Naslovna / Prirodna medicina

Sirup protiv infekcija i za jačanje imuniteta iz narodne apoteke: Limun, med i beli luk – moćni trio za dobro zdravlje

Priredio/la: I. V. |11:00 - 13. 09. 2024.

Limun, med i beli luk se često koriste u kombinaciji zbog svojih raznovrsnih zdravstvenih dobrobiti, a dokazano je da jačaju imunitet i održavaju dobro zdravlje

sirup protiv infekcija Limun, med i beli luk su moćni trio za jačanje imuniteta Foto: Shutterstock

Lekoviti sirup protiv infekcija i za jačanje organizma pravi se od tri sastojka, u narodnoj medicini poznata kao moćni trio za dobro zdravlje, lepotu i duži život. Limun, med i beli luk se često koriste u kombinaciji zbog svojih raznovrsnih zdravstvenih dobrobiti. Među brojnim melemima isu kombinacija za zdrav i dug život lekovitim napicima izdvaja se i ovaj koji podstiče imuni sistem i održava dobro zdravlje.

Zbog antibakterijskih svojstava 3 namirnice se koriste za sirup protiv infekcija

Lekoviti domaći napici ili sirupi pravljeni od belog luka, meda i limuna obično se prave kada treba ojačati  imunološki sistem i boriti se protiv prehlade i gripa. Med i beli luk imaju hemijsku reakciju koja omekšava beli luk dok izvlači neka od njegovih antibakterijskih svojstava. Med je takođe antibakterijski, tako da se za ova dva sastojka zajedno može reći da su veoma moćni. Beli luk, limun i med imaju mnoge dokazane zdravstvene prednosti.

Beli luk, limun i med se koriste u tradicionalnoj medicini širom sveta. Glavni zdravstveni sastojak belog luka je alicin. Sadrži kiseonik, sumpor i druge hemikalije koje daju belom luku antibakterijska svojstva i svojstva neophodna za borbu protiv bolesti. Seckanje ili drobljenje svežeg čena belog luka oslobađa više alicina nego kada se koristi ceo čen, i najbolje je odmah ga iskoristiti kako bi se izvukla maksimalna korist.

Med je prirodno bogat antioksidansima koji se nazivaju flavonoidi i polifenoli. Ove hemikalije pomažu u borbi protiv upale (crvenilo i otok) u telu i pomaže u balansiranju imunološkog sistema i sprečavanju određenih bolesti. Med takođe ima antibakterijska, antivirusna i antifungalna svojstva.

Med i beli luk ubijaju bakterije

Laboratorijska studija otkrila je da su beli luk i vrsta meda nazvana tazma med u stanju da zaustave rast nekih vrsta bakterija. Studija je testirala svaku namirnicu posebno, kao i njihovu mešavinu. Istraživači su otkrili da su beli luk i med bili u stanju da ubiju bakterije kada se testiraju sami, a kombinacija belog luka i meda delovala je još bolje – usporila je ili zaustavila rast bakterija koje izazivaju bolesti i infekcije uključujući upalu pluća i neku vrstu trovanja hranom, pre svega Streptococcus pneumonia, Staphylococcus aureus Salmonella.

Recept za lekoviti sirup protiv infekcija od meda, limuna i belog luka

Kako bi se iskoristili zdravstvene prednosti belog luka, meda i limuna može se napraviti ukusan dodatak svakodnevnoj ishrani.
Potrebni sastojci:
10 limuna
10 čena belog luka, krupniji ili srednje veličine
1 kg meda
Priprema:
Iscedite sok iz 10 limuna, zgnječite 10 čena belog luka i sve to pomešajte sa kilogramom meda. Presuti sadržaj u veću staklenu teglu i ostavite na tamnom i hladnom mestu da stoji 8 dana. Nakon toga uzimajte sirup dva puta dnevno, po jednu kašiku pre jela.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo