Naslovna / Psihologija

Zašto nerado idemo kod psihijatra i psihoterapeuta

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 20. 06. 2023.

– Da bismo razumeli tu vrstu predrasude, možda prvo treba objasniti šta je psihoterapija a šta psihijatrija – kaže na početku današnjeg ePodcasta naša sagovornica Jovanka Lalović, porodični psihotereapeut

Kada bi pitali prosečnu osobu koja je razlika između psihologa, psihijatra i psihoterepeuta, velike su šanse da bi čuli mešavinu naoko impresivnih nagađanja – uglavnom izvučenih iz medicinskih serija od kojih je većina pogrešna. Često se može čuti i rečenica „Neću da idem kod psihijatra, jer nisam lud”.

U novoj epizodi ePodcasta Jovanku Lalović, psihoterapeuta pitali smo kada je potrebno potražiti pomoć psihijatra a kada psihoterapeuta?

Kada nam psiholološki problem otežava svakodnevno funkcionisanje, i kada ne možemo da ga rešimo uz pomoć psihoterapeuta ili uz pomoć nekih nama poznatih metoda onda je potrebno potražiti pomoć psihijatra – kaže naša sagovornica Jovanka Lalović.

U prošloj epizodi ePodcasta razgovarali smo o tome Kako prepoznati nedostatak magnezijuma u organizmu

Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut nam je dala odgovor i na pitanje o tome ko češće dolazi kod psihoterapeuta?

– Ono što je moje iskustvo, a i neka istraživanja su pokazala je da na psihoterapiju češće dolaze žene, mlađe i u nekoj srednjoj dobi. Vrlo često žene dolaze zbog problema sa svojim partnerima, pa su one te koje su prethodnica, pre nego što dođu zajedno – kaže Jovanka Lalović.

Vrlo često na početku tretmana prvo pitanje klijenta je koliko dugo će morati da dolazi, a evo i odgovora:

– Ono što je važno znati je da se ne može na jednoj psihoterapijskoj seansi sve rešiti. Postoji određen protokol po kome se radi i ono što je važno jeste da i nama terapeutima treba vremena da upznamo porodicu, klijenta da prikupimo osnovne podatke, daje objašnjenje sagovornica današnjeg ePodcasta Jovanka Lalović.

Da biste saznali na kakva pitanja je potrebno dati odgovore prilikom prvog susreta sa psihotereapeutom pogledajte naš ePodcast na početku teksta.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Jovanka Lalović, porodični psihoterapeut radi u Centru za adolescenciju i adikcije u Beogradu. Ima dugogodišnje iskustvo u radu sa bolestima zavisnosti. Pored porodične i Shema terapije (engl. Schema therapy), bavi se poremećajima u ponašanju i poremećajima ličnosti

Gledajte naše video priloge na „eKlinika” youtube kanalu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo