Medicinski informativni portal
Naslovna / Lepota

Poruka stručnjaka estetske medicine: Lepota je u umerenosti i zdravoj koži

15:18 - 17. 05. 2023.

Kada se odlučimo za neku korekciju lica ili tela, trebalo bi da imamo na umu da je to nešto što je trajno i što menja život, jer menja sliku o nama samima i utiče na samopouzdanje

lepota Svaki pacijent ima svoje poimanje lepote ili privlačnog izgleda, ali iza svakog izgleda stoji emocija, karakter Foto: Shutterstock

– Koliko god da je važan adekvatan izbor lekara, podjednako je važno i da savesno i odgovorno birate proizvode koji će se koristiti u tretmanima. Odlučite se za kvalitetne i proverene preparate, jer samo oni mogu da daju željeni efekat, a bez rizika i neželjenih posledica – poruka je 300 evropskih stručnjaka estetske medicine koji su bili u Beogradu na velikom Masterclassu.

Masterclass u Beogradu vodili su dr Raj Acquilla, iz Velike Britanije, jedan od najuticajnijih stručnjaka na svetu kada je reč o estetici lica, dermalnim filerima i neuromodulatorima i dr Jani van Loghem ekspert svetskog glasa, autor brojnih stručnih članaka i istraživanja o dermalnim filerima. Našu zemlju je na ovom materclassu predstavljala je dr Gorana Bijelić, suosnivač i predsednica SESIAM-a, Udruženja interdisciplinarne estetske i antiejdžing medicine Srbije.

lepota

Masterclass-a o trendovima u estetskoj medicini u Beogradu okupio preko 300 lekara iz Evrope i regiona Foto:  Medis Aesthetics Academy

Ovaj ekskluzivni jednodnevni skup lekara iz cele Evrope, koji je za jedan dan učinio Beograd internacionalnim centrom estetske medicine, skrenuo je pažnju javnosti svojim osnovnim načelom: zdravlje i bezbednost pacijenta su na prvom mestu, a umerenost je jedini ekvivalent lepoti.

Nove tehnike, metode, aplikacije, pristup pacijentu, svetski trendovi u medicini i estetici, ali i svetski trendovi u poimanju lepote i lepoga – skin quality i umerenost bili su u fokusu ovog masterclassa. Događaj je bio podeljen u dva dela: teorijski, s predavanjima, i praktični.

Nije svejedno – savesno birajte proverene i testirane filere

Ni jedan pacijent ne treba da dobije „standardnu terapiju“. Naša je obaveza kao lekara da svakom pacijentu priđemo lično, da tražimo iza lica emociju, da iza odgovora na naše pitanje, tražimo još odgovora. Možda će pacijent doći sa zahtevom da povećamo usne i mi možemo ga poslušamo i – pacijent odlazi srećan. Ali da li će zaista biti zadovoljan i za nekoliko godina? Zato postavljamo pitanja, ko ste vi, a šta želite zapravo da budete? Gledamo širu sliku i onda često dođemo do toga da usne uopšte nisu problem. Svaki pacijent ima svoje poimanje lepote ili privlačnog izgleda, ali iza svakog izgleda stoji emocija, karakter. Te dve stvari treba uskladiti – da se vaša lepota slaže za vašom ličnošću, da vaše lice zaista bude odraz vaše emocije, onoga što vi zapravo jeste. Pacijent koji ima samopouzdanje kada se pogleda u ogledalo je zadovoljan pacijent – poručuje dr Jani van Loghem.

Dr Gorana Bijelić je objasnio zašto je lični pristup pacijentu važan i šta je danas trend u estetskoj medicini:

– „Hoću veće usne, podignute kapke, hoću da nestane ova bora“ – kaže pacijent. I ja to uradim? Ne. Prvo razgovaramo, edukujemo pacijenta. Prošlo je vreme previše „napućenih“ usana, nema više preterivanja. Sada su navažniji kvalitet naše kože, zdravlje naše kože. Najvažnije je da podstaknemo kožu da se regeneriše, da ponovo proizvodi ono što joj nedostaje. Sada je u trendu prirodan, zdrav izgled.

Dr Raj Acquilla, posle ogromnog iskustva u radu sa dermalnim filerima imao je takođe poruku za sve one koji bi da nešto menjaju na sebi:

– Jednoga dana će možda ova vrsta intervencija, za neke buduće generacije, postati rutinska stvar poput stavljanja kreme za lice, šminkanja, odlaska kod frizera… Zato moramo da budemo sigurni da će naša deca jednog dana imati novi pristup svemu ovome, da se trude da izgledaju zdravo, da njihova koža bude zdrava, sveža, da budu najbolja verzija sebe, a ne neko drugi. Da imaju samopouzdanje. Da imaju preparate čiji je kvalitet neupitan i da imaju lekara koji je edukovan, koji zna svoj posao. Da mi možemo jednog dana da kažemo da smo uradili pravu stvar. Tome težimo, tome služe ove edukacije. Zato smo srećni što smo u Beogradu bili u prilici da svoje znanje i kvalitet filera sa kojima radimo podelimo sa preko 250 stručnjaka iz celog regiona, ali i iz Češke, Poljske, Slovačke, Mađarske…

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor