Naslovna / Lepota

Koja je pH vrednost vaše kože i zašto je to važno

Priredio/la: S.St.|13:30 - 15. 07. 2023.

Kada je vaša koža previše kisela ili previše alkalna, možete imati akne, suvu ili kožu koja se peruta

pH vrednost kože Svačija koža ima svoju pH vrednost, a dovođenje naše u ravnotežu može uveliko doprineti postizanju zdrave kože kojoj se nadamo i koju želimo Foto Shutterstock

Ph vrednost različitih supstanci testirali smo tokom hemijskih eksperimenata u srednjoj školi. Profesor bi obično svima podelio male trake papira, a mi smo ih izlagali različitim vrstama tečnosti da vidimo koliko su kisele ili bazne.

Šta je pH vrednost kože

pH je skraćenica od latinskog izraza „potentia hydrogenii”, a prevodi se kao „koncentracija vodonikovih jona”. Odnosi se na to koliko je supstanca kisela – u ovom slučaju, naša koža. Svačija koža ima svoju pH vrednost, a dovođenje naše u ravnotežu može uveliko doprineti postizanju zdrave kože kojoj se nadamo i koju želimo, objašnjava dr Taylor Bullock, specijalizant dermatologije.

Ph vrednost meri se na skali od 0 do 14, gde 7, tačno u sredini, predstavlja neutralan pH. Što je pH vrednost supstance niža, ona je kiselija, što je pH viši, manje je kisela. Jednostavno rečeno:

  • pH vrednost ispod 7 je kisela
  • pH vrednost od 7 je neutralna
  • pH vrednost iznad 7 je bazna ili alkalna

Razne stvari mogu uticati na pH vrednost naše kože, uključujući našu ishranu, higijenske navike ili proizvode za negu kože koje koristimo.

Koja je najbolja pH vrednost za kožu

Za odrasle, normalna pH vrednost kože je oko 5,5, što je samo malo kiselo. Ova kiselost pomaže u održavanju ravnoteže prirodnih ulja kože i štiti je od štetnih bakterija – kaže dr Bullock. Koža lica i ruku obično je alkalnija od kože na delovima tela koji nisu toliko često izloženi, recimo pazuh, prepone itd.

Kako izgleda previše kisela ili previše bazična koža

Ako vaš pH postane previsok ili prenizak, to narušava prirodno mikrookruženje kože. Vaše normalne, zdrave bakterije ne rastu dobro kako bi trebalo, a kožna barijera ne funkcioniše tako dobro – objašnjava dr Bullock.

Kada pH ​​vaše kože postane previše kiseo ili previše bazičan, to može dovesti do problema sa kožom, a to su:

  • Suvoća i perutanje: Previše ili premalo kiseline može da skine prirodna ulja sa vaše kože i isuši je.
  • Akne: Poremećaj ravnoteže prirodnih ulja vaše kože podstiče rast bakterija, što može dovesti do izbijanja akni.
  • Iritacija: Neuravnotežen pH može izazvati probleme kao što su crvenilo, svrab i upala.
  • Osetljivost: Koža takođe može biti sklonija iritaciji, posebno kada je izložena faktorima okoline kao što su vetar, hladnoća ili sunce.

Poremećeni pH kože povezan je sa hroničnim stanjima kože kao što su:

  • akne
  • ekcem
  • psorijaza
  • rozacea

Možemo li da testiramo pH vrednost naše kože

Ako imamo stalne probleme sa kožom, kao što su akne, perutanje, suvoća ili iritacija, to je verovatno dobar znak da nešto nije u redu. Ali, ne postoji pravi način da sami testiramo pH vrednost naše kože. Najbolje je da to prepustimo dermatologu, koji će tačno znati koja pitanja da nam postavi da bi utvrdio da li je pH naše kože van ravnoteže.

– Kada se upozna sa vašim navikama nege kože, vašem okruženju i kako se vaša koža ponaša, može vam dati smernice o tome koje vrste proizvoda i koje navike će verovatno biti najbolji za vas, zajedno sa onim što treba da izbegavate – kaže dr Bullock.

Kako da obnovimo pH ravnotežu naše kože

Kada biramo proizvode za negu kože, teško da možemo da znamo kakav će uticaj imati na našu pH vrednost. Ali postoje neke korisne indicije i osnovna pravila:

  • Verujte u sredstvo za čišćenje kože: Ne perite lice istim sapunom koji koristite za telo! Sapun obično ima viši pH od sredstava za čišćenje lica, tako da može ukloniti prirodna ulja i bakterije s kože, narušavajući osetljivu pH ravnotežu. Umesto toga, koristite nežno sredstvo za čišćenje lica kako biste održali zdrav pH.
  • Pročitajte etiketu: „Neke etikete proizvoda reklamiraju ih da imaju ‘uravnotežene pH vrednosti’, što je uvek koristan pokazatelj,” primećuje dr Bullock. „Proizvodi koji su kategorisani kao blagi ili se prodaju za osetljivu kožu takođe će biti mnogo više pH uravnoteženi.”
  • Obratite pažnju na ono što vam vaša koža poručuje: Nije svima potreban blag proizvod. „Ako imate masnu kožu, možda ćete moći da tolerišete ili će vam čak biti potrebni proizvodi koji su malo oštriji,” kaže dr Bullock.
  • Pitajte profesionalca: Zašto da sami odlučujete? Zakažite pregled kod dermatologa koji će vam reći šta je tačno potrebno vašoj koži i kako to da joj obezbedite.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo