Naslovna / Lepota

Šta je potrebno preduzeti za bolji izgled kože i nakon menopauze

Priredio/la: S.St.M.|17:00 - 19. 03. 2024.

Neke od efekata starenja u vezi sa kožom možemo da ublažimo tako što ćemo voditi računa o našim specifičnim potrebama za negu kože

menopauza i izgled kože Veoma je važna svakodnevna upotreba hidratantne kreme za lice i vrat i proizvoda za negu dizajniranih da pomognu u borbi protiv finih bora i opuštanja i koji dovode do svetlijeg izgleda Foto Shutterstock

Naša mudrost i samopouzdanje rastu s godinama, ali isto ne važi za mnoge nivoe naših hormona. Tokom menopauze niži nivoi estrogena imaju veliki uticaj na našu kožu. Zbog manje estrogena koža postaje tanja, opuštenija i dobija bore. Na sreću, neke od efekata starenja u vezi sa kožom možemo da ublažimo tako što ćemo voditi računa o našim specifičnim potrebama za negu kože.

Naša koža i menopauza

Menopauza izaziva mnoge promene na našoj koži. Naše telo prestaje da proizvodi dovoljno kolagena. Gubi se malo masti ispod kože i elastičnost naše kože opada. To, u kombinaciji sa suvoćom uzrokovanom hormonskim promenama, može izazvati opuštanje – posebno u predelu vrata, vilice i obraza – i fine linije i bore. Linije i bore koje dobijamo tokom menopauze često su bore oko očiju i bore iznad gornje usne.

Čišćenje kože veoma je važno

Čišćenje je važan korak u nezi kože – posebno kada starimo. Kako starimo i naša koža postaje suva, posebnu korist može imati od dodatne vlage. Suština je u upotrebi sredstva za čišćenje koje odgovara za suvu kožu. Dakle, treba da se odlučimo za kremastu formulu koja hidrira umesto pene ili gela za čišćenje, koji mogu ukloniti vlagu.

Hidriranje pre svega i iznad svega

Nakon menopauze, naša koža postaje suva jer lojne žlezde nisu toliko aktivne. Koži treba da obezbedimo više vlage sa jačom kremom. Zaboravite na dugo tuširanje vrućom vodom i stavite hidratantnu kremu dok vam je koža još vlažna. Na ovaj način povećaćete hidrataciju.

I dalje nam je potreban SPF

Iako su rak kože i bore uzrokovani količinom sunca kojoj smo bili izloženi u svojim 20-im, 30-im i 40-im godinama, i dalje moramo da štitimo svoju kožu. Ovo je zbog toga što koža možda ima manje prirodne zaštite nego kada smo bili mlađi. Zato nam je potreban SPF širokog spektra od 30 ili više koji treba da nanosimo svaki dan.

Bore treba da svedemo na minimum

Bore dobijamo zbog previše oštećenja od sunca tokom godina, kao i od hormonalnih promena u menopauzi. Kako se nivoi hormona smanjuju s godinama, to može promeniti kvalitet kože i pogoršati bore. Bore mogu biti očiglednije kada je koža suva, posebno kako starimo. Zato svakodnevno treba da koristimo hidratantnu kremu za lice i vrat i proizvode za negu kože dizajnirane da pomognu u borbi protiv finih bora i opuštanja i koji dovode do svetlijeg izgleda.

Kako da sprečimo staračke pege

Staračke pege na licu, rukama i grudima mogu da budu očiglednije oko menopauze. Možemo da ih sprečimo korišćenjem kreme za sunčanje svaki dan. Ako ih već imamo izbledećemo ih proizvodima za piling koji uklanjaju mrtve ćelije kože, koje mogu biti tamne i mogu da se ljušte. Proizvodi za osvetljavanje kože mogu pomoći da fleke izblede. Toneri takođe mogu pomoći u ujednačavanju boje kože.

Pomozimo svojim rukama

Nadlanice naših ruku mogu da izgube vlagu, kolagen i masnoću tokom menopauze. Zbog toga vene mogu da budu očiglednije, a koža više naborana. Osim toga, koža može da izgleda providno i koščato. Da bismo smanjili izgled bora često treba da koristimo hidratantnu kremu za ruke. Zaštitite ih od sunca i nosite rukavice kada radite u kući ili u dvorištu.

Hrana sa antioksidantima pomaže

Kolagen daje našoj koži mladalačku mekoću i održava kožu zategnutom. Kako nivo estrogena opada, tako se smanjuje i kolagen u koži. Konzumiranje hrane sa antioksidansima može pomoći da naša koža bude jača iznutra. Treba da se odlučimo za voće i povrće jarkih boja (boju dobijaju od ovih zdravih jedinjenja) i da jedemo svaku boju spektra.

Napravimo zalihe soje

Soja je bogata izoflavonima, biljnim jedinjenjima koja deluju kao estrogen u telu. Izoflavoni mogu da pomognu u poboljšanju promena u vezi s godinama, poput stanjivanja kože. Stručnjaci veruju da oko 50 mg izoflavona dnevno može pomoći ženama u menopauzi i na druge načine.

Uspostavimo balans

Zbog stresa naša koža može da postane suvlja i osetljivija. Takođe može izazvati stanja kao što je psorijaza. A ako smo pod stresom, možda čak i zaboravimo na dnevnu rutinu nege kože. Joga, meditacija i druge tehnike za smanjenje stresa mogu da nam pomognu da se opustimo.

Vežbanje za bolji izgled kože

Vežbe ne samo da oblikuju naše mišiće već i koži pomažu na dva načina. Prvo, ublažavaju stres. Vežbanje takođe podstiče cirkulaciju, koja počinje da se usporava s godinama. Dodatni kiseonik i protok krvi mogu pomoći našoj koži da izgleda svetlije i zdravije.

Dovoljno sna korisno za bolji izgled kože

Dovoljno sna pomaže vašoj koži da izgleda sveže. Spavanje može pomoći u sprečavanju tamnih krugova ispod očiju, a takođe daje ostatku tela priliku da „napuni baterije”. Nedostatak sna može promeniti nivoe hormona i metabolizam na mnoge načine na koje to čini starenje. Dakle, cilj treba da nam bude solidnih 7 do 9 sati kvalitetnog sna svake noći.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo