Naslovna / Zdravlje

Kosa i njen izgled mogu da upozore na neke zdravstvene probleme

Priredio/la: S. M.|11:00 - 30. 01. 2022.

Anemija, problemi sa štitnom žlezdom, nedostatak vitamina B12 i vitiligo mogu da budu neki od razloga da vam kosa posedi ranije nego što je to uobičajeno

Kosa, zdrava i oštećena Izgled kose govori i o opštem zdravlju Foto: Shutterstock

Kosa nije samo obeležje lepote već može biti i pokazatelj zdravlja. Stručnjaci kažu da izgled kose itekako govori o njemu. Takođe, kako neka stanja i lekovi utiču na naše telo, utiču i na kosu, i na njen izgled. Od davnina se govori o vezi između dobrog zdravlja i zdrave i negovane kose, pa je tako poznata i Biblijska legenda o Samsonu i snazi koju je crpeo upravo odatle.

Kosa i perut, kako se leči

Često se iznerviramo zbog peruti, tog „snega“ koji nam ostavlja tragove na odeći. Jedna od teorija kaže da su razlog gljivice, a drugi mogući faktori rizika uključuju masnu kožu, stres, gojaznost, hladno, suvo vreme i ekcem ili psorijazu. Iako je neprijatan osećaj, a svrab može biti uznemirujući, perut nije ni zarazna, ni opasna. Da biste smanjili nakupljanje mrtvih ćelija kože, svakodnevno koristite šampon protiv peruti ili neki neutralan. Ostavite šampon da deluje pet minuta, a zatim dobro isperite kosu.

Ako imamo seboreju, perut je drugačije boje

U slučaju da su ljuspice peruti koje masne i žute, možda imate seboroični dermatitis. To je zapaljensko stanje kože koje se javlja u regijama gde ima dosta lojnih žlezda, poput kože glave i lica. Iako je seboroični dermatitis povezan sa hormonima, gljivicama, pa čak i nekim neurološkim stanjima poput Parkinsonove bolesti ili HIV infekcije, tretira isto kao i druge vrste peruti, šamponima i sredstvima protiv peruti.

Koliko vlasi kose je normalno izgubiti dnevno

Stručnjaci procenjuju da je normalno da izgubimo i do 100, ili više vlasi dnevno. Toliko opale kose nije znak da ćete oćelaviti. Oko 90 odsto od naših 100.000 folikula dlake proizvodi kosu u svakom trenutku. Ostalih 10 odsto je u fazi mirovanja (telogena). Normalno je da kosa opada, zamenjuje je nova, a ciklus rasta se dešava iznova.

Šta je telogen i kako do njega dolazi

Operacija, vakcinacije, porođaj, neki lekovi, dijete, ozbiljan stres ili problemi sa štitnom žlezdom, mogu da izazovu stanje poznato kao telogen, odnosno mirovanje kose. U periodu od dva meseca primetićete da se proređuje, i opada. To je stanje koje se zove telogen efluvium, a opisuje se tako su ponekad „pune šake kose“. U većini slučajeva, nova kosa počinje da raste odmah, odnosno kada se stanje koje je izazvalo opadanje završi.

Alopecija napada folikule dlake

Kod alopecije areate, naš imuni sistem greškom napada folikule dlake, uzrokujući da kosa opada i to se obično događa potpuno iznenada. Većina ljudi će imati jednu ili dve mrlje bez kose, koje se leče injekcijama. U nekim slučajevima, sve dlake na određenom delu tela mogu da otpadnu. Alopecija areata nije niti zarazna, ali može biti psihički teška i veoma stresna. Kosa može ponovo da izraste sama, a nije neuobičajeno i da se, nažalost, ponavlja.

Geni utiču na ćelavost

Geni su uzrok gubitka kose kod muškaraca čak u procentu do 90 odsto. Iako je nasledna, na ovu osobinu više utiče stanje, odnosno prisustvo ovog poremećaja u majčinoj porodici. Muška ćelavost često počinje opadanjem kose na slepoočnicama, zatim na temenu, ostavljajući prsten kose u obliku potkovice oko bočnih strana glave. Lekovi za usporavanje gubitka kose uključuju finasterid (Propecia) i minoksidil (Rogaine).

Ženska ćelavost

Sa godinama, kosa se i kod žena može stanjiti i prorediti po celoj površini glave, ali gubitak je obično najčešći na vrhu glave. Za razliku od muškaraca, žene ređe ćelave i imaju tendenciju da gube kosu sporije od muškaraca. Suprotno popularnom verovanju, duža kosa neće opterećivati koren, uzrokujući da više opada.

Previše sunca ne prija kosi

Više sunčeve svetlosti može da pretvori našu kosu u lomljivu i suvu. Ovo posebno važi za osobe sa plavom ili sedom kosom. Ukoliko već imate proređenu kosu, rizikujete da dobijete i opekotine na koži glave. Pažljiv odabir proizvoda za negu kose sa kremom za sunčanje pruža određenu zaštitu. Zato je dobra ideja i preporučuje se nošenje šešira, najbolje pamučnih, ili od prirodnih tkanina.

Može li nas brza hrana koštati kose

U ekstremnim slučajevima, moguće je. Našoj kosi su potrebni proteini i gvožđe da bi ostala zdrava, zajedno sa omega-3 masnim kiselinama, cinkom i vitaminom A. Niskokalorična ishrana često nema dovoljno hranljivih materija i može usporiti njen rast. Ako je nedostatak u ishrani veliki, kao kod nekoga ko ima poremećaj u ishrani, kosa može opasti. Ali, to može da se desi i ako se hranite nezdravo, uz previše masnoća, ugljenih hidrata i šećera. Jedite losos i orahe za unošenje omega-3 masnih kiselina, spanać i šargarepu za vitamin A,  brazilski orah za selen, ostrige i indijski orah za cink. Sve  ovo pomaže u održavanju zdravlja kože glave i kose, kao i nemasni mlečni proizvodi, integralne žitarice i povrće. Hrana dobra za kosu je dobra i za srce.

Šta ako je kosa seda prerano u odnosu na očekivani period života

Sede vlasi nisu uvek povezane sa starenjem. Ako još nemate 40 godina i primetite više od nekoliko sedih vlasi, velike su šanse da se to već dešavalo u vašoj porodici. Posedela kosa obično nije znak lošeg zdravlja, iako anemija, problemi sa štitnom žlezdom, nedostatak vitamina B12 i vitiligo mogu uzrokovati pojavu prerano sede kose u odnosu na godine života.

Trakciona alopecija oštećuje folikule, a šta radi fen

Previše čvrsto držanje kose u jednom položaju kakav je slučaj sa „konjskim repom“, pletenicama i kikama, može da ošteti folikule dlake i izazove pucanje ili opadanje kose. Ekstenzije za kosu i ukosnice ponekad takođe mogu izazvati vučnu (trakcionu) alopeciju, jer njihova dodatna težina vuče postojeću kosu. Prekomerno stilizovanje i korišćenje agresivnih sredstava takođe slabi našu kosu. Sušenje fenom, korišćenje pegle, farbanje, beljenje, čak i prekomerno češljanje, takođe može oštetiti spoljašnji sloj vlasi.

Lekovi zbog kojih opada kosa

Među lekovima u čijim se uputstvima za upotrebu gubitak kose navodi kao mogući neželjeni efekat su lekovi protiv zgrušavanja krvi, za snižavanje holesterola, antidepresivi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAID) i lekovi za menopauzu, kontracepciju i antibiotici. Obično, kosa se oporavi kada se sa korišćenjem leka prestane, ali u nekim slučajevima može doći da dođe do trajnijeg prestanka rasta.

Analize kose nisu sasvim pouzdane

Iako postoje određene metode koje mogu da izvrše analizu vlasi kose i provere da li vam možda nedostaje vitamina ili imate nekih zdravstvenih problema, treba reći da njihova pouzdanost nije potpuno ispitana. Ove analize mogu da otkriju prisustvo supstanci poput olova ili arsena, nalazi mogu da budu nedosledni i različiti. Sve, od zagađenja vazduha do sastava šampona koji ste koristili, može da utiče na rezultate ovakvih testova.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo