Normalne vrednosti holesterola ne zavise isključivo od načina ishrane, redovne fizičke aktivnosti već i od starosnog doba osobe. Kako starimo povećavaju se i masnoće u krvi i opada sposobnost jetre da efikasno ukloni „loš“ LDL holesterol. Vrednosti holesterola nisu iste kod muškaraca i kod žena. Muškarci imaju nešto veće vrednosti LDL holesterola, dok se žene sa povišenim vrednostima masnoća u krvi suočavaju uglavnom posle menopauze.
Holesterol može biti i „dobar“ i „loš“
Voštana supstanca, slična masti koju produkuje jetra zove se holesterol. Organizam proizvodi skoro sav neophodan holesterol, koji je važan za formiranje ćelijskih membrana, regulaciju vitamina D i određenih hormona. Jedan deo holesterola dobijamo i ishranom bogatom masnoćama. Iako je neophodan za izgradnju zdravih ćelija, višak holesterola može izazvati zdravstvene probleme.
Složeni proteini čiji je neproteinski deo sastavljen od lipida su lipoproteini , kojih ima u ćelijama i u krvi. Dva glavna lipoproteina u krvi su lipoprotein niske gustine (LDL) „loš“ holesterol koji se može taložiti unutar arterija i formirati opasne plakove i lipoprotein visoke gustine (HDL) , „dobar“ holesterol.
Ukupan nivo holesterola u odnosu na godine starosti
Laboratorije mogu imati različite referentne vrednosti za normalne nivoe feritina. Kada dobijete rezultat testa krvi, obavezno pogledajte u kom rasponu su referentne vrednosti.
Vrednosti holesterola prema normativima Cleveland Clinic su sledeće:
Muškarci 19 godina i mlađi
Normalne vrednosti holesterola 4.39 mmol/l
Granične vrednosti 4.39 mmol/l do 5.14 mmol/l
Povišene vrednosti od 5.17 mmol/l
Muškarci 20 godina i stariji
Normalne vrednosti holesterola 3.23 mmol/l do 5.17 mmol/l
Granične vrednosti od 5.17 mmol/l do 6.18 mmol/l
Povišene vrednosti od 6.18 mmol/l
Žene 19 godina i mlađe
Normalne vrednosti holesterola do 4.39 mmol/l
Granične vrednosti 4.39 mmol/l do 5.14 mmol/l
Povišene vrednosti od 5.17 mmol/l
Žene 20 godina i starije
Normalne vrednosti holesterola 3.23 mmol/l do 5.17 mmol/l
Granične vrednosti 5.17 mmol/l do 6.18 mmol/l
Povišene vrednost od 6.18 mmol/l
Vrednosti LDL holesterola u odnosu na pol i godine starosti
Muškarci 19 godina i mlađi
Normalne vrednosti holesterola do 2.84 mmol/l
Granične vrednosti 2.84 mmol/l do 3.33 mmol/l
Povišene vrednosti od 3.36 mmol/l
Muškarci 20 godina i stariji
Normalne vrednosti holesterola do 2.58 mmol/l
Granične vrednosti 3.36 mmol/l do 4.11 mmol/l
Povišene vrednosti od 4.88 mmol/l
Žene 19 godina i mlađe
Normalne vrednosti holesterola do 2.84 mmol/l
Granične vrednosti 2,84 mmol/l do 3.33 mmol/l
Povišene vrednosti do 3.36 mmol/l
Žene 20 godina i starije
Normalne vrednosti holesterola do 2.58 mmol/l
Granične vrednosti 3.36 mmol/l do 4.11 mmol/l
Povišene vrednosti 4.13 mmol/l do 4.88 mmol/l
Vrednosti HDL holesterola u odnosu na pol i godine starosti
Muškarci 19 godina i mlađi
Optimalne vrednosti od 1.16 mmol/l
Muškarci 20 godina i stariji
Optimalne vrednosti 1.03 mmol/l
Žene 19 godina i mlađe
Optimalne vrednosti 1.16 mmol/l
Žene 20 godina i starije
Optimalne vrednosti 1.29 mmol/l
Muškarci imaju veće vrednosti LDL holesterola
Zdrave odrasle osobe trebalo bi da kontrolišu vrednosti holesterola na svakih dve do tri godine. Češći pregledi savetuju se osobama koje imaju u porodici bliske rođake koji pate od visokog holesterola, srčanih bolesti, dijabetesa.
Na vrednosti holesterola utiču neki genetski faktori. Muškarci imaju nešto veće vrednosti LDL holesterola, a kod žena vrednosti LDL holesterola rastu posle menopauze. Gojazne i osobe sa viškom kilograma mogu imati veće vrednosti holesterola. Neke životne navike, kao na primer manjak fizičke aktivnosti mogu imati za rezultat veće vrednosti holesterola. Visok holesterol može biti isprovociran i pušenjem, i nekim medicinskim stanjima, poput dijabetesa.
Holesterol se može kontrolisati odgovarajućom fizičkom aktivnošću i ishranom
Blago povišene vrednosti holesterola mogu se dobro kontrolisati odgovarajućom ishranom i fizičkom aktivnošću. Omega- 3 masne kiseline kojima oblije morska riba (skuša, losos) mogu povećati vrednosti dobrog HDL holesterola i preventivno delovati na nastanak kardiovaskularnih bolesti.
Savet je da umesto suncokretovog koristimo na primer maslinovo ulje i da pretežno konzumiramo kuvana jela, namirnice spremljene na pari ili pečene.
Postoje li znaci koji mogu da nas upozore na visok holesterol?
Visok holesterol nije praćen jasnim simptomima koji bi mogli da budu znaci upozorenja. Redovna kontrola je zato veoma bitna. U nekim slučajevima visoke vrednosti holesterola mogu da se dovedu u vezu sa visokim krvnim pritiskom.
Cela priča oko holesterola i njegovog spuštanja na referentne vrednosti prirodnim putem je netačna. Može lekovima ali tada nastaju drugi problemi. Ostaje pitanje za nas koji imamo visok nivo holesterola kako ga svesti na normalan