Naslovna / Zdravlje

Viši nivo dobrog HDL holesterola štiti od kardiovaskularnih bolesti

Priredio/la: D. T.|17:00 - 25. 12. 2021.

Dobar HDL holesterol „skuplja“ loš LDL holesterol iz krvi i šalje ga u jetru, koja ga dalje razgrađuje

Viši nivo dobrog HDL holesterola Dobar HDL holesterol „skuplja“ loš holesterol iz krvi i šalje ga u jetru, koja ga razgrađuje Foto: Shutterstock

Viši nivo dobrog HDL holesterola ili lipoproteina velike gustine pokazatelj je opšteg zdravlja i činilac koji se dovodi u vezu sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja. Dobar HDL holesterol „skuplja“ loš holesterol iz krvi i šalje ga u jetru, koja ga razgrađuje. Zdrava ishrana, bez transmasti i fizička aktivnost može povećati nivo dobrog holesterola i tako zaštiti organizam od moždanog ili srčanog udara, koji se najčešće dovode u vezu sa visokim vrednostima lošeg holesterola.

Šta je holesterol?

Holesterol je supstanca slična vosku, nalazi se u svim našim ćelijama i pomaže njihovu izgradnju. Protiče kroz krvotok i vezuje se uz proteine, koji se zovu lipoproteini. Stručnjaci naglašavaju da treba, ipak, znati da nivo holesterola nije jedini faktor povećanog rizika od srčanih oboljenja. Od važnosti su i genetske sklonosti i moguće prisustvo drugih proteina u krvi.

Holesterol lipoproteina niske gustine, poznat kao loš holesterol (LDL) može se taložiti na zidove krvnih sudova i onemogućiti normalan protok krv. Ponekada se grudvica tog lošeg holesterola, može zaglaviti u suženom prostoru krvnih sudova i izazvati srčani ili moždani udar. Ako imate visok nivo lošeg LDL i nizak nivo dobrog HDL holesterola, lekar će nastojati da snizi vrednosti LDL holesterola. Statini, kao što su atorvastatin (Lipitor) i simvastatin (Zocor), neki su od najčešćih tretmana za visok LDL holesterol.

Koji su optimalni nivoi HDL holesterola?

Nivo holesterola se meri u miligramima (mg) holesterola po decilitru (dL) krvi ili milimolima (mmol) po litru (L). Kada je u pitanju dobar HDL holesterol, veći brojevi su uvek bolji. Poželjni rezultati za dobar HDL holesterol su 60 mg/dL (1,6 mmol/L) ili više za oba pola.  Smatra se da su riziku muškarci čije su vrednosti HDL holesterola manje od 40 mg/dL (1,0 mmol/L) i žene čije su vrednosti niže od 50 mg/dL (1.3 mmol/L).

Da li lekovi štite od srčanog udara?

Osobe sa prirodno višim nivoima dobrog HDL holesterola, kako se tvrdi, donekle su zaštićene od rizika da dobiju srčani ili moždanu udar. Nije još do kraja jasno, da li su od mogućeg srčanog i moždanog udara, na isti način zaštićene i osobe koje nastoje da lekovima povećaju vrednosti dobrog holesterola.

Promene u načinu života utiču na viši nivo dobrog HDL holesterola. Fizička aktivnost, prestanak pušenja ili kvalitetnija ishrana, kako pokazuju istraživanja, smanjuju rizik od teških kardiovaskularnih bolesti. Nema još dokaza da su lekovi, koji povećavaju nivo dobrog HDL holesterola, uspeli da smanje stopu srčanih udara.  Izgleda da ipak, ni preterano visok nivo dobrog holesterola nije dobar za zdravlje. Naučnici kažu da je dodatno čudno, i to što ljudi sa izuzetno visokim prirodnim nivoima dobrog HDL holesterola, misli se na vrednosti veće od 100 mg/dL (2,5 mmol/L), imaju i dalje veći rizik od srčanih bolesti. Smatra se da ovo stanje može biti uzrokovano genetskim faktorima.

Neka nešto zavisi od vas

Niži nivoi dobrog holesterola su zabeleženi kod pacijenata sa dijagnozom metaboličkog sindroma. Ovi bolesnici su gojazni, imaju povišen krvni pritisak i visok nivo šećera u krvi. Za ove osobe je veoma bitna fizička aktivnost, kako bi izgubili telesnu masu, smanjili nivo triglicerida i u isto vreme povećali nivo dobrog HDL holesterola. Stručnjaci kažu da je poboljšanje lako ostvarivo, uz nedeljno 60 minuta aerobnih vežbi, umerenog intenziteta.

Izbegnite transmasti i duvanski dim

Kada je ishrana u pitanju, pokušajte da izbegnete trans masti, jer one mogu povećati nivo lošeg LDL holesterol i smanjiti vrednosti HDL holesterola. Većina kolača, pržene hrane, margarin sadrže trans masti. Savet je da se ograniči i upotreba zasićenih masti, kojih ima mesu i punomasnim mlečnim proizvodima.

Smatra se da izlaganje duvanskom dimu i pušenje snižava nivoe HDL holesterola, posebno kod žena, i da povećava nivoe LDL lošeg holesterola i triglicerida. S druge strane umerena upotreba alkohola povezana je sa višim nivoima dobrog HDL holesterola. Slobodno je, kako se smatra da žene i muškarci stariji od 65 godina, popiju po jedno piće dnevno. Muškarci mlađi od 65 godina mogu da konzumiraju najviše do dva alkoholna pića dnevno. Ipak, veće količine alkohola mogu da utiču na povećanje telesne težine, krvni pritisak i nivo triglicerida.

Testosteron snižava nivo dobrog holesterola

Nivoi dobrog HDL holesterola mogu se poboljšati lekovima za snižavanje lošeg holesterola LDL i triglicerida, kao što su niacin na recept ili fibratima kao što je gemfibrozil (Lopid). Od koristi su i određeni statini posebno simvastatin (Zocor) i rosuvastatin (Crestor).

Ipak, neka klinička ispitivanja nekoliko lekova, posebno osmišljenih s ciljem da povećavaju nivoe HDL holesterola rano su prekinuta, jer nisu uspela da smanje rizik od srčanog udara. Ustanovljeno je i da primena testosterona i drugih anaboličkih steroida može sniziti nivo dobrog HDL holesterola.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
ratko
22:00, 25. 04. 2022.
Odgovori

Interesantno,što se tiče Testosterona ja ga Imam u svojoj 58 godini 8120. i Imam Holesterol 245 i Dijabetes typ:2 HDL45 Racio5,4 Znači postoji mogućnost isto poremećaj probave kao i urogenitalne prirode funkcije?

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo