Naslovna / Zdravlje

Da li je prošlo vreme prenaglašenih estetskih tretmana

Piše: Vesna Stanimirović|8:45 - 02. 11. 2022.

– Diktat društvenih mreža doveo do preterivanja u estetskim tretmanima, ali s druge strane, u zemljama istočne Evrope, mnogo više nego u zemljama zapadne Evrope, žene koje se odluče za tretman žele da se vidi to u šta su uložile – kaže dr Dejan Antonić, specijalista estetske i antiejdžing medicine

estetski tretmani Dr Dejan Antonić: Nadam se da ćemo vrlo brzo svi zaboraviti prenaglašene usne, prevelike jagodice koje utiču na gubitak prirodne anatomije i karakternih crta lica Foto: Shutterstoc/Esthelligence Anti-Aging Center

O tome koliko je važno da vodimo računa o svom izgledu, da izaberemo proverenog lekara koji se konstantno edukuje i koji su novi trendovi estetske medicine u svetu, razgovarali smo sa dr Dejanom Antonićem, specijalistom estetske i antiejdžing medicine, koji je za eKlinika portal otkrio koji su novi pogledi pacijenata i lekara i kako ova grana medicine danas može da nam pomogne.

Nametnuti ideali su glavni razlog preterivanja u estetskim tretmanima

Često vidimo devojke i žene sa prevelikim usnama i jagodicama ili „prezategnutim” licem. Ko diktira takav trend?

– Nakon 13 godina bavljenja estetskom i antiejdžing medicinom, mogu da kažem da je glavni razlog za to preterivanje, nametnuti estetski ideali od strane medija, a pored toga i nekritičnost samih pacijenata koji dođu kod lekara estetske medicine i traže da izgledaju kao žene na fotografijama i snimcima u medijima i na društvenim mrežama. Nekritičnost u smislu nemogućnosti da se proceni šta od toga što sve vidimo na drugom dobro pristaje na našem licu. Mislim da je taj diktat društvenih mreža doveo do preterivanja u estetskoj medicini, ali s druge strane, ono što sam primetio jeste da je u zemljama istočne Evrope, mnogo više nego zemljama zapadne Evrope, trend da žene koje se odluče za estetsku medicinu žele da vide sav novac koji su za tu proceduru uložile – objašnjava dr Dejan Antonić i dodaje:

– Za razliku od devojaka, žene srednjih ili starijih godina u zemljama zapadne Evrope sve što rade rade s ciljem da lepo, kvalitetno i dostojanstveno stare. Posebno mi se dopada što se trend prenaglašavanja polako menja i lagano izlazimo iz ere preterivanja u estetskoj medicini. Nadam se da ćemo vrlo brzo svi zaboraviti te prenaglašene usne, prevelike jagodice koje utiču na gubitak prirodne anatomije i karakternih crta lica. Mislim da ulazimo u novu eru estetske medicine koja sobom donosi prirodno i lepo starenje – kaže za portal eKlinika dr Dejan Antonić.

Možemo li izgledati deset godina mlađe

Zašto naša želja da nakon estetskog tretmana izgledamo bar deset godina mlađe nije dobra polazna osnova?

– Veoma je teško uraditi bilo koju hiruršku ili nehiruršku estetsku proceduru i vratiti 10 godina licu, a da to izgleda usklađeno i prirodno u odnosu na telo i što je još važnije u odnosu na to kakvi smo iznutra.
Ne treba cilj da vam bude da izgledate 10 godina mlađe, već da izgledamo super, dobro, odlično za svoje godine i da ljudi koji nas vide danas, a onda nakon pet godina, kažu „Ti se ne menjaš”. Upravo to je poenta estetskih procedura, da usporimo prirodni proces starenja. Svojim pacijentima kažem da je najbolje da nam cilj bude da izgledamo svežije, odmornije, manje opušteno u licu i manje ljutito ili tužno. To je ono što danas nehirurška, neinvazivna estetska medicina može da ponudi svim pacijentima koji se obrate lekaru i s njim obave iskren razgovor – kaže dr Dejan Antonić.

Prirodnost kao novi trend i imperativ estetske medicine

Šta je drugačije danas u odnosu na pre deset godina u estetskoj i antiejdžing medicini?

– Pitanje koje mi često postavljaju prijatelji jeste: „Šta je novo?” Uvek možemo pričati o novim tehnikama, procedurama, metodama, jer je estetska medicina jedna od mlađih grana medicine, koja se upravo zato što je najmlađa i najbrže razvija. Svakog meseca pojavi se nešto novo, kada su procedure u pitanju.
Međutim, moj odgovor na ovo pitanje bio bi: Novi su pogledi i pacijenata i lekara na to kako estetska medicina danas može da pomogne ljudima, odnosno šta to može da se uradi modernim nehirurškim estetskim tremanima. Kao što smo rekli, nadam se da je iza nas period kada su svi preterivali. Korišćene su preterane količine hijalurona, postoji čak i sindrom koji se zove overfilled face (prepunjeno lice), a u Americi to zovu pillow face (lice kao jastuk). Kako kod nas, tako i u svetu, imali smo priliku da u medijima i na ulicama vidimo mlade devojke i starije žene koje potpuno izgube prirodnost svog izgleda i dođu do granice prepoznatljivosti svog lica time što pokušavaju određene znake starenja da prikriju prevelikim količinama hijaluronskog filera, botulinom toksina ili nekih drugih nehirurških estetskih procedura – objašnjava za portal eKlinika dr Dejan Antonić i dodaje:

– Danas kada šetamo ulicama Njujorka ili Pariza i Londona, možemo videti veoma mali broj žena na kojima se vidi da su radile korekcije, a i tada su uglavnom u pitanju turistkinje. Ostale žene izgledaju lepo, odnegovano, njihova koža izgleda zdravo, imaju manje bora i mislim da je to najvažnija promena u estetskoj medicini u odnosu na prethodni period, koja na moju veliku radost dolazi i kod nas. U poslednjih godinu dana, 90 odsto pacijentkinja koje su došle kod mene na pregled i konsultaciju, prva rečenica koju su rekle bila je „Doktore, molim vas samo da ne bude napadno i samo da izgledam prirodno.” Tako da je prirodnost novi trend i imperativ estetske medicine – ističe dr Antonić.

Pravo vreme za primenu estetskih procedura

Kada nije ni previše rano ni previše kasno za početak primene estetskih procedura?

– Ova tema mora da se podeli na dva dela. Prvi deo je korekcija nekih nedostataka i deformiteta, poput korekcije nosa ili tankih usana koje devojčicama veoma često mogu da izazovu osećaj manje vrednosti. Nasleđene prirodne nedostatke estetska medicina može veoma lepo da ispravi, a zakonska granica za primenu ovih tretmana je 18. godina. Drugi segment ove priče jeste kad je potrebno da počnemo da brinemo o starenju. Sa usporavanjem starenja treba početi onda kada primetimo da se na našem licu nešto menja. Za nekog je to 25 godina za nekog je to 40 godina. Treba pratiti kada se pojave znaci starenja, poput pojave dubokih bora, opuštanja kože lice i ne treba čekati previše već na vreme potražiti savet stručnjaka. Jer ako se propusti pravi trenutak, onda je hirurgija jedino rešenje. Moja preporuka je da svako, prema svom senzibilitetu i pogledu na estetiku, izabere svog lekara. Pravi profesionalac lekar reći će vam kada je pravo vreme za tretmane – objašnjava dr Dejan Antonić.

Zdravi iznutra i lepi spolja

Da li je lepota ogledalo zdravlja?

– Lepota je relativan pojam. Ono što je jednoj osobi lepo ne mora biti i drugoj. Norme lepog tj. prijatnog za oko su opšteprihvaćene i neko ko spolja izgleda lepo obično je i zdrav iznutra. Često smo svedoci da kada bolest krene da se razvija, veoma brzo to može da se vidi na koži, u očima ili osmehu. Telo iznutra šalje signale koji se reflektuju, pa je možda bolje reći da se bolest vidi na licu. Nije lepota isto što i zdravlje, a mnoge bolesti modu da se vide spolja – kaže dr Dejan Antonić.

Odnos kvaliteta i cene estetskih procedura

Koliko je bitan materijal s kojim se radi i da li cena određuje kvalitet?

– Kvalitet materijala s kojim se rade estetske procedure veoma je važan. Nažalost, to područje u mnogim oblastima, pa i u estetskoj medicini, zakonski je jasno definisano, ali nije i kontrolisano. I veoma često imamo priliku da na društvenim mrežama i u medijima vidimo slike gde su tretmani odrađeni prvo sa lošim materijalima, a drugo od strane nestručnih lica. Veoma je važno da vam estetsku proceduru radi doktor medicine ili stomatologije, koji poznaje anatomiju i fiziologiju lica, koji u slučaju neke komplikacije, a to se dešava i najvećim stručnjacima estetske medicine, zna da je na najbolji način reši – objašnjava dr Antonić

Problem kod nestručnih lica je u tome što ne znaju rizike, ne znaju anatomiju, ne znaju gde sme a gde ne sme nešto od materijala da se injektuje, a onda i kada se desi problem, ne znaju kako da ga reše. Blagovremena reakcija, ako do problema dođe, prilikom neke estetske procedure, od najveće je važnosti. Ukoliko se u prvih pet minuta odreaguje adekvatno i stručno, problem će se rešiti bez ikakve posledice. Međutim, ukoliko se sačeka sat, dva, dan ili duže, verujte da posledice mogu biti trajne ostavljajući ožiljke, a nekada i ozbiljne zdravstvene posledice na licu. Po mom mišljenju, podjednaka je važnost primene kvalitetnog materijala i stručnjaka koji primenjuje taj materijal – kaže dr Dejan Anonić i  dodtano objašnjava zašto je tako:

– Kao i u svim drugim oblastima, obično dobar kvalitet prati i viša cena. Ono što treba razumeti jeste da danas cena nije vezana samo za cenu materijala. Danas sve veći broj mojih kolega naplaćuje svoje znanje. Da bi neko postao stručan i vešt, da bi svojim pacijentima mogao da ponudi adekvatnu proceduru kojom će se postići rezultat na obostrano zadovoljstvo, lekar mora da uloži vreme i novac u svoje obrazovanje i usavršavanje da bi postigao određeni nivo. Sve veći broj lekara u svetu ne naplaćuje materijal, već naplaćuje svoju uslugu, veštinu i znanje. Mnogo važnije od cene jeste da odaberete lekara sa kojim ćete imati isti pogled na to šta je lepo – savetuje dr Antonić.

Vaša poruka svim osobama koje žele da dostojanstveno i lepo izgledaju?

Ne preterujte, budite realni i prihvatite starenje kao jedan prirodan proces koji ne treba da zaustavimo, ali možemo da ga učinimo lepšim – poručuje za kraj ovog razgovora dr Dejan Antonić.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo