Naslovna / Lepota

Dugi nokti ponekad su rasadnici bakterija i gljivica. To se može sprečiti

Piše: D. Tadić |19:00 - 25. 03. 2021.

Lep nokat je pre svega zdrav nokat. Glamurozni manikiri u nekim situacijama mogu postati rasadnici najrazličitijih oboljenja noktiju

Čisti i zdravi nokti su i lepi nokti Foto: Pixabay

Nestručan manikir često ima za posledicu stvaranje bakterija i gljivica na noktima šaka i stopala. Umesto glamura, lakovi za nokte su mnogima doneli neprijatne alergije ili oštećenja, koja se često ne leče, nego samo maskiraju novim slojem laka. Infekcije noktiju moraju se, u nekim sličajevima, mesecima strpljivo lečiti, dodatni problem su i veoma dugački nokti koji mogu biti pravi rasadnici nečistoća.

Nokat je, kako se smatra, dobar pokazatelj opšteg stanja vašeg organizma, tako na primer nedostatak vitamina B8 biotina se ispoljava u povećanoj krtosti noktiju, crne pruge na noktima mogu biti posledica uzimanja nekih lekova ili endokrine bolesti, plavičasti nokti govore o nedovoljnoj količinu kiseonika u tkivima i poremećajima cirkulacije.

Kako izbeći HIV, hepatitis ili covid u kozmetičkom salonu

Sve češća oboljenja s kojim se sreću dermatolozi su posledica, primene manikira, ali i činjenice da se iza veoma dugačkih noktiju mogu skupljati opasni virusi i bakterije. Higijena dugačkih noktiju mora da bude uvek pojačana, a posebno u uslovima pandemije.

– Veštački nokti mogu napraviti oštećenje nokatne ploče, alergijsku reakciju, dovesti do širenja već postojeće infekcije ili izazvati novu. U većini bolnica u inostranstvu, osoblju je zabranjena nadogradnja noktiju, jer se sa ovakvim noktima ruke nikada ne mogu pravilno dezinfikovati. Uvek zaostaju veće količine bakterija. Dugački nokti, a posebno nadograđeni duže zadržavaju infektivne agense. S obzirom na to da se covid 19 duže zadržava na površinama od drugih virusa, potrebne su dodatne mere opreza u kozmetičkim salonima. Posebno u potrebi da se turpije iza svakog klijenta drže u alkoholnom rastvoru ili posebnim rastvorima, koji tokom 20 minuta potapanja mogu da neutrališu HIV, hepatitis C i B, a verovatno i covid 19 – kaže za eKliniku dermatovenerolog dr Svetlana Đurišić.

Nezgoda izlivenih noktiju je i u tome što se infekcija ne vidi, dok se nadogradnja ne ukloni ili dok se ne upali okolno tkivo.

– Ono što smo u praksi najčešće viđali su kombinacije bakterijskih i gljivičnih infekcija, posebno Pseudomonas aeruginosa bakterije i Candida albicans gljivice. Pseudomonas je uporna bakterija, rezistentna na većinu antibiotika, što značajno usporava i otežava lečenje. Sa druge strane, nokatna ploča je debela i ne dozvoljava da lokalna antibakterijska sredstva prodru do obolelog mesta. Za lečenje gljivica noktiju na šakama potrebno je četiri meseca, a za lečenje noktiju na stopalima šest meseci. U slučaju da postoji infekcija na nokatnim pločama to nikako ne treba prekrivati nadogradnjama, jer se na taj način infekcija brže širi – upozorava dr Đurišić.

Pre izlivanja noktiju zaštitni faktor

Nokti svakodnevno rastu, nakon nekoliko dana od postavljanja trajnog nokta formira se manje udubljenje. Prostori između gela i nokatne ploče su mesta gde se bakterije i gljivice više zadržavaju. Potrebno je na dve do tri nedelje popunjavati izrastak lakom.

– Često popunjavanje može oslabiti nokatnu ploču, koja puca ispod gela. Svaka pukotina je mesto kroz koje ulazi vlaga, a sve to je dobra podloga za razvoj bakterija i gljivica – objašnjava dr Đurišić.

Najčešće korišćenje tehnike ukrašava su akril i gel tehnika. Akrilni nokti se postavljaju tako što se isturpija površina nokatne ploče, koja se na taj način, kako navodi doktorka, značajno istanjuje. Hemikalije kojima se lepi veštački nokat mogu nekada dovesti do pojave jake alergijske reakcije. Gel tehnike su, kako se smatra, za nijansu bolje jer su nokatne ploče elastičnije i manje pucaju.

Gel tehnike su ipak nemoguće bez UV lampi za koje, koje neki stručnjaci smatraju kancerogenim. Dr Đurišić naglašava da ovo nije potvrđeno ali i savetuje dodatne mere opreza.

– UV zračenje ima kumulativno dejstvo na kožu, što znači da se posledice izlaganja delova tela čestom UV zračenju, vide tek posle nekoliko godina. Do sada, sprovedene studije, pokazale su da postoji mali rizik od razvijanja karcinoma nokatnog ležišta od ovih UV lampi. Ali se savetuje da se na šake i vrhove prstiju nanese zaštitni faktor 50 pre izlivanja noktiju – kaže ona.

Zbog svega navedenog, sve procedure koje obavljamo na svom telu bi trebalo da sprovode stručne osobe uz sve higijenske mere. Vrlo je važno da kozmetičar ima svest o sterilizaciji instrumenata i higijeni.

– Ako se osoba odluči za manikir van kuće, poželjno je da traži novu turpiju za nokte ili ponese svoju turpiju u salon. To je deo alata koji ne može da se adekvatno steriliše, a može da prenosi infekciju sa jednog klijenta na drugog. Važno je i da kozmetičar koji obavlja proceduru redovno pere ruke između prijema dva klijenata ili koristi jednokratne rukavice. Makazice i klješta moraju biti sterilizovani posle svakog klijenta – kaže dr Đurišić.

Kožica sa nokatnih ploča, kutikula, kako kaže doktorka, ne bi trebalo da se seče, jer je njena uloga  da brani matriks nokta kao i samu nokatnu ploču od infekcija i iritacija. Ona podvlači da oštećenja nokatnih ploča ne mora biti uzrokovana nestručnom tehnikom, već sredstvima koja se tom prilikom koriste.

– Uklanjanje trajnih gelova sa nokatnih ploča može podrazumevati potapanje vrhova prstiju u aceton 10 minuta i više. Aceton jako suši nokatne ploče i dovodi do njihovog listanja i pucanja. Nije poželjno potapati cele šake u sredstva sa acetonom, a idealno bi bilo da se postave samo tuferi na nokatne ploče – kaže dr Đurišić.

Tretman u skladu s potrebama nokta

Majstor za nokte i čovek koji vodi vlog na temu noktiju Vladimir Popov, takođe, podvlači da je zdravlje noktiju ispred estetike.

Imao sam klijente koji su došli sa gljivičnom infekcijom. To se odmah primeti i klijentu se ne nanosi materijal preko noktiju. U tim slučajevima uvek savetujem da se odmah jave doktoru. Ukoliko je nokatna ploča slaba i ne podržava materijal, manikir majstor bi trebalo to da prepozna i da, u skladu sa tim, promeni tok tretmana. Svaku promenu na noktu treba testirati u laboratoriji. Neke stvari golim okom ni doktor ne može videti. Sterilizacija i dezinfekcija su obaveza pre svakog klijenta-kaže za eKliniku Popov.

On naglašava de od neželjenih efekata pri manikiru, klijente štiti metalnim držačima na koje se lepe jednokratni nastavci (turpija), ovi nastavci se bacaju posle svakog korišćenja.

-Metalni držač i sav metalni pribor se steriliše u toplotnom sterilizatoru posle svakog klijenta. Postoje i tečnosti za hladnu sterilizaciju i dezinfekciju kao što su izopropil alkohol ili slična sredstva kojima mogu da se sterilišu turpije koje nisu od metala. Manikir majstor je u obavezi da vodi računa o zdravlju klijenta. Tretman u salonu bi trebalo da bude opuštanje, a ne strah od mogućih neželjenih bolesti – navodi Popov.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo