Naslovna / Prirodna medicina

Čaj od ruzmarina je jedan od najzdravijih: Uz koje lekove ne sme da se pije

Priredio/la: Ma.R.|19:00 - 26. 02. 2024.

Pojedina istraživanja upozoravaju da se inhalacijom ruzmarina može ubrzati puls kao i broj otkucaja srca, a može da dođe i do pojačanog ritma disanja

Čaj od ruzmarina Brojne koristi za zdravlje, ali i moguća interakcija sa nekim lekovima Foto: Shutterstock

Čaj od ruzmarina je zdrav napitak koji može da nas zagreje, podigne raspoloženje i utiče na bolju koncentraciju. Ima i druge zdravstvene prednosti koje bi trebalo maksimalno iskoristiti.

Koja dejstva ima ruzmarin?

Ruzmarin je biljka koja svoja korisna svojstva pre svega duguje ruzmarinskoj i karnoznoj kiselini (spadaju u polifenole). Upravo zbog njih ima izražena antioksidativna i antizapaljensko delovanje. Uz to, ruzmarin ima i antibakterijski i antimikrobni uticaj na širok spektar patogena, pa je jasno da po ovim karakteristikama spada u najlekovitije biljke.

Za koja stanja može biti od koristi čaj od ruzmarina

Čaj od ruzmarina je napitak koji bi trebalo redovno konzumirati u umerenim količinama. Neka od najizraženijih korisnih svojstava kojima čaj od ruzmarina može da doprinese našem zdravlju jesu:

  • bolja regulacija nivoa šećera u krvi
  • zdravije oči i bolji vid, sprečavanje bolesti očiju za koje se pojačava šansa starenjem (katarakta, makularna degeneracija)
  • manji rizik od nekih bolesti srca (srčana insuficijencija nakon srčanog udara)
  • efikasnije varenje
  • smenjanje upala
  • bolja kontrola kilaže
  • manja ćelavost, jača dlaka i bolji izgled kose
  • poboljšava raspoloženje i pamćenje
  • bolja koncentracija
  • brojni efekti na mentalno zdravlje.

Sa kojim lekovima može da stupi u negativnu interakciju čaj od ruzmarina

Kako je ruzmarin biljka koja ima jaka lekovita svojstva, može da se desi da deluje kao i neki medikamenti ili prirodni preparati. To praktično znači da ukoliko u okviru propisane terapije uzimate diuretike, lekove sa antikoagulantnim delovanjem (antikoagulanse) ili za snižavanje krvnog pritiska (ACE inhibitori), kao i litijum, može da pojača terapijsko dejstvo, što neće uvek biti ni korisno ni bezbedno.

Pojedina istraživanja kažu da se inhalacijom ruzmarina može ubrzati puls, kao i broj otkucaja srca. Takođe, može da dođe i do ubrzanog ritma disanja.

Zbog toga je preporučljivo konsultovati se sa svojim lekarom pre konzumacije ovog čaja, ukoliko ste pod nekom terapijom.

Mentalno zdravlje i čaj od ruzmarina: Moguće koristi i opasnosti

Ukoliko za lečenje depresije ili drugih problema sa mentalnim zdravljem uzimate litijum, diuretički efekti ruzmarina mogu dovesti do toksičnih nivoa litijuma koji se akumuliraju u telu.

Međutim, inhalacija uljem ruzmarina može da stimuliše moždanu aktivnost i da poboljša raspoloženje. Takođe, ekstrakt ruzmarina je pokazao potencijale u smanjenju upale u hipokampusu (deo mozga povezan sa emocijama, učenjem i sećanjem). Takođe, ukoliko je u umerenim količinama, inhaliranje čajem od ruzmarina može da umanji anksioznost, poboljša pamćenje i koncentraciju.

Neke studije su otkrile da supstance iz ruzmarina mogu dodatno da zaštite kognitivno zdravlje i utiču na sporije odumiranje ćelija u mozgu, uz protektivni efekat protiv neurodegenerativnih bolesti (Alchajmerova bolest i druge vrste demencije).

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo