Naslovna / Lepota

Maska od majoneza jača kosu, sprečava pojavu peruti, a pomaže i kod zanoktica

Priredio/la: Ma.R.
15:00 - 10. 10. 2021.

Masku od majoneza možete da napravite sami, ali postoje neki detalji o kojima morate da povedete računa kako bi se dobio najbolji efekat

maska od majoneza Najbolji efekat postiže sa majonezom koji sadrži 65 odsto biljnog ulja Foto: Shuttterstock

Možda niste znali da je majonez odličan za svakodnevnu negu kose, a može da pomogne i onima čije su vlasi suve ili oštećene. Neki sastojci iz majoneza čak mogu da pomognu i u tretmanu uklanjanja vaši iz kose, dobar je u tretmanima protiv peruti, a njegov najjači adut su visoka hidratantna svojstva.

Omekšava zanoktice i čini kosu sjajnijom

Majonez se sastoji od ulja, sirćeta, jaja i raznih začina, a pored toga što se obično koristi kao dodatak jelima, koristi se i u tretmanima poboljšanja kose ili nekih delova kože. Na primer, izuzetno je efikasan kod omekšavanja suvih i bolnih zanoktica. Pojedini stručnjaci za prirodnu lepotu preporučuju maske za kosu sa majonezom kao alternativni tretman koji kosu može da učini sjajnom, mekom i glatkom.

Biljno ulje pomaže suvoj, oštećenoj ili lomljivoj kosi

Majonez sadrži biljno ulje, a prema istraživanju objavljenom u Journal of Medicinal Food, kada ga nanesemo direktno na vlasište, kao šampon ili regenerator, biljno ulje iz majoneza povećava mekoću, hidrataciju i snagu kose. Takođe, proteini koje sadrži majonez vraćaju vlagu lomljivoj ili suvoj kosi hidrirajući je, što će je vremenom učiniti zdravijom i izdržljivijom.

Za proređivanje ili gubitak kose

Za ljude koji imaju problem sa proređenom ili kosom koja opada, maska od majoneza može da napravi određene pozitivne pomake. Naime, još jedan članak o problemima sa kosom objavljen u istom časopisu ( Journal of Medicinal Food), donosi podatak da sastojci iz majoneza mogu da pospeše njen rast. To se odnosi prvenstveno na žumance, koje je izvor aminokiselina.

Ako imate perut ili vas svrbi teme, evo rešenja

National Eczema Association definiše perut kao hronični oblik ekcema (seboroični dermatitis) koji nastaje usled prekomernog rasta gljivice Malassezia. Najšešće se pojavljuje na vlasištu, gornjem delu leđa i nosu. Prema American Osteopathic College of Dermatology, najbolji način za ublažavanje peruti je upotreba šampona koji sadrže cink i selen sulfid. Zavisno od proizvođača i sastava, većina majoneza sadrži određenu količinu cinka, i zbog toga upotreba maske za kosu od majoneza može da bude jedan od efikasnih tretmana za perut.

Napast zvana vaške

Iako postoje tvrdnje da maska za kosu od majoneza može da pomogne u eliminisanju vaši, može se reći da je to samo delimično tačno. Naime, majonez može da umrtvi, uspori, pa i da ubije neke žive jedinke, ali svakako neće uništini njihova jaja, odnosno gnjide.

Recept za masku od majoneza

Za osnovnu masku, potrebna vam je jedna šolja majoneza. Obratite pažnju na sastav, budući da epitet pravog majoneza nose samo oni sa minimum 65 odsto biljnog ulja. Osobe koje nemaju problem sa mašćenjem kose, mogu dodati još kašiku ili dve maslinovog ulja. Pripremite dovoljno majoneza da možete da pokrijete kožu cele glave.

Kako se ispravno nanosi na kosu

Nanesite masku na vlažnu kosu, počevši od temena i lako masirajući vlasi do vrhova. Pročešljajte i uverite se da su i kosa i vlasište ravnomerno pokriveni, pokrijte kosu kapom za tuširanje ili plastičnom kesom kako bi zadržala toplotu i da vazduh procirkuliše kroz nju, i sačekajte minimum 20 minuta, a može i duže. Nakon toga temeljno isperite.

Najčešći alergen jaje

Uobičajeni alergen u majonezu je jaje, ali je moguće da odreagujete i na neki drugi sastojak. Ako osetite peckanje ili svrab tokom nanošenja, masku odmah uklonite sa temena i kose.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo