Naslovna / Deca

O prisustvu bliske osobe na porođaju 

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 02. 07. 2024.

– U našem porodilištu u KBC Zvezdara već dugi niz godina je dozvoljeno prisustvo bliske osobe na porođaju, da li je to partner, rođaka, sestra, prijatelj, to je osoba za koga se sama pacijentkinja odluči i za koga se zajednički dogovore o prisustvu – kaže na početku današnjeg ePodcasta dr Tatjana Đorđević

Da li prisustvo partnera ili druge bliske osobe može pomoći tokom porođaja ili pak može doneti dodatne izazove? Naša gošća je doktorka Tatjana Đorđević, specijalista ginekologije i akušerstva u Kliničko bolničkom centru Zvezdara, koja je sa nama podelila svoje stručno znanja i iskustva upravo o ovoj temi.

Iskustva iz prakse o prisustvu bliske osobe na porođaju

– Tokom mog višegodišnjeg iskustva nije se dešavalo da osoba koja dođe sa porodiljom da prisustvuje porođaju, padne u nesvest, kako često možemo uglavnom u šali čuti. Mislim da je u osnovi stvar dogovora. Ljudi uglavnom dođu spremni sa idejom da mogu to da izdrže. Nikad nismo imali da se desi neštp loše, a ukoliko bi do toga i došlo naravno da bismo reagovali i na jednu i na drugu stranu – kaže dr Đorđević.

Naša sagovornica kaže da kada se postigne zajednički dogovor, uglavnom sve prođe zabavno i lepo. Dr Tatjana Đorođević je s nama podelila situgaciju koja joj je ostala u sećanju.

– Pacijentkinja se lepo porodila i na svet je donela jednu prelepu devojčicu, Janu. Porođaj nije bio težak, ona se porodila za tri sata, bila je pod epiduralom, muzika je bila tiha i lagana po njihovom izboru. Kada se beba rodila, otac je presekao pučanu vrpcu i u isto vreme zbunjeno i uzbuđeno me upitao: „I to je to? Ja sam zamišljao da će biti mnogo strašnije,  a ja evo držim svoje dete!”

Važnos emocionalne podrške

Da li prisustvo bliske osobe zaista utiče prvo emocionalno na porodilju, a potom i da porođaj nekako prođe bez komplikacija?

– Da, pa kao što strah ume da nas zakoči i onemogući, tako i prilikom lučenja hormona stresa mehanizam otvaranja tj. dilatacije može da se uspori. Međutim kada je uz porodilju partner ili bliska osoba, taj nivo stresa pada, a tad i način mehanizma otvaranja ide lakše, jednostavnije i brže – objašnjava dr Đorđević.

Zajednički dogovor i pozitivno iskustvo

Ponekada se desi da porođaj mora da se završi i carskim rezom, pa smo dr Đorđević pitali gde je za to vreme osoba koja je došla u pratnji porodilje.

Ako se desi da se iz medicinskih razloga porođaj završi carskim rezom, za to vreme osoba koja je došla u pratnji porodilje bude smeštena u sobu pored. Ali odmah nakon porođaja babica donese bebu da je pratnja vidi i onda mogu mirni da odu kući. Kada se porođaj završi prirodnim putem, onda pratnja ostaje u sobu dva sata, koliko i porodilja nakon porođaja ostaje u porodilištu – objasnila nam je dr Tatjana Đorđević.

O tome koje uslove mora da ispuni osoba koja dolazi u pratnji porodilje na porođaj, da li se u Porodilištu KBC Zvezdara prisutvo bliske osobe plaća i da li postoje neki medicinski razlozi zbog kojih prisustvo bliske osobe na porođaju ne može da se dozvoli pogledajte u današnjem ePodcastu.

Reč, dve o sagovorniku ePodcasta

Dr Tatjana Đorđević je specijalista ginekologije i akušerstva sa više od dve decenije iskustva u KBC Zvezdara, gde radi na Akušerskom odeljenju – Porodilištu sa odeljenjem porođenih žena.

U svojoj praksi bavi se dijagnostikom, preventivnim pregledima i lečenjem oboljenja reproduktivnih organa žena. Dr Đorđević je izuzetno posvećena svom profesionalnom usavršavanju, te redovno posećuje brojne medicinske kongrese širom zemlje i inostranstva. Član je Lekarske komore Srbije i Srpskog lekarskog društva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo