Naslovna / Lepota

Dr Elena Arsova: I kosa stari, ali postoji način da joj vratite elastičnost i sjaj

19:00 - 22. 04. 2021.

Kako starimo mi, tako stari i naša kosa prolazeći kroz složen proces koji je od sjajne, kvalitetne i bujne pretvara u slabu, lomljivu i nevitalnu

seda kosa Genetski, hormonalni i spoljašni faktori utiču na starenje kose Foto: Shutterstock

Starenje kose počinje posle 40. godine. Promene se javjuju kod muškaraca, a naročito kod žena nakon četrdesete, kada se bliže menopauzi. Ali, u danjašnje vreme, mlade osobe zbog loših životnih navika, neadekvatnog ili prekomernog tretiranja kose, nepravilne ishrane… imaju promene u kvalitetu kose relativno rano. U praksi primećujem izražene promene u celokupnom kvalitetu kose kod mojih pacijenata još u njihovim tridesetim godinama, a pojava sedih može da krene i ranije.

Karakteristike kose koja stari

Estetske promene kose koja stari su smanjivanje debljine dlake, gubitak boje dlake i povećavanje suvoće i lomljivosti dlake. Kao posledica, dolazi do smanjivanje gustine, volumena i sjaja kose. To su promene koje lako možemo da primetimo.
Biološke promene su smanjivanje funkcije matičnih ćelija, gubljenje aktivnosti melanocita i poremećaj ciklusa rasta dlake. Zbog toga što folikuli rade slabije, oni ulaze u fazu opadanja i teže prelaze u fazu novog rasta i obnavljanja.

Zašto kosa stari

Osim što kosa stari s godinama, stari i zbog uticaja slobodnih radikala, UV zračenja, pušenja, nepravilne ishrane i usled nekih zdravstvenih problema. Disbalans hormona štitne žlezde, recimo, izaziva ranije starenje kose. Dugoročna anemija smanjuje proces ishrane kose hranljivim materijama i zbog toga se javlja istanjivanje dlake i pojava sedih. Hronični stres utiče na smanjivanje produkcije proteina za dlaku zbog čega kosa postaje tanka i lomljiva. Naučne studije potvrđuju hipotezu da oksidativni stres ima najveći uticaj na proces starenja, kada pričamo na molekularnom nivou.

Starenje kose

Za kompletnu lepotu i zdravlje kose, dlaka se mora tretirati od korena do vrha Foto: Shutterstock

 

Strategija u podmlađivanju kose

Saglasno tome da promene posmatramo i na nivou dlake i na nivou korena dlake, logično je da strategija u tretmanu bude usmerena na obe strukture. Funkcija korena treba da bude u fokusu. Sa poboljšanjem rada korena dlake obezbeđujemo produkciju kvalitetne i zdrave dlake. Zato su neophodni stimulativni proizvodi i tretmani kose kako bi se vratila gustina i kvalitet vlasi. Preporučujem laserske tretmane, PRP tretman krvnom plazmom, mezoniti tretman, mezoterapiju sa biomimetičnim peptidima… Kombinacija ovih tretmana odlična je anti-age strategija. Tretman mezonitima mi je omiljen jer imamo kombinovane vrste gubitka kose pa je potrebna intenzivnija stimulacija. Međutim, zbog promene u strukturi dlake, neophodno je korišćenje adekvatnih šampona koji daju sjaj, elastičnost i volumen. Ako ne poboljšamo izgled dlake ne možemo dobiti pun efekat. Jednostavno, za kompletnu lepotu i zdravlje, dlaka se mora tretirati od korena do vrha.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Bojana
14:27, 06. 09. 2021.
Odgovori

Koji Kolagen preporucijete za oralnu upptrebu,tecni,prah ili Tablete?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo