Lepota

Da li je opadanje kose leti normalno i kako da je zaštitimo

Priredio/la: Ma.R.

Farbanje, blajhanje, kao i vezivanje u rep, u toku leta još više oštećuju kosu i utiču na njeno opadanje, a evo još korisnih saveta

14Opadanje kose u toku leta je često, ali i vrlo očekivano. Naša kosa je osetljiva. Uz to, leti jednostavno može da se oseća, ali i da izgleda „izgubljeno“ i rastrzano između uticaja sunčevih zraka koji je isušuju i čestih naleta vlage, zbog češćeg kontakta sa vodom. Gde je sredina i kako da je što bolje zaštitimo?

Kako dermatolozi objašnjavaju sezonsko opadanje kose

Opadanje kose leti je stvaran problem, i ako vam se učini da je tako, uglavnom ne umišljate. Ovu pojavu dermatolozi objašnjavaju i dermatolozi time da su studije dokazale veću stopu telogenih dlaka (dlaka u mirovanju) u letnjim mesecima. To onda dovodi do opadanja.

Međutim, nije sasvim jasno zašto se to dešava, iako su neke studije pokazale povezanost sa visokim temperaturama. Druge su skrenule fokus na UV zrake kao razlog sezonskih promena na kosi. Takođe, stručnjaci naglašavaju da to zavisi i od tipa kose, jer određeni tipovi vlasi reaguju drugačije. Neki imaju burniju reakciju, pa dolazi i do značajnijeg gubitka kose. Uz to, nije isto kada je razlog problem sa vlasištem, i kada se radi o lomljenju zbog suvoće.

Da li može da se spreči sezonsko (letnje) opadanje kose

Prema savetima kozmetičara i dermatologa, postoji nekoliko načina da se spreči gubitak kose leti. Svi su saglasni da je suština u nezi. Prvi koraci su balansirana ishrana sa više proteina, redovna hidratacija i pojedini suplementi, poput biotina, neki su od saveta.

Postoji velik ibroj preventivnih mera za održavanju kose otpornijom i zdravijom u periodu leta. Uz spomenute savete, tu je i zaštita u vidu šešira ili marama. Šamponi bez sulfata manje isušuju kosu, a kada birate regenarator, neka budu bez parabena i alkohola. Pri češljanju kose nemojte biti grubi i čupati je, a treba izbegavati vezivanje u rep ili punđu. Ako ste u mogućnosti, izbegavajte farbanje i blajhanje, i odmorite kosu od ovih, često za nju agresivnih metoda.

Dodatna nega farbane i kovrdžave kose će sprečiti i opadanje kose

Ukoliko ste u mogućnosti, izbegavajte i sušenje kose fenom. Idealno je kosu oprati na svaka dva dana ako je u kontaktu sa slanom vodom, uz obavezni regenerator. Posebno je važno domro izmasirati krajeve.

Farbana i kovrdžava kosa su pod pojačanim stresom od UV zraka i sunčeve svetlosti, jer su one inače više suve. Važno je nahraniti im vlasište, kako bi se stimulisao protok krvi i ne bi oštetio folikul. Uz regenerator, dobro je i koristiti pakovanje na koje je vaša farbana kosa već navikla. I silikonske kapi sa vitaminima mogu farbanoj i kovrdžavoj kosi da daju neophodne vitamine i minerale.

Kada je opadanje kose leti razlog za zabrinutost

Ukoliko se pridržavate preventivnih mera, kao i preporuka za negu kose, a ona dalje opada, možda je vreme da posetite dermatologa. Opadanje do 50 do 100 vlasi dnevno je normalno, kažu stručnjaci. Ali, ako gubite više, ili primetite gubitak kose u određenim regijama (na slepoočnicama ili temenu) javite se lekaru. Isto važi i ako vam kosa opada u pečatima.

Opadanje kose se leči i ona ponovo može da postane zdrava i bujna, ali je važno prepoznati problem i u saradnji sa stručnim licem naći najbolje rešenje.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.