Naslovna / Deca

Zašto je važan prvi dodir „koža na kožu” majke i bebe

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 06. 06. 2023.

– Kontakt „koža na kožu” je od skoro postao praksa koju želimo da  primenjujemo u svim porodilištima u Srbiji. Trudimo se da to bude primenjeno kod svakog deteta koje je rođeno vaginalnim putem, ali moraju da se ispoštuju neki uslovi – kaže na početku današnjeg ePodcasta Prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog

Od momenta rođenja, fizička povezanost mame i bebe počinje kontaktom „koža na kožu”. Taj dodir pruža sigurnost tokom bebinog prvog iskustva prilikom dolaska na ovaj svet.

Prim. dr Ljiljanu Stanković smo pitali kakve dobrobiti ima kontakt „koža na kožu” odmah nakon porođaja.

Sve počinje tim prvim zagrljajem. Kada mama prihvati svoju bebu koju je nosila 9 meseci u stomaku, iako se mi svi ostali sklonimo od njih i dozvolimo da se beba odmah nakon rođenja stavi mami na grudi, dešavaju se brojni procesi koji su i naučno dokazani –  kaže dr Stanković u našem ePodcastu.

U prošloj epizodi ePodcasta saznali smo Kako se biraju lekovi koji se finansiraju od strane RFZO  

Na pitanje da li postoji nešto što je posebno potebno ispoštovati prilikom kontakta kože na kožu, prim. dr Ljiljana Stanković nam je objasnila:

Odmah nakon rođenja, babica treba da preuzme bebu, preseče pupčanu vrpcu, ali nikakva dalja obrada ne dolazi u obzir. Sve što je potrebno je to da se u jednu čistu i suvu pelenu ili kompresu prihvatiti dete, tako da se leđa i glavica bebe obrišu. Jako je važno da dlanovi deteta, koji će biti položeni na kožu majke i prednji deo deteta kojim će dete da legne u žabljem položaju na svoju mamu ostanu neobrisani.

O tome da li  je korisno da i tate kad beba dođe kući sprovode kontakt „koža na kožu” i do kog meseca se preporučuje ovakva vrsta kontakta, saznaćete ako pogledate današnji ePodcast.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prim. dr Ljiljana Stanković, neonatolog u GAK „Narodni front“ i koordinator Nacionalnog programa podrške dojenju u svakoj prilici voli da naglasi da dojenje nije samo hrana, nego je to je ljubav, emocija, sve ono što mama može da pruži svom detetu i da je sasvim normalno da beba bude uz svoju mamu gde god da se mama nalazi.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor