Naslovna / Zdravlje

Menopauza je normalni deo starenja, koje ne mora da bude teško uz jedan vitamin i hormon

Priredio/la: D. T.|15:00 - 02. 05. 2023.

Uključen je u funkcionisanje više od 200 gena, ima bitnu ulogu u regulisanju rasta ćelija, ali i u radu neuromuskularnog, endokrinog i kardiovaskularnog sistema

menopauza Nauka nastoji da pronikne u delovanje vitamina D na sindrom nervoznih creva, mišićnu slabost, multipla sklerozu, osteoartritis, celijakiju, Foto: Shutterstock

Menopauza je prirodni proces i normalni deo starenja koji svaka žena prihvata i doživljava na svoj poseban način. Zajednički imenitelj su zdravstvene tegobe koje se javljaju u ovom periodu života. Raste potreba za vitaminima i mineralima koji su bitni za celokupno fizičko i psihičko zdravlje. Vitamin D je jedinstven i  nezaobilazan u menopauzi, on nije samo element koji će ojačati kosti već i činilac koji učestvuje u mnogim procesima. Vitamin D uključen je u funkcionisanje više od 200 gena, ima bitnu ulogu u regulisanju rasta ćelija, ali i u radu neuromuskularnog, endokrinog i kardiovaskularnog sistema.

Deluje kao steroidni hormon

Vitamin D je vitamin koji deluje i kao steroidni hormon i tako učestvuje u dobrom funkcionisanju mozga, srca, mišića, creva, kostiju. Vitamin D ključan je za iskoristivost kalcijuma i zdravlje kostiju kod žena starijih od 40 godina. Prirodan proces starenja je faktor rizika za pojavu osteoporoze koja se može sprečiti ili barem u velikoj meri ublažiti odgovarajućim količinama vitamina D, posebno u kombinaciji sa kalcijumom.

Neke studije naglašavaju dobra svojstva vitamina D u zaštiti od pojedinih vrsta karcinoma, posebno raka debelog creva, prostate, dojke, pankreasa. Smatra se da je najuputnija upotreba vitamina D u prevenciji raka debelog creva. Pojedine studije tvrde da je manjak vitamina D faktor rizika za pojavu karcinoma, ali i da pacijenti koji se leče od maligniteta sa zadovoljavajućim nivoima ovog vitamina imaju bolji odgovor na terapiju. Nema, ipak, do kraja dovoljno relevantnih istraživanja koja bi mogla da ove navode apsolutno i potvrde.

Gojaznost i vitamin D

Menopauza je deo života kada se uočava da gojazne žene imaju niže nivoe vitamina D, nje do kraja poznato da li gojaznost utiče na niže nivoe vitamina D, ili sam po sebi nedostatak ovog vitamina vodi ka gojaznosti, ali neka veza postoji, smatraju stručnjaci. Gojaznost se navodi kao pratilac nedostatka vitamina i pojave osteoporoze. Buduće studije trebalo bi da pokažu kakva je konkretno veza između viška kilograma, osteoporoze i vitamina D.

Depresija

Pojedine studije potvrđuju delotvornost vitamina D kod stanja depresije. Sezonski afektivni poremećaj je stanje koje uzrokuje lošije raspoloženje u zimskim mesecima kada je malo dnevne svetlosti. Savet je da se u to godine pojača konzumacija vitamina D, a da se sa prvim prolećnim danima lepo vreme iskoristi za šetnju po dnevnoj svetlosti koja će sigurno pozitivno uticati na naše psihičko i fizičko zdravlje.

Dijabetes

Odgovarajući nivo vitamina D utiče na delovanje insulina. Vitamin D deluje na sekreciju insulina iz beta ćelija pankreasa. Ovaj vitamin ne samo da utiče na bolje lučenje insulina u pankreasu,  već i umanjuje simptome insulinske rezistencije. Veruje se da vitamin D smanjuje upalne reakcije u telu i tako ograničava rizike od komplikacija dijabetesa. Prema nekim istraživanjima, manjak vitamina D uočava se kod pacijenata koji se leče od dijabetesa. Smatra se da dodaci vitamina D mogu smanjiti nivo šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2 i gestacijskog dijabetesa. Nije do kraja jasno da li ovaj vitamin može preventivno da deluje na pojavu dijabetesa.

Delovanje vitamina D na pritisak

Menopauza je stanje koje je praćeno opadanjem nivoa estrogena i pojačanim rizikom od razvoja kardiovaskularnih bolesti kod žena. Nije do kraja jasno zašto manjak vitamina D može da uslovi srčane probleme, a većina studija nije uspela da potvrdi preventivne koristi od primene vitamina D kod kardioloških bolesti.

Pojedine studije su navele da dodaci vitamina D mogu smanjiti visoke vrednosti krvnog pritiska. Stručnjaci podsećaju da nije poznato kako će do kraja da deluje vitamin D, jer smo svi različiti. Na primer, pacijenti sa kamenom u bubregu, ne bi trebalo da koriste dodatke kalcijuma.

Nauka nastoji da pronikne u delovanje vitamina D na sindrom nervoznih creva, mišićnu slabost, multipla sklerozu, osteoartritis, celijakiju, fibromialgiju i sindrom hroničnog umora, hronični bol, astmu i alergije.

Šta ako imamo manjak vitamina D?

Manjak vitamina D je čest i na našim prostorima i može se manifestovati bolovima mišića i kostiju, slabošću, depresijom. Menopauza sa svim promenama lakša je uz odgovajuću ishranu, fizičku aktivnost. Mleko i riba su dobri izvori vitamina D, jedna studija je pokazala da su stanovnici severnih delova sveta posle devet minuta boravka na dnevnoj svetlosti tačno u podne imali više nivoe vitamina D. Suplementi se obavezno uzimaju u dogovoru sa stručnjakom koji će odrediti koliko dugo i u kojim dozama će biti potrebna suplementacija.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Драгана
20:49, 02. 05. 2023.
Odgovori

Витамин д и е су витамини кои би се требали препоручити женама у менопаузи мада ја пијем и опет имам поремећај немирне ноге,надутост,знојење буквално менопауза али уз кориштење одређене врсте житарица то се мјења и смори храном је лако контролисати менопаузу.Мислим да жене у том периоду морају да се фокусирају на здраво тјело уз помоћ воћа и вјежби и бити више на сунцу или конкретно вани,ја конкретно имам спондиолозу и спондиоалотрозу тако да свим женама препоручујем витамин д,е и више воћа поврћа меса мање

Penzioner
11:04, 03. 05. 2023.
Odgovori

U moje vreme pre jedno 60 i kusur godina svi smo celo leto provodili tako reći gologuzi sa minimum odeće, plus bosi bez obuće. Sada kada bi to počeli da primenjujemo bio bi blam, a koliko mi je poznato da novo pečeni stručnjaci to ne preporučuju?.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo