sagorevale su manje masti, a slični su bili rezultati i grupi žena kojim je potisnut nivo estrogena.

Uočili smo da i pad estrogena i prekidi spavanja, čak i uz adekvatne količine sna, utiču na energiju koju telo koristi za eliminaciju masti, što sve vremenom može dovesti do taloženja masti i konačnog povećanja telesne težine – kaže Grant .

Istraživači smatraju da su nalazi ove studije važni za razumevanje povećanja telesne težine u menopauzi, koje se karakteriše i znatno nižim nivoom estrogena i čestim poremećaja ritma spavanja.

Šta može biti od pomoći?

Stručnjaci savetuju osobama koje imaju probleme sa spavanjem, da idu u krevet ako je moguće uvek u isto vreme, da izbegavaju alkohol i pušenje pre spavanja. Preporuka je da se radi i na vežbama relaksacije i redukcije stresa. Od koristi može biti, kako se smatra i kognitivno bihejvioralna terapija za nesanicu

Problem sa nesanicom moguće je nekada rešiti i hormonskom terapijom u menopauzi. Neke trenutne smernice preporučuju hormonsku terapiju u menopauzi kao najefikasniji tretman za simptome menopauze, kao što su poremećaji sna. Studija tvrdi da kontrola nivoa estrogena i dobar san, mogu sprečiti povećanje telesne težine, koje se često primećuje tokom menopauze i na taj način smanjiti rizik od srčanih oboljenja i gojaznosti. Ukoliko hormonska terapija, ne obezbedi poželjne rezultate, prekida se njena primena.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo