Zdravi krvni sudovi osnova su vitalnosti, ali i deo organizma što najviše strada pod delovanjem loših navika. Nepravilna ishrana, dugotrajno stajanje ili sedenje, hipertenzija, dijabetes, stalni stres – razlozi su koji mogu da dovedu do kardiovaskularnih bolesti, usporenog metabolizma. Preporuka lekara je da reagujemo kada su vrednosti ukupnog holesterola blizu gornje granice od 5,5 mmol/l ili više. Sva zakrčenja krvnih sudova, ako se ne leče, mogu da dovedu do teških komplikacija, infarkta i moždanog udara.
Namirnice koje štite od ateroskleroze
Postoje, ipak, načini na koje možemo da zaustavimo ili sprečimo razvoj bolesti. Dijetetičar Ivana Đurović kaže za portal eKlinika da uz malo truda možemo da pripremimo pomoćna lekovita sredstva bogata vitaminima i zaštitimo se na vreme od ateroskleroze.
Kvas od kupusa
Kvas od kupusa napitak je koji normalizuje crevnu mikrofloru, reguliše gastrointestinalni trakt, čisti krvne sudove, objašnjava Ivana Đurović.
– Poboljšava i metabolizam, normalizuje krvni pritisak, koristan je za prevenciju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu i posebno se preporučuje u stanjima nedostatka vitamina, jer sadrži mnogo vitamina i elemenata u tragovima – dodaje ona.
Način pripreme
Isecite 1 kg kupusa na male kriške, pa usitnite u secku. Sipajte 1,5 litra vode u teglu od tri litra, dodajte kupus i pokrijte gazom. Ostavite da fermentira, tri do četiri dana, na sobnoj temperaturi. Mešajte nekoliko puta dnevno. Pije se 2 dl dnevno.
– Vodite računa da redovno mešate kvas, jer ima sklonost ka brzom kvarenju, pošto je bez bilo kakvog konzervansa. Možete pripremiti i srazmerno manju količinu, da biste kvas brže potrošili – precizira Đurović.
Sok od kupusa
Potrebno je:
1/4 glavice svežeg kupusa
1 šolja hladne vode
sok od limuna ili pomorandže, sveže ceđen (opciono, za osvežavajući ukus)
Dobro operite kupus i isecite ga na manje komade kako bi se lakše izblendao. Stavite iseckani kupus u blender, dodajte vodu i blendajte sve dok ne dobijete glatku teksturu gustog soka. Možete dodati malo sveže ceđenog soka od limuna ili pomorandže, radi osvežavajućeg ukusa. Ako želite, procedite sok kroz cediljku ili gazu kako biste uklonili eventualne komade pulpe.
– Sok se pije na prazan stomak, oko 1 sat pre glavnog obroka. Ovaj sok ima slična dejstva kao prethodni i možda je lakši za upotrebu i konzumira se odmah nakon pripreme – kaže dijetetičar Ivana Đurović.
Krvni sudovi su zdravi uz miks sa belim lukom
Beli i crni luk su veoma moćne namirnice koje se koriste protiv stvaranja trombova i utiču na rastvaranje krvnih ugrušaka i aterosklerotskih masnih plakova. Beli luk utiče i na sniženje visokog krvnog pritiska. Beli luk treba konzumirati zgnječen, a crni je delotvoran i kuvan i svež, napominje Ivana Đurović.
BELI LUK + JABUKA = MEŠAVINA PROTIV ATEROSKLEROZE
Prednosti jabuka i belog luka u borbi protiv ateroskleroze odavno su poznate. Jabuke su izvor gotovo svih biološki aktivnih supstanci neophodnih za borbu protiv „lošeg“ holesterola. Beli luk je vodeći i među voćem i povrćem zbog svojih antisklerotičnih svojstava, kaže Đurović.
– Ako pomešate ove sastojke, koristi se udvostručuju. Ukoliko ovom miksu dodate i svežu rendanu šargarepu, pojačavate antioksidativno dejstvo i poboljšavate kvalitet ishrane. Narendanu jabuku sjedinite sa 2 do 3 čena zgnječenog belog luka. Radi poboljšavanja ukusa, možete da dodate rendanu šargarepu i malo limunovog soka. Jesti kao prepodnevnu užinu – savetuje dijetetičar Ivana Đurović.
Krvni sudovi se pre svega štite dobrom prevencijom, stručnjaci naglašavaju da je najbitnije da se postaramo da ne dođe do taloženja plaka koji se nekada teško uklanja.