Naslovna / Lepota

Sunce oštećuje i kosu – zaštitite je isto kao što štitite kožu od UV zračenja

Priredio/la: I. V. |12:00 - 17. 06. 2022.

Sunce najviše oštećuje tanku, svetlu kosu kojoj nedostaje pigment kako bi je zaštitio od UV zraka, ali, uz neke trikove možete da izbegnete onaj osećaj da umesto kose imate neukrotivu „slamu“ na glavi

sunce oštećuje kosu Sunce posebno oštećuje tanku i svetlu kosu Foto: Shutterstock

Sunce oštećuje kosu, baš kao i kožu, i zato je leti, tokom visokih temperatura, potrebno zaštiti od oštećenja koja izazivaju UVA i UVB zraci. Ako je kosa dugo izložena suncu, UVA i UVB zraci mogu da oštetete spoljašnji omotač pramenova kose, koji se zove kutikula. Stručnjaci napominju da su svi tipovi kose skloni oštećenjima, bez obzira na boju ili teksturu.

Kako sunce oštećuje kosu?

Oštećenja od sunca mogu se pojaviti u obliku promene boje kose, suvih i lomljivih pramenova, polomljenih ili ispucalih krajeva, kosa postaje istanjena ili počinje da se kovrdža. Oštećena kosa ne izgleda lepo – suva je i na izgled, ii na dodir, „neposlušna“ je i neukrotiva i teško da će moći da zadrži željeni oblik, čak i kada je frizer stilzuje.  Folikuli dlake su zapravo samo specijalizovane ćelije kože, i isto kao i ćelije kože oštećuje ih prekomerno izlaganje suncu. Oštećeni folikuli, na primer, mogu da utiču ne samo na zdravlje naše kose, već i na brzinu kojom raste.

Preterano izlaganje suncu utiče i na zaštitnu barijeru prirodnih ulja koje svi imamo na skalpu izazivajući širenje krvnih sudova i upalu. Ponekad ovo oštećenje izaziva sintezu superoksida, jedinjenja koje može da prouzrokuje da folikuli dlake isključe rast i uđu u fazu opadanja, što dovodi do gubitka kose.

Sunce oštećuje posebno tanku i svetlu kosu

Kosa je posebno osetljiva na oštećenja izazvana sunčevim zracima ako je fina, tanka ili svetla. Takva kosa nema debljinu ili pigment koji je može da je zaštiti od sunčevih zraka, dok je tamnija, grublja kosa obično masnija, a njena debljina, tamnija boja i uljni pokrivač pomažu joj u zaštiti. Kosa je takođe lomljivija i sklonija oštećenju od sunca ako je tanka, ravna ili čvrsto uvijena. Ali, dobra vest je da svako od nas može da preduzme mere predostrožnosti kako bi zaštitio kosu od vrelog letnjeg sunca.

Sunčevi zraci deluju kao izbeljivač na kosu. Izbeljivač reaguje sa melaninom u kosi i uklanja boju u nepovratnoj hemijskoj reakciji. Izbeljivač takođe oštećuje kutikulu kose i protein, koji se naziva keratin – objašnjava dermatolog dr Wilma Bergfeld sa Cleveland Clinic. 

„Pegle“ i hlorisana voda iz bazena čine kosu ranjivom na suncu

Vruće pegle ili valjci, hlorisana voda u bazenima ili farbanje kose mogu je učiniti ranjivijom na letnje stresove izazvane toplotom i suncem, jer sve navedeno oštećuje keratin kose. Oštećeni protein tada omogućava suncu i toploti da lakše prodru u kosu što rezultira lomljenjem pramenova kose.

– Ukoliko izblajhate ili farbom posvetlite kosu, već ste je oštetili. Ako se tome doda plivanje u hlorisanoj vodi bazena ili sunčanje, lomljenje kose će biti dodatno podstaknuto.

Kako da zaštite kosu da je sunce ne oštećuje

Ukoliko se pitate šta da radite ako želite da budete napolju tokom leta, na plaži ili bazenu, a da kosa ne bude oštećena, za početak možete da preduzmete neke osnovne, jednostavne korake:

  • Obmotajte kosu maramom
  • Nosite šešir sa širokim obodom
  • Nosite suncobran
  • Izlazite na sunce samo u ranim jutarnjim satima i kasnije tokom dana
  • Ako plivate u bazenu sa hlorisanom vodom nosite kapu za plivanje ili smotajte kosu u visoku punđu kako je ne bi pokvasili
  • Ako pokvasite kosu u bazenu, obavezno je isperite, jer ta voda sadrži hemikalije poput hlora
  • Koristite kozmetički SPF proizvod koji štiti kosu od štetnih UV zraka
  • Koristite proizvode i balzame za kosu koji odgovaraju vašoj boji i tipu kose.

Sunce trajno oštećuje kosu, šišanje je jedini spas

Oštećena kosa može da se obnovi kako bi bar privremeno izgledala zdravo, ali ništa ne može trajno da „popravi“ oštećenu kosu. Kada se ošteti moguće je „kamuflirati“ je proteinskim tretmanima i uljima za mekoću i vlagu kako bi poboljšali njen izgled. Jedini način da trajno poboljšate oštećenu kosu je da je odsečete i pustite da ponovo izraste.

Mali trikovi za zaštitu kose od sunca

1. Ukoliko ne volite da nosite šešir ili maramu na plaži, pokušajte da umasirate kremu sa cink oksidom na delove glave koji su izloženi suncu kako bi sprečili da se kosa proredi. Nanošenje malo kreme za sunčanje na delove kose i na skalp mogu da pomognu u zaštiti tih ranjivih područja. Ako je kosa dovoljno duga, povlačenjem unazad i vezivanjem kose u niski rep pokrićete ova kritična područja.

2. Tretirajte kosu kao kožu, kada je u pitanju krema za sunčanje. Zaštitu od sunca možete naneti i direktno na kosu. Postoje proizvodi za zaštitu od sunca koji mogu da se koriste i za lice i za telo i za kosu. Samo ga zagrejte između dlanova i zatim nežno prođite prstima kroz kosu. Takođe, moguće je naći i specijalizovane preparate za zaštitu kose od UV zračenja. Najčešće su uljani i u sebi sadrže  botaničke sastojke poput maslinovog voska, koji hrani i oblaže dlaku, ekstrakata nevena, breze i ruzmarina, koji hidriraju i omekšavaju, i ricinusovog ulja za sjaj i vlažan izgled kose.

3. Koristite prirodno ulje za zaštitu kose od sunca. Ova ulja povlače trostruku funkciju: zaglađuju kutikulu, dodaju sjaj i pružaju prirodnu zaštitu od sunca. Među najboljima su ulje od komine (koščica masline), ulje avokada, kokosovo i maslinovo ulje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo