Naslovna / Lepota

Kreiran bris test koji otkriva prerano starenje kože

Priredio/la: I. V. |13:00 - 20. 09. 2022.

Golim okom ne može da se uoči prerano starenje kože, ali, novorazvijeni test jednim brisom uzetim sa epiderma lica odmah otkriva oštećenje i pre nego što se pojave vidljivi simptomi

prerano starenje kože Novi brist test otkriva ko je u riziku od preranog starenja kože Foto: Shutterstock

Prerano starenje kože ubuduće će moći da se otkrije uz pomoć novorazvijenog bris testa koji su osmislili naučnici sa . Ovaj personalizovani i neinvazivni test može da otkrije da li je nečija koža izložena riziku od prevremenog starenja. Bris kože se uzima sa lica, a oštećenje DNK unutar mitohondrija analiziraju stručnjaci u laboratoriji koristeći najsavremeniju opremu.

Prerano starenje kože nije vidljivo golim okom

Aspekti načina života, uključujući izlaganje sunčevoj svetlosti, zagađenje životne sredine i loš san, mogu da oštete ćelije kože. U početku je ova šteta nevidljiva na oko, ali, novi neinvazivni test otkriva oštećenje kože i pre nego što se pojave vidljivi simptomi – čineći tako vidljim i ono što do sada nismo mogli da vidimo.

Skin Life Analytics, kompanija pri Newcastle University koristi tehnologiju koja se oslanja na 15 godina istraživanja profesora Marka Birch-Machina i njegovih kolega kako bi pomogla u usporavanju procesa starenja kože. Tim je istražio oštećenje mitohondrija ćelija kože, koje funkcionišu kao „baterije na punjenje“ naših ćelija, i razvio je jedinstveni test koji može da meri starenje kože, odrediti oštećenje DNK kože usled izlaganja suncu, prati  tretmane usmerene na zaštitu kože i odredi potenciju kozmetičkih aktivnih sastojaka.

Brist-test mogu da koriste estetske klinike, kozmetičke kuće, kao i pojedinci

Neinvazivni bris kože uzima se sa lica, a oštećenje DNK unutar mitohondrija dalje se daju na analizu laboratorijskim stručnjacima koji koriste najsavremeniju opremu. Rezultati testa mogu da se kombinuju sa procenom životnog stila i tehnologijom skeniranja lica kako bi se olakšale promene u načinu života i odredile oblasti kože za ciljani tretman. Ista tehnologija se koristi za određivanje potencije zaštite kozmetičkih aktivnih sastojaka u raznim preparatima za negu kože.

Profesor Mark Birch-Machin, glavni naučni direktor i osnivač Skin Life Analytics, inače profesor molekularne dermatologije na Newcastle University objasnio je da osnivanje kompanije omogućava istraživačima da komercijalizuju njihov jedinstveni i neinvazivni test za negu kože i procenu tehnologije oštećenja kože.

Naš test mogu široko da koriste estetske klinike, kozmetičke kompanije, kao i pojedinci kako bi sprečili prerano starenje i identifikovali bilo koje potencijalno oštećenje kože koje bi kasnije moglo da izazove probleme. Koža skuplja oštećenja tokom 30 do 40 dana. Razvija se u dubljim slojevima kože i na kraju stiže do površine. Kao rezultat toga, naš test deluje kao „bar-kod“ stresa naše kože tokom prethodnog meseca – naglasio je profesor Mark Birch-Machin i naveo da se uz pomoć testa može pratiti oštećenje DNK kože tokom vremena, procenjujući šta treba preduzeti kako bi se koža zaštitila i smanjila šteta, kao i kako bi se odredila snaga aktivnih sastojaka u preparatima za negu kože.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo