Naslovna / Psihologija

Prvo skeniranje mozga čoveka koji umire otkrilo šta se dešava u poslednjim trenucima života

Priredio/la: I. V. |16:00 - 23. 02. 2022.

Na primeru 87-godišnjeg čoveka naučnici uspeli da zabaleže ponašanje mozga čoveka u poslednjim sekundama života, što je i neka vrsta nade za ožalošćene porodice

skeniranje mozga Skeniranjem mozga zabeleženo šta se dešava u poslednjim trenucima života čoveka Foto: Shutterstock

Prvo skeniranje umirućeg mozga u svetu otkrilo je šta se dešava u poslednjim trenucima čovekovog života. Po prvi put ikada, naučnici su snimili aktivnost umirućeg ljudskog mozga, otkrivši da on pokazuje iste obrasce kao što se mogu videti tokom sanjanja, pamćenja i meditacije, otkrila je nova studija čiji su nalazi juče objavljeni u časopisu Frontiers in Ageing Neuroscience.

Skeniranje mozga čoveka koji umire beleži „prisećanje života“

Studija je pokazala snimak aktivnosti kod 87-godišnjeg pacijenta, koji je bio povezan sa aparatom za elektroencefalografiju (EEG) kako bi otkrio napade i lečio pacijenta, kada je iznenada dobio srčani udar. i preminuo. Oko 900 sekundi moždane aktivnosti, koje su izmerene u vreme pacijentove smrti opisane su kao nešto slično što bi se moglo nazvati „prisećanje života“. Iskustvo, koje se poredi sa onim što se dešava u trenucima kada se očekuje da će neko preminuti,  potencijalno odgovara na pitanje o moždanoj aktivnosti u ovim trenucima, što je zbunilo neuronaučnike.

Kroz generisanje oscilacija, koje su uključene u vraćanje memorije, mozak možda reprodukuje poslednje podsećanje na važne životne događaje, neposredno pre naše smrti – naglasio je dr Ajmal Zemmar, neurohirurg sa University of Louisville u SAD, koji je organizovao ovu studiju.

Najlepši životni trenuci u poslednjim sekundama

Istraživači su naveli da bi otkrića mogla značiti da mozak ostaje aktivan i koordinisan u trenucima kada čovek umire, pa čak i nakon smrti. Dr Zemmar je dodao da „ovi nalazi osporavaju naša saznanja kada se tačno život završava i generišu važna kasnija pitanja, poput onih u vezi sa vremenom doniranja organa“.

Ova studija je prva koja ispituje živu moždanu aktivnost umirućeg čoveka, ali prati slične nalaze u oscilacijama uočenim kod pacova, koji su držani u kontrolisanom okruženju. Pošto je pacijent ranije pretrpeo povrede mozga usled napada i otoka, istraživači prihvataju da su podaci komplikovani, a dr Zemmar je izjavio da planira da sprovede dalju istragu kako bi potvrdio svoju početnu studiju.

Nešto što možemo naučiti iz ovog istraživanja je da, iako naši voljeni imaju zatvorene oči i spremni su da nas ostave da se odmorimo, njihov mozak u poslednjim trenucima možda ponavlja neke od najlepših trenutaka koje su doživeli u životu – istakao je dr Zemmar, nudeći nadu ožalošćenim  porodicama.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Зоран Ивковић
19:54, 26. 02. 2022.
Odgovori

Блаженопочивши епископ емеритус др.Атанасије Јевтић је у једном од својих предавања управо ово рекао:“Да у часу смрти, тј. суда или на крају крајева и крају историје где ће Бог да укине време као категорију, јер по др.Јустину Поповићу, цењеном теологу, „време је исечак вечности“, дакле време се укида, прелазимо у вечност и све видимо као на биоскопском платну у трену, комплетан живот…“😇

Petrovic nada
1:55, 15. 11. 2023.
Odgovori

Odlicno objaseno ,meni Tata preminuo od mozdanog udara 11/10/2023

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo