Prirodna medicina

Crni beli luk je odlična alternativa za osobe koje ne podnose jak miris

Crni beli luk manje je aromatičan, ima slatkast ukus i mekšu teksturu u odnosu na sirov beli luk

Crni beli luk proizvod je koji je prošao kroz proces koji se zove Majarova reakcija, kada najjednostavnije rečeno beli luk poprima braonkasto – crnu boju. Starenjem beli luk menja ne samo boju, već i teksturu, ukus i miris. Crni beli luk manje je aromatičan, ima slatkast ukus i mekšu teksturu u odnosu na sirov beli luk. U ovakvo pripremljenom luku ima manje alicina, koji daje karakterističan miris luku, a više fenola i organosumpora.

Prednosti crnog belog luka

Veruje se da crni beli luk ima mnogo zdravstvenih prednosti, ali i da su potrebna detaljnija istraživanja koja bi mogla to da potvrde. Beli luk sadrži više od 20 polifenolnih jedinjenja, jak je izvor antioksidansa, kojih ima više u crnom belom luku u odnosu na običan neprerađeni beli luk.

Antioksidansi sprečavaju delovanje slobodnih radikala koji mogu da izazovu oštećenja ćelija. Način ishrane sa dosta antioksidansa dovodi se u vezu sa dugovečnošću i manjim rizikom od razvoja bolesti. Pojedine studije ističu da suplementi belog luka mogu da smanje nivo „lošeg holesterola“ – lipoproteina niske gustine (LDL) i regulišu krvni pritisak.

Jača srce i cirkulaciju

U jednoj studiji, pacijenti sa kongestivnom srčanom insuficijencijom uzimali su u suplementima 20 grama koncentrovanog crnog belog luka tokom šest meseci. Posle pola godine ovi pacijenti su ojačali cirkulaciju, bili su i boljoj formi, mogli su, na primer, duže da hodaju.

Druga mala studija otkrila je da su kod pacijenata sa visokim vrednostima holesterola, koji su uzimali 12 grama crnog belog luka dnevno, tokom tri meseca, zabeležena određena poboljšanja u funkciji endotela (sloja ćelija koji sa unutrašnje strane oblažu krvne sudove), s tim, da nisu zabeležene promene vrednosti holesterola.

Delovanje na stomak

Crni beli luk sadrži velike količine melanoidina koji razlažu hranljive materije u digestivnom traktu i bitni su za pravilan rad creva i apsorpciju hranljivih materija. Smatra se da se lakše podnosi od običnog belog luka i ne pada „teško na stomak“.

Poboljšava pamćenje

Veruje se da crni beli luk zbog antioksidativnih svojstava dobro deluje na mozak, doprinosi smanjenju oksidativnog stresa koji izaziva upalne procese. Pojedini stručnjaci ističu da može da poboljša pamćenje i smanji količinu cerebralnog plaka.

Ipak, sva dosadašnja istraživanja o delovanju crnog belog luka rađena su na mozgu životinja. Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdio uticaj na humanu populaciju.

Smiruje alergije

Smatra se da crni beli luk umiruje simptome alergija, da štiti od dijabetesa, jača jetru, pa čak i da štiti od razvoja malignih bolesti.

Naučnici ističu da su i svež beli luk i crni beli luk korisne namirnice. Svež beli luk bogat je alicinom, prirodnim jedinjenjem koje sadrži sumpor i daje oštar miris i ljut ukus. Smatra se da alicin jača zdravlje srca i imuni sistem, štiti od raka.

Za osobe koje ne podnose miris belog luka

Crni beli luk, s druge strane, ima manje količine alicina, ali više jedinjenja kao što su organosumpor, p-Kumarinska kiselina, kofeinska i galna kiselina. Za osobe koje izbegavaju ili ne podnose miris belog luka, crni beli luk je odlična alternativa. Obe namirnice imaju slične nutritivne vrednosti, s tim što crni beli luk ima nešto više kalorija i ugljenih hidrata.

Može da se kupi, ali ako se odlučite da pokušate da ga napravite u kućnim uslovima, biće vam potreban aparat za kuvanje pirinča i dosta vremena. Nekoliko glavica svežeg i dobrog belog luka se stavi u lonac, ne ljušti se, lonac se podesi i sve traje od jedne nedelje i duže, u zavisnosti od količine vlage u luku. Koristi se kao i klasičan beli luk.