Naslovna / Prirodna medicina

Kućni eliksir od luka, đumbira i meda može ublažiti kašalj i otok grla, kako ga pripremiti?

Priredio/la: Ma.R.|11:30 - 09. 03. 2024.

Ovaj preparat ne treba davati deci mlađoj od godinu dana, a način pripreme i doziranje su precizno definisani

Kašalj prirodni napitak Ponekad ništa od onoga što isprobamo ne pomaže da prođe nadražajni kašalj Foto: Shutterstock

Kašalj, posebno suvi i nadražajni, često je iscrpljujući i dugotrajan, a ponekad ne prolazi ni od kombinacije konvencionalnih i prirodnih lekova. Svako olakšanje dragoceno je da bismo se osećali bolje i  da se opšti loš osećaj umanji.

Kašalj i respiratorne infekcije haraju: Prirodni sastojci imaju različite koristi za ublažavanje simptoma

Svi ovi sastojci: i luk, i đumbir i med, imaju dokazane zdravstvene koristi i višestruku primenu kao preparati prirodne medicine sa potencijalima olakšavanja različitih simptoma.

Luk obiluje polifenolnim jedinjenjima poznatim kao flavonoidi. Imaju antiinflamatorne sposobnosti i spadaju u najjače antioksidante. Najviše polifenola i najveću antioksidanativnu aktivnost ima beli luk.

Aktivni sastojak korena đumbira je gingerol, zaslužan i za dokaze da đumbir ima analgetička svojstva. Deluje protivupalno i antioksidativno, ima i jak antibakterijski efekat. Efikasno pomaže protiv mučnine, zatvora, nadutosti, ali prehlade i kašlja.

U naučnom magazinu BMJ Evidence-Based Medicine, objavljena je meta-analiza 14 prethodno objavljenih studija koje se odnose na efikasnost meda u ublažavanju simptoma infekcija gornjih disajnih puteva. Otkriveno je da u poređenju sa uobičajenim tretmanima (poput lekova koji se prodaju bez recepta i antibiotika), med može da ublaži učestalost i jačinu kašlja. Istraživanje američkih naučnika iz 2017. godine pokazalo je da bi antimikrobna jedinjenja iz meda mogla budu da osnova za neke nove antibiotike.

Sastojci i priprema prirodnog preparata koji može umanjiti kašalj

Autog originalnog recepta za kućni preperat na bazi luka, đumbira i meda je travarka i holistički stručnjak, Felicia Cocotzin Ruiz , koja se primenom i dejstvom biljaka i namirnica bavi na bazi naučnih više decenija. Ona napominje da za ovaj napitak možete koristiti sve vrste luka, iako je doza belog nešto manja, polovina.

Potrebno:

  • 5 glavica luka (crveni, ljubičasti, crni) krupnije iseckanih
  • 2 korena đumbira (opran, isečen na manje komade)
  • 200 grama meda (bagremov ili livadski)

Priprema:

Stavite seckani luk i komadiće đumbira u posudu. Medom prelijte tako da oba sastojka budu prekrivena. Pustite da proključa, a zatim odmah smanjite vatru kao da nešto dinstate. Ostavite sve sastojke da se lagano krčkaju najmanje 30 minuta. Nakon toga ostavite smesu da se malo ohladi. Procedite sve i prelijte u malu, stelilisanu teglu. Držite je u frižideru.

Doziranje i primena

  • Deca: uzeti 1 kašičicu na prvi znak kašlja i konzumirati na svaka 3-4 sata dok simptomi ne nestanu (ukoliko postoji neka alergija, ne počinjati bez konsultacije sa pedijatrom)
  • Odrasli: uzimati 1 supenu kašiku na prvi znak kašlja, pa svaka 3-4 sata dok simptomi traju.

Nemojte davati preparat deci mlađoj od godinu dana.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo