Naslovna / Lepota

Marokansko ulje neguje suvu kosu i kožu, a dobro je i za psorijazu i ekcem

Priredio/la: D. T.|13:00 - 04. 03. 2022.

Marokansko ili arganovo ulje smatra se tečnim zlatom i najdelotvornije je za oživljavanje oštećene i suve kose

Marokansko ulje Marokansko ili arganovo ulje smatra se tečnim zlatom Foto: Shutterstock

Marokansko ulje, poznato i kao arganovo, sadrži tokoferol (vitamin E) koji ima snažno antioksidantno svojstvo. Bez boje je i mirisa, koristi se kao tretman za negu suve i oštećene kose, kože i noktiju. Veruje se da pomaže kod psorijaze i ekcema, smatra se dobrim sredstvom za negu svih tipova kože, ali ipak se ne preporučuje u svim situacijama.

Marokansko ulje je tečno zlato

Marokansko ulje je plod drveta argania spinosa. Kaže se da se arganovo ulje proizvodi na tradicionalan način, i prema nekim podacima, za jedan litar marokanskog ulja potrebno je 100 kg arganovog ploda i više od 20 sati rada. Spada u red najskupljih ulja, pa se zato zove i tečnim zlatom.

Masne kiseline poboljšavaju strukturu suve kože

Argan se suši na suncu pa se potom izdvajaju orašasti plodovi iz kojih se dobija ulje. Ovo ulje se proizvodi samo u Maroku, zemlji u kojoj raste drvo argana. Marokansko ulje je bogato omega masnim kiselinama, koje poboljšavaju strukturu suve kože i daju sjaj oštećenoj kosi. Fenoli u marokanskom utiči na zdravlje vlasi i održavaju idealni pH nivo dlake. Marokansko ulje ima i puno vitamina E i linoleuma koji blago hidriraju kožu, pa čak, kako se smatra, i smanjuju ožiljke od akni. Ovo ulje efikasno neguje zrelu kožu, umanjuje bore i sprečava oštećenja kože, koja su posledica izlaganja suncu.

Može zapušiti pore

Marokansko ulje je bezbedno za upotrebu za većinu tipova kože. Veruje se da pomaže i kod psorijaze i ekcema, ali ipak se ne preporučuje osobama sklonim aknama, savetuju dermatolozi. Sadrži oleinsku kiselinu, veoma komedogeni sastojak, koji može zapušiti pore i izazvati upalu kože sklone aknama.

Primena po prinicpu – manje je više

Kada je reč o korišćenju marokanskog ulja važi pravilo „manje je više“. Dovoljno je naneti par kapljica na dlan i zatim umasirati ulje na lice ili u ispucale zanoktice. Posebno je delotvorno za negu suve, isušene kose, kojoj vraća vlagu i sjaj. Stručnjaci tvrde da posle primene ovog ulja kosa ne izgleda zamašćeno. Smatra se da blagotvorno utiče na kožu glave i da podstiče rast kose. Savet je da se na vlažnu kosu nanesu male količine ulja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo