Naslovna / Lepota

Suva koža nastaje kada se ošteti njena barijera i izgubi sva vlaga

Priredio/la: M. M.|13:00 - 14. 12. 2021.

Suv zimski vazduh ne povoljno utiče na kožu. Takođe nepravilna higijena može da dovede do svih mogučih negativnih simptoma „zimskog svraba“. Koristite nežna sredstva za higijenu i učinite svoju kožu srećnom

suva koža Suva koža ne mora da bude neizbežna posledica najhladnije sezone u godini Foto: Shutterstock

Suva koža ne mora da bude neizbežna posledica najhladnije sezone u godini. Ukoliko ste svesni šta je barijera kože i onoga što joj je potrebno da ostane zdrava, to mnogima može pomoći da preduzmu neophodne korake kako bi sprečili ovo neprijatno stanje u zimskom periodu.

Kako koža postaje suva?

Zima donosi promene u vlažnosti i temperaturi, koje stvaraju savršene uslove za nastanak suve kože, poznate i kao kseroza. Spoljni sloj kože naziva se epidermis, a tanka spoljna površina epidermisa je stratum corneum, takođe poznata kao kožna barijera. Kombinacija lipida i umirućih ili mrtvih ćelija kože čini barijeru kože. Kožna barijera formira sloj zaštite koji sprečava štetne toksine da uđu u telo. Kada se kožna barijera ošteti, koža izgleda suva ili iritirana.

Vlaga je neophodna za dobro delovanje barijere kože. Istraživanja su pokazala da zimi ima manje vlage u koži nego leti, kao i da ima manje lipida u kožnoj barijeri. Ove razlike doprinose suvoći i iritaciji. Tokom zimskih meseci, ljudi često pojačavaju svoje unutrašnje grejanje, što smanjuje vlažnost i utiče na to koliko vlage je dostupno koži. U isto vreme, hladno vreme napolju, jaki vetrovi i kiša mogu sa kože da „skinu“ njena prirodna, hidratantna ulja.

Suva koža zahteva negu hidrantne kreme od glave do pete

Kada je vazduh hladan i sadrži manje vlage tokom zimskih meseci, preduzimamo razne stvari kako bi se ugrejali. Pojačavamo grejanje u stanovima i tuširamo se toplom ili vrelom vodom. To nije dobro. To su faktori koji dodatno isušuju kožu. 

– Podjednako je važno koristiti hidrantnu kremu od glave do pete i piti velike količine vode kada je suva klima. Što ste stariji koža se teže adaptira na suvu klimu i teže zadržava vlažnost – kaže dr Laurie Good iz Memorial Regional Health.

Suva koža pretvara se u asteatotični ekcem ili zimski svrab 

Kada koža postane nenormalno suva, kada svrbi i kada je ispucala, to stanje se naziva asteatotični ekcem ili kserotični ekcem ili „zimski svrab“.

– Zima i prelazni period između godišnjih doba je pogodan period za razvoj seboroičnog dermatitisa. Seboroični dermatitis je medicinski naziv za perut. Perut se manifestuje svrabom, ljuštenjem vlasišta ali takođe može da se javi između obrva, na vrhu nosa i u ušima. Promena temperature, vlažnosti i pogrešan način kupanja mogu da doprinesu pojavljivanju seboroičnog dermatitisa – kaže dr Good.

Pored svrabe, suve i ispucale kože, asteatotični ekcem može da ima siptome kao što su male suve ružičaste izbočine, ponekad sa izgledom suvog rečnog korita. Ovi simptomi se najčešće javljaju na leđima, bokovima i potkolenicama ili gležnjevima. Seboroični dermatitis, ili perut, obično se manifestuje masnim, žutim ljuskama i ponekad svrabom na koži glave i centralnom delu lica.

Problem suve kože može da se leči

– Ako neko ima asteatotični ekcem, trebalo bi da poseti dermatologa ako se svrab kože ne povuče ili se značajno ne poboljša nakon snižavanja temperature vode tokom tuširanja i nanošenja dnevne hidratantne kreme. Takođe je vreme da se obratite lekaru ako vam se čini da na koži imate osip, a ne samo tragove koji liče na grebanje, ili ako postoje neki drugi simptomi ili mesta na koži koja svrbe – savetuje  dr Good.

Ljudima koji imaju perut na glavi ili licu preporučuju se medicinski šamponi i kreme. Oni vrlo brzo mogu da uklone problem. Ako šamponi ne reše problem odlazak kod dermatologa je obavezan da se stanje ne bi pogoršalo i zahvatilo još neki deo tela.

Kako da očuvate kožu zdravom tokom zimskog perioda

Kako biste izbegli uobičajena stanja suve kože tokom zimskih meseci, evo nekoliko saveta:

  • Svakodnevno hidrirajte kožu kremom ili balzamom bez mirisa
  • Koristite mlaku, ali ne toplu i vrelu vodu dok se tuširate
  • Koristite ovlaživač vazduha, ako ste skloni ekcemu kako biste dodali vlagu u prostorije u kojima zivite ili radite
  • Koristite nežna sredstva za čišćenje i kupanje koja ne ugrožavaju vlažnost kože. Medicinska ulja za tuširanje su odlično rešenje.

Sedam saveta za lečenje suvih, ispucalih usana

Suv zimski vazduh zahteva i posebnu negu usana. Koristite balzame za usne koji ne izazivaju iritaciju (usne ne bi trebalo da trnu, peku ili peckaju kada nanesete balzam za usne. Ako se javi neki  od navedenih simptoma to je onda znak da postoji iritacija usana). American Academy of Dermatology Association daje sledeće savete za negu usana:

  • Nanesite balzam za usne koji ne izaziva iritaciju ili hidratantnu kremu za usne nekoliko puta dnevno i naravno pre spavanja.
  • Nanesite balzam za usne koji ne izaziva iritaciju i ima zaštitni faktor  SPF 30 ili viši pre izlaska napolje.
  • Unosite dosta vode.
  • Prestanite da ližete i grickate usne.
  • Izbegavajte da usnama držite predmete od metala, kao što su spajalice, nakit i drugi proizvodi koji mogu da iritiraju usne.
  • Koristite ovlaživač u spavaćoj sobi tokom noći – posebno ako dišete na usta dok spavate.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo