Naslovna / Ishrana

Mladi beli luk je i hrana i lek, a najkorisniji je za jednu grupu ljudi

Priredio/la: I. V. |11:00 - 11. 05. 2023.

Kada je čuveni Hipokrat nabrajao sva korisna, zdravstvena svojstva mladog belog luka, za ovo prolećno povrće govorio je  „neka hrana bude tvoj lek, a lek neka bude tvoja hrana“

mladi beli luk Mladi beli luk u ishrani se koristi pre nego što čenovi počinju da sazrevaju, odnos kao još nesazreli plod. Foto: Shutterstock

Mladi beli luk u ishrani se koristi pre nego što čenovi počinju da sazrevaju, odnos kao još nesazreli plod. Ima lisnatu stabljiku i cvetove, što znači da je spreman za berbu, uprkos tome što lukovica nije u potpunosti formirana. Nezrela lukovica po veličini i izgledu podseća na mladi crni luk i čak se priprema i koristi u ishrani na isti način. Mladi beli luk je biljka iz porodice Allium u koju spadaju i crni i beli luk, ljutika i praziluk.

Zašto je zdrav mladi beli luk?

Mladi beli luk je dobro poznat kao prirodni lek koji se dugo koristi za lečenje raznih bolesti. Lako ga je nabaviti i može da se jede svež, ali i kuvan. Mladi beli luk je izuzetno aromatično povrće, mek je i ima suptilan ukus koji može jelu da da odličnu aromu. Ima različite zdravstvene prednosti koje štite organizam od zdravstvenih problema kao što su srčani udar, moždani udar, hipertenzija, loša cirkulacija krvi i problemi sa varenjem. 

Istraživanja pokazuju da mladi beli luk ima zdravstvene prednosti, kao što je zaštita od obične prehlade i sposobnost da snizi krvni pritisak i nivo holesterola u krvi. Kada se govori o mladom belom luku stručnjaci uvek podsećaju na reči lekara Hipokrata, često nazivanog ocem zapadne medicine, koji je govorio „neka hrana bude tvoj lek, a lek neka bude tvoja hrana.“

Sve zdravstvene koristi mladog belog luka

Naučnici ističu da je za većina zdravstvenih prednosti mladog belog luka zaslužno jedinjenje  sumpora, koja nastaju kada se češanj belog luka secka, zgnječi ili žvaće. Međutim, možda je najpoznatije jedinjenje alicin. Ali, alicin je nestabilna materija koja je samo kratko prisutna u mladom belom luku nakon što je isečen ili zgnječen. Jedinjenje sumpora iz mladog belog luka ulazi u telo iz digestivnog trakta, odakle se širi po celom telu, vršeći snažne biološke efekte.

1. Jača imuni sistem i deluje antibiotski

Mladi beli luk deluje antibiotski. Sadrži antibakterijska i antiinflamatorna svojstva koja štite telo od infekcija što se smatra jednom od vodećih zdravstvenih prednosti mladog belog luka. Alicin je jedinjenje sumpora koje je odgovorno za jak miris belog luka, ali, ova sumporna supstanca je važna jer pojačava odbrambene mehanizme ljudskog tela. 

2. Bogat je gvožđem

Pojedinci sa lošijom krvnom slikom ili čak anemijom moraju što više da jedu mladi beli luk s obzirom na to da je bogat gvožđem. Mladi beli luk sadrži protein feroportia koji prenosi uskladišteno gvožđe iz unutrašnjosti ćelije van nje. A kada se poveća nivo gvožđa u telu, tada se poboljšava krvna slika. 

3. Dobar je za srce

Svi znamo da je beli luk zaista dobra namirnica za srce. Međutim, i mladi beli luk takođe sadrži polisulfid, koji štiti srce od bolesti. Ovo prolećno povrće takođe je korisno za zdravlje jer je bogato manganom, a ovaj mineral održava visok nivo dobrog HDL holesterola u telu. Što je više mangana u telu, veća količina HDL će verovatno podstaći normalno funkcionisanje srca.

4. Poboljšava varenje i bori se protiv gastro-intestinalnih infekcija

Pored borbe protiv prehlade i kašlja, prolećni beli luk je takođe odličan u lečenju infekcija gastro-intestinalnih mikroba. Potencijalno antiinflamatorne sposobnosti mladog belog luka mogu da pomognu u smirivanju bilo kakve upale ili iritacije u crevima, čime se ubrzava varenje i eliminiše nelagodnost. Antioksidativna i antibiotska svojstva belog luka takođe osiguravaju odgovarajuću ravnotežu bakterija u želucu. 

5. Može da poboljša cirkulaciju

Vitamin C u mladom belom luku olakšava apsorpciju gvožđa i drugih minerala, što ovu biljku čini odličnom za pojačavanje cirkulacije. Bolja proizvodnja crvenih krvnih zrnaca znači više kiseonika u telu i bržu isporuku esencijalnih hranljivih materija svakom sistemu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Gordan
18:07, 11. 05. 2023.
Odgovori

Pametnomm ova strucna analiza velicanstvenog belog luka znaci za ceo zivot u aspektu ishrane.

Dragica Bekanović
22:01, 13. 05. 2023.
Odgovori

Hvala Vam za ovu objavu, koristiće mi sigurno. Znala sam da je bijeli luk izuzetno koristan ali nisam znala baš sva korisna svojstva mladog bijelog luka. Pozdrav

Stanoje panić
11:07, 18. 05. 2023.
Odgovori

Hvala na ovoj informacija!!! Pozdrav

Živka
23:56, 21. 05. 2023.
Odgovori

Hvala na informaciju

Ruza Spasojevic
18:53, 23. 05. 2023.
Odgovori

Dobra objava.

Ramiz
22:06, 17. 04. 2024.
Odgovori

Hvala na jako dobrim savjetima,kratko pitanje koliko je dovljno cena u toku dana pojest te da li je efekat zdravstveno isti ako se ceno isjecka i proguta kao tableta poz. i hvala.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo