Naslovna / Ishrana

Kako prepoznati nedostatak magnezijuma u organizmu

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 13. 06. 2023.

– Magenzijum je uključen u preko 300 različitih enzimskih reakcija u našem telu. On učestvuje u regulaciji krvnog pritiska, u regulaciji glikemije odnosno nivoa šećera u krvi, u sinetezi proteina, sintezi DNA, kostiju, nephodan je za funkcionisanje nervnog sistema i za funkcionisanje mišićnog sistema – na početku ePodcasta kaže naša sagovornica nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga

Magnezijum je važan mineral koji je neophodan za brojne biohemijske procese u telu, kao što su metabolizam ugljenih hidrata, proteina, kalcijuma, vitamina C, fosfora, natrijuma i kalijuma. Magnezijum je četvrti po zastupljenosti mineral, posle kalcijuma, natrijuma i kalijuma, koji je telu potreban svakodnevno. Rani znaci nedostatka magnezijuma su mučnina, povraćanje, gubitak apetita, umor i slabost. Veći nedostatak dovodi do grčeva, konvulzija, abnormalnog srčanog ritma.

Jovana Srejić Ferluga, nutricionista-dijetetičar u novom ePodcastu objasnila nam je da li ljudi imaju dovoljno magnezijuma u organizmu i koja je dnevna količina potrebna?

Neka istraživanja pokazuju da čak 30 do 40 posto svetske populacije ne unosi dovoljno magenzijuma na dnevnom nivou što je zaista veliki procenat. Dnevne potrebe za magnezijumom se menjaju od rođenja pa kroz život i u zavisnosti od pola. Recimo da je bebama do 6. meseca života potrebno oko 30 mg a odraslim osobama nakon tridesete godine potrebno je oko 400 do 420 mg na dan – ističe Jovan Srejić Ferluga.

U prošloj epizodi ePodcasta saznali smo Zašto je važan prvi dodir „koža na kožu” majke i bebe

Na kraju današnjeg ePodcasta Jovana Srejić Ferluga nutricionista-dijetetičar otkrila nam je koji simptomi mogu ukazati da nam u organizmu nedostaje magnezijum i koje namirnice su bogate ovim mineralom.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Jovana Srejić Ferluga, specijalista strukovni nutricionista-dijetetičar, čiji je moto „Budite najzdravija i najlepša verzija sebe”, već dugi niz godina bavi se promocijom i edukacijom o zdravim navikama u ishrani. Sarađuje sa organizacijama, centrima i svima čiji zdrav koncept ili proizvod treba na stručan način predstaviti i približiti potencijalnim korisnicima. Na sreću mnogih zadovoljnih korisnika, bavi se i kreiranjem personalizovanih planova za ishranu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo