Naslovna / Lepota

Lepota se može sačuvati u menopauzi. Ovi saveti će vam pomoći u tome

Piše: I. Pavlović
17:00 - 14. 11. 2020.

Moderno doba donosi brojne mogućnosti koje će nam pomoći da ostanemo lepe i nakon ulaska u menopauzu  

menopauza Menopauza ne znači da ne možete održati svoju lepotu Foto: Shutterstock

Svaka žena se bar jednom susrela sa pitanjem kako sačuvati lepotu i u menopauzi. Posmatrajući naše bake i majke, možemo da zaključimo kako će i naše telo reagovati na ovu važnu hormonsku promenu, ali trebalo bi i da se zapitamo – koje to prednosti imamo u modernom dobu kako bismo ostale i mlade i zdrave u ovom periodu koji neminovno sledi?

Ravnoteža estrogena i androgena

Polni hormoni, pre svega estrogeni (ženski polni hormoni), odgovorni su za kvalitet naših kognitivnih funkcija, stanje kože i kose, reproduktivno zdravlje i još niz drugih fizioloških mehanizama čiji rad potpomažu i kontrolišu. Za njihovo pravilno funkcionisanje ključno je zdravlje jajnika u kojima se, pored estrogena, luči i mala količina androgenih (muških) hormona a sve pod kontrolom negativne povratne sprege hipotalamusa sa adenohipofizom. Kada postoji ravnoteža između estrogena i androgena u telu žene, lepota dolazi do izražaja – koža je glatka, sjajna, nežna i mekana; vlasi kose čvrste i snažne, a vlasište zdravo i hidrirano; nokti su otporni na krzanje, a nokatne ploče nežne, ružičaste boje. Ulaskom u menopauzu, postepeno se gasi funkcija jajnika, a produkcija estrogena značajno smanjuje.

Hormonalni disbalans

Mislite o sebi na vreme Foto: Shutterstock

Koža, kao naš najveći organ, prva pokazuje znake hormonalnog disbalansa u vidu gubitka masnog tkiva koje predstavlja, zajedno sa mišićima i kostima, glavnu potporu strukturi našeg lica. Raspadanjem kolagenih vlakana, koža lica postaje istanjenija i opuštenija dok gubitak hijaluronske kiseline u dermisu, dovodi do gubitka sjaja, elastičnosti i hidriranosti kože – naglašena je suvoća i hrapavost pa postojeće bore postaju produbljenije i izražajnije. Nije retka ni pojava menopauzalnih akni, kao ni hiperpigmentacija poznatih kao staračke pege.

Kako da očuvamo lepotu

Mogućnosti su brojne – od biljnih preparata, preko estetske medicine do moderne hormonske terapije. Svakako, treba započeti od onog najjednostavnijeg, a najdelotvornijeg rešenja – mislite o sebi na vreme. Brojna istraživanja su pokazala da je promena životnog stila u periodu rane menopauze najbitniji uslov za umereno i dostojanstveno starenje. Šta to konkretno znači?

Holistički pristup lepoti

Lepota kože je samo spoljna manifestacija dobrog zdravlja. Imajući to u vidu, treba nastojati da se život u ovom osetljivom dobu unapredi redovnom fizičkom aktivnošću, eliminacijom psiholoskih tegoba i stresa, prestankom sa lošim navikama poput pušenja ili konzumiranja alkohola kao i uvođenjem balansirane i uravnotežene ishrane bazirane na svežem voću, povrću i belančevinama iz belog mesa.

Suplementi kao podrška

Osteoporoza je jedna od najnegativnih posledica smanjenog lučenja estrogena i pogađa veliki procenat žena po ulasku u menopauzu. Pojačana razgradnja koštanog tkiva, odgovorna je i za gubitak visine, lošeg stanje zuba, češćih preloma ili naprsnuća kostiju. Stoga, unošenje aktivnog oblika vitamina D preporučuje se kao svakodnevna terapija ovih promena uporedo sa pojačanim izlaganjima sunčevoj svetlosti, u intervalima blagog sunčevog zračenja. Magnezijum je, takođe, jako važan mineral za očuvanje zdravlja kostiju pa je suplementacija preparatima na bazi magnezijuma još jedan preporučen vid dopunske terapije u doba menopauze.

Sastojci za negu kože

Iako smo ih kao mlade žene obično izbegavale, sada je vreme da posegnemo za svim onim preparatima za negu koji u svom sastavu sadrže ceramide ili omega 6 masne kiseline. Ovi sastojci pomažu u obnovi smanjenih nivoa masnih kiselina u koži i eliminišu osećaj neugodnog zatezanja i suvoće. Takođe, glikolna kiselina kao sastojak brojnih pilinga za lice, nežno će ukloniti odumrli sloj ćelija sa površine kože i omogućiti da preparati na bazi retinola i vitamina C, E i A , dubinski hidriraju kožu kako bi ona povratila nekadašnji zdrav izgled i sklad a naša lepota, ponovo zablistala onim dobro poznatim, mladalačkim sjajem.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Goran Iric
14:39, 28. 01. 2021.
Odgovori

Jako korisni članci.

Ahil
12:54, 31. 05. 2021.
Odgovori

Vrlo dobre informacije koje uvek rado citam, naravno i primenim. Nazalost na najgori nacin sam upoznala osteoporozu. Imam vestacki kuk i polomljenu desnu ruku u zglobu. Sada je sve ok imam 66 god. Hodam kao da nemam vestacki kuk. Dosta vezbam i hodam imam 56kog. Hvala vam na ovakvim informacijama.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo