Naslovna / Zdravlje

Menopauza pre 40. godine dovodi žene u veći rizik od srčanih oboljenja, navodi nova studija

Priredio/la: J. M.
15:00 - 20. 07. 2021.

Lekari bi trebalo svoje pacijentkinje obavezno da pitaju u kom dobu su ušle u menopauzu, kako bi sprečili rizik od nastanka srčanih problema

menopauza- rana menopauza- rizici po zdravlje-bolesti srca Rana menopauza rizik je za zdravlje srca Foto: Shutterstock

Žene koje uđu u menopauzu, period bez menstruacije tokom 12 uzastopnih meseci, pre nego što napune 40 godina, imaju čak 40 odsto povećan rizik od razvoja bolesti srca i kardiovaskularnih bolesti, u poređenju sa onima koje tranziciju u menopauzu ne prođu rano, navodi se u preliminarnom istraživanju predstavljenom na nedavnom savetovanju Američkog udruženja za srce.

Kako je vreme ulaska u menopauzu povezano sa bolešću srca

Prevremena menopauza bila je nezavisno povezana sa većim dugoročnim rizikom od koronarne bolesti, čak i kada se prilagođava glavnim faktorima rizika za srčane bolesti, navodi se u studiji u kojoj su istraživači dugoročno posmatrali vreme menopauze i zdravlje srca.

– Cilj nam je bio da procenimo kako je vreme ulaska u menopauzu povezano sa bolešću srca ili bolešću koronarnih arterija, kao što je nakupljanje plaka u arterijama koje okružuju srce – kaže dr Freanei, vođa istraživanja. Ranija istraživanja su pokazala vezu između menopauze, koja rano nastupa i bolesti srca i krvnih sudova, a menopauza pre 40. godine klasifikovana je kao pojačivač rizika za bolesti srca i krvnih sudova. Međutim, prethodne studije su se bavile kratkoročnim razvojem bolesti, a ova nova, decenijama je pratila žene – od 1964. godine do 2017. godine. Većina žena uđe u menopauzu između 40. i 58. godine, a prosečna starost je 51 godina, navodi se u istraživanju.

Menopauza pre 40. godine nije uzrok srčanih problema, već samo „pojačivač“ uzroka

Iako ovo istraživanje ukazuje da je prevremena menopauza povezana sa većim rizikom od bolesti koronarnih arterija, važno je napomenuti da ovi rezultati ne znače da prevremena menopauza izaziva taj rizik, naglašava se u studiji.
Može biti da je prevremena menopauza marker. Na to pitanje još uvek treba odgovoriti. Marker je nešto što može ukazivati na prisustvo ili povećanu verovatnoću bolesti ili stanja, ali nije ono što zapravo uzrokuje tu bolest ili stanje. Rana menopauza može biti znak da treba istražiti i pobliže upravljati drugim oblastima zdravlja žene – ističe se u studiji.

Smernicama za primarnu prevenciju iz 2019. godine dodata je i prevremena menopauza kao pojačivač rizika od koronarne bolesti, pa lekari sada ženama postavljaju i pitanje „u kojoj dobi ste ušli menopauzu“ kako bi prevenirali i kardiovaskularne bolesti. Žene često nisu dobijale potrebne intervencije ili terapiju, sve dok nisu postale starije, pa su ovo važni podaci, kaže se u israživanju.

Potencijalni razlozi za povećani rizik bolesti srca u ranoj menopauzi

Povećana verovatnoća pojave koronarne bolesti kod žena, koje su pre vremena ušle u menopauzu mogla bi da bude i zbog kumulativnih efekata života sa hipertenzijom ili dijabetesom tokom nekoliko godina. Iako je studija kontrolisala te faktore, kada su žene imale pedeset i šezdeset godina, žene koje su imale prevremenu menopauzu mogle su da razviju ta zdravstvena stanja mnogo ranije u životu.
Zato je ključno da ranije pitamo svoje pacijentkinje o istoriji menopauze, kako bismo im pomogli da ostanu zdrave tokom sledećih decenija – kažu autori studije.

I perimenopauza je vreme ozbiljnog rizika od srčanih bolesti

Ako ste žena koja je u perimenopauzi – valunzi, noćno znojenje, nervoza, nisu jedine stvari koje bi trebalo da vas brinu. Ispostavilo se da je ova faza “kolebanja” hormona koja dovodi do vaše poslednje menstruacije veoma rizično vreme i za srce. U tome se složilo skoro desetak stručnjaka koji su pregledali istraživanje na tu temu Američkog udruženja za srce. Ova faza života žene je vreme ubrzanog kardiovaskularnog rizika u više dimenzija, uključujući promene u lipidima, telesnoj masti, metaboličkom sindromu i vaskularnom zdravlju, smatraju lekari.

– Ove promene značajno povećavaju potencijal za srčane bolesti kasnije u životu i zbog toga žene i njihovi lekari moraju na perimenopauzu da gledaju kao na ključno vreme za intervenciju, umesto da čekaju da žene postanu starije i već obolele od kardiovaskularnih bolesti, kaže dr Samar R. El Khoudari, profesor na Univerzitetu u Pitsburgu.

Bolesti srca su „ubice broj jedan“ kod žena

Shvatanje ovih procesa je važno jer su bolesti srca vodeći uzrok smrti žena. Ako to niste znali, niste sami. Samo 56 procenata žena svesno je ove činjenice. Ni kardiolozi se na ovo ne fokusiraju dovoljno. Iako većina zna da se rizik od srčanih bolesti kod žene povećava nakon što prestanu zaštitni efekti estrogena u menopauzi, mnogi ne intervenišu dovoljno brzo. Ali, sve više kardiologa postaje svesno ovog važnog problema iako žene imaju drugačije simptome od muškaraca. Lekari moraju na perimenopauzu da gledaju kao na faktor rizika srodan visokom holesterolu i hipertenziji.

Neredovne menstruacije signaliziraju pad nivoa estrogena koji štiti ženu

Smatra se da je žena u menopauzi tek nakon što prođe celu godinu bez ijednog ciklusa. Tokom prelaznog perioda, poznatog kao perimenopauza, žena može proći nekoliko meseci bez menstrualnog krvarenja, ali jedna menstruacija, “resetuje sat”. Tokom ovog vremena, nivoi hormona veoma fluktuiraju. Jedan od glavnih hormona je estrogen. Smatra se da ovaj hormon pruža ključnu zaštitu za srce koju žene imaju ranije u životu. Kada žena uđe u perimenopauzu nivo njenog estrogena postaje sve niži.

Menopauza donosi ogromne promene u telu

Pad nivoa estrogena nikako nije jedina promena koja se dešava u telu žene tokom tranzicije u menopauzu. Sve promene kumulativno podižu potencijal za probleme sa srcem. Promene u menopauzi nisu poput dugmeta koje pritisnete i koje brzo povećava šansu za smrtnost. Ali, nakupljene zajedno, promene koje žene doživljavaju povećavaju rizik od kardiovaskularnih bolesti, kaže studija.
Tokom ovog perioda nivo holesterola u krvi počinje da raste. Karotidna arterija počinje da se sužava, salo se premešta sa butina i zadnjice na pojas oko trbušnih organa i na pojas oko grudi i srca – što su opasnije lokacije. A simptomi metaboličkog sindroma se povećavaju. Svi ovi faktori mogu da postave osnovu za kasnije srčane ili moždane udare.

Dobar holesterol može postati opasan

Čini se da čak i jednom zdravi nivo HDL holesterola ima destruktivan zaokret u perimenopauzi i menopauzi. HDL, ili „dobar“ holesterol, smatra se kardioprotektivnim. Ali, kada žena pređe u menopauzu, čini se da dobar holesterol postaje loš. HDL doživljava određenu disfunkcionalnost dok žene prelaze kroz menopauzu što dovodi do toga da prestaje da funkcioniše kao nekada.

Ulazak u menopauzu je komplikovan proces

Ljudi pogrešno misle da je menopauza tačka razgraničenja – jednog dana imate menstruaciju, a onda je nema. Ali, menopauza je zapravo dugotrajan i raznolik proces, sa hormonalnim fluktuacijama koje ponekad traju i godinama. Veza menopauze sa bolestima srca je posebno složena. Starost, stadijum menopauze u kojem se nalazite mogu igrati ulogu. Žene kojima su jajnici operativno uklonjeni kada su bile mlađe takođe se češće suočavaju sa povećanim kardiovaskularnim problemima.
Preporuka za žene u perimenopauzi je zato da idu na godišnje preglede kod kardiologa. Fizička aktivnost je ključna. Usvajanje plana zdrave ishrane treba da postane deo vašeg života, a ne kratkoročni hir. Druge važne radnje za zaštitu srca uključuju dovoljno spavanja, usvajanje tehnika smanjenja stresa i odvikavanje od pušenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo