Medicinski informativni portal
Naslovna / Psihologija

Erotski snovi: Šta znači poljubac, a šta seks u snu

Piše: Nataša Vasić
15:55 - 18. 10. 2020.

Pazite kome prepričavate svoje snove, jer erotski snovi ne govore samo o vašim seksualnim željama, već mogu otkriti mnogo i o vašem karakteru

Erotski snovi ne moraju imati veze sa seksualnim životom Izvor: Shutterstock

Jedno istražvanje Univerziteta u Monteralu, kaže da osam procenata svih snova kod oba pola čine erotski snovi, šest procenata erotskih snova uključuju i masturbaciju, a kod četiri procenata ovakvih snova dolazilo je do orgazma.

Erotski snovi ne moraju nužno imati veze sa seksualnim životom snevača. Marketinške agencije u velikoj meri zloupotrebljavaju seksualnu simboliku, jer je erotika najbolji mogući prodavac. Naš mozak upija te slike nakon čega se one ispoljavaju u snovima. Erotski snovi često imaju preneseno značenje, pa ne govore samo o seksualnim željama snevača, već mogu otkriti mnogo i o njegovom karakteru.

Osobe koje u snovima često odlaze u posetu “damama sumnjivog morala”, na javi se mogu opirati vezivanju, dok se osobe koje su u snovima promiskuitetne, često zbog usvojenog sistema vrednosti na javi odruču svoje nezavisnosti, odnosno žive previše smernim životom. Ovakvi snovi su u tom slučaju vapaj podsvesti da se osoba malo opusti i iskoristi vreme koje joj je dato na planeti Zemlji.

Koga to ljubim…

Ljubljenje sa neprikladnim partnerom može izazvati neprijatna osećanja i nakon buđenja. Ovakvi snovi ističu tabue i granice koje snevaču postavlja sopstveni sistem vrednosti. Ljubljenje sa osobom koja se snavaču dopada je u funkciji ispunjenja želje i ne treba to smatrati znakom da su osećanja uzvraćena. Ljubljenje sa nepoznatom osobom, može značiti da u snevačevoj okolini ne postoji niko ko mu se dopada, ali može značiti i da snevač ima previsoke kriterijume, pa mu je potreban neko koga može u potpunosti idealizovati. Poslednja opcija je indikator straha od vezivanja na čemu je potrebno poraditi zarad lične sreće i zadovoljstva.

Strah od…

Snovi o potčinjavanju mogu predstavljati potrebu za oslobađanjem od odgovornosti i česti su kod osoba na odgovornim pozicijama. Ovakvi snovi mogu biti i način za oslobađanje od krivice zbog nedozvoljenih fantazija, tako što stevača stavljaju u pasivnu umesto aktivne uloge.
Seks za veliki broj ljudi predstavlja jedno od najvećih uživanja, ali isto tako može biti i izvor briga i strahova. Kod muškaraca je uzrok strahova vezan za veličinu penisa i veštinu u krevetu, a kod žena za izgled generalno. Ponekad san može učiniti strahove snevača mnogo većim nego što su u stvarnosti, što predstavlja mehanizam uma da nas suoči sa problemima. Snovi o seksulanim strahovima često mogu biti odraz drugih aspekata snevačevog života kojima nije zadovoljan – na primer, nezadovoljstvom poslom, gomilanjem dugova ili opšteg osećanja neadekvatnosti i manje vrednosti.

TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor