Naslovna / Prirodna medicina

Prirodni melemi i maske za negu i izbeljivanje strija

Priredio/la: I. V.|18:00 - 09. 02. 2021.

Ako imate strije, verovatno biste voleli da nestanu. One nisu štetne za naše zdravlje, ali nisu ni prijatne za gledanje, te zato pomozite koži da ih se oslobodi uz pomoć prirodnih preparata

Strije su tanki, prugasti tragovi poput „naprslina“ u koži Foto: Shutterstock

Strije su dugački, tanki, prugasti tragovi poput „naprslina“ u koži koji se pojavljuju na stomaku, dojkama, kukovima, zadnjici i butinama. Ako ih imate, verovatno biste voleli da nestanu, jer, one nisu štetne za vaše zdravlje, ali nisu ni prijatne za gledanje. I, iako nikada zaista neće nestati, one mogu vremenom postati nevidljive uz pomoć određenih proizvoda i procedura.

Uzroci nastanka strija

Strije se javljaju kada telo počne brzo da raste, iz bilo kog razloga, pa koža ne može dovoljno da se istegne. Kolagen je protein koji našu kožu čini elastičnijom, a ako ga nemamo dovoljno, tragovi ili brazde na koži se mogu pojaviti usled njenog istezanja.

Strije možemo da dobijemo zbog:

1. Naglog gojenja (pogađa i muškarce i žene)

2. Rasta tokom puberteta. Na vreme objasnite deci da znaju da je to normalna pojava i da tragovi prelaska iz ranog detinjstva u pubertet mogu da nestanu kako budu postajali stariji.

3. Trudnoće, kao rezultat istezanja kože i porasta hormona koji slabe kožna vlakna. Ove strije mogle bi da izblede tokom procesa vraćanja kilograma nakon rođenja bebe.

4. Operacije implantacije dojke

5. Bodibildinga, jer čak i oni koji imaju malo masnih naslaga mogu dobiti strije na mestima gde su mišići najizraženiji

6. Velike količine steroida, bilo od steroidnih lekova ili bolesti poput Kušingovog sindroma

7. Marfanovog sindroma, genetska bolest koja slabi vaša kožna vlakna i uzrokuje neobičan rast

8. Elers-Danlos sindroma (EDS), grupa stanja koja su rezultat genetskih promena u kolagenu, proteinu u našem telu

Kako izgledaju i gde se javljaju

Kada se pojave na koži, strije mogu da izgledaju kao pukotine u koži ili da budu blago uzvišene, i da svrbe. Te naborane pruge na koži mogu da budu različitih boja. Vremenom blede – od crvene ili ružičaste do plavoljubičaste nijanse do tanjih, bledih tragova koji više podsećaju na ožiljak, pa se i sve manje primećuju.

Strije mogu da se pojave na mnogim delovima našeg tela:
Rukama
Leđima
Dojkama
Zadnjici
Kukovima
Ramenima
Stomaku

Prirodni melemi za negu strija

Centella asiatica, Gotu kola ili Tigrova trava je lekovita biljka koja efikasno deluje na probleme sa kožom, brzo je regeneriše i smiruje upalne procese. Njeni sastojci podmlađuju kožu pa je zbog toga poznata i ”čudesni eliksir života”. Bogata je i vitaminima C, A i B, karotenom koji posvetljuje kožu i podmlađuje je, a i pomaže u obnavljanju kolagena. Biljno ulje ove biljke pojačava rad ćelija u telu koje stvaraju kolagen i zadužene su za izgradnju tkiva kože. Koristi se za lečenje rana, ali je i glavni sastojak brojnih krema za kožu protiv strija.

Ulje gorkog badema – Jedna studija pokazala je da su žene koje su tokom trudnoće masirale ulje gorkog badema u kožu na stomaku imale manje strija od ostalih koje su ulje koristile samo bez masaže.

Krastavac i limunov sok – Pomešati sok od limuna i sok od krastavca (izblendajte krastavae u blenderu) u jednakoj razmeri. Sok staviti na delove kože zahvaćene strijama sve dok ga koža ne upije. Ostavite ga na koži minum 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Maska od ulja kantariona i čička i žumanceta – Pomešajte kantarionovo i čičkovo ulje sa žumancetom. Dodati malo limunovog soka i tinkture nevena. Dobro promešati kako bi dobili  delotvornu masku protiv crvenih strija. Nanesite masku na strije i ostavite da deluje oko 30 minuta. Posle toga masku isperite toplom vodom a strije namažite samo nekim od ova dva ulja.

Kakao buter, shea buter, maslinovo ulje, ulje vitamina E kao sastojci prirodnih hidratantnih krema mogu da učine kožu mekšom i ublaže vidljivost strija.
Ako odlučite da probate bilo koji prirodni proizvod za izbleđivanje strija, koristite ga svakodnevno tokom nekoliko nedelja. Obavezno ga dobro umasirajte u kožu, a iskustvo je pokazalo da ovi proizvodi najbolje deluju na novijim strijama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo