Naslovna / Zdravlje

Porođaj carskim rezom: Koliko puta žena može da se porodi na ovaj način

Priredio/la: I. V. |13:00 - 17. 05. 2024.

Carski rez je hirurška procedura kojom beba dolazi na svet, a izvodi se kada vaginalni porođaj nije moguć ili nije bezbedan, ili kada je zdravlje majke ili bebe ugroženo

carski rez Akušeri naglašavaju da je svaki ponovljeni carski rez generalno komplikovaniji od prethodnog. Foto: Shutterstock

Porođaj carskim rezom zabrinjavajuć je za žene jer otvara pitanje koliko puta još mogu tako da se porode i koliko vremena treba da prođe između dva porođaja kako bi se obezbedila bezbednost i zdravlje i majke i bebe. Porođaj carskim rezom je odluka koja se donosi uz mnogo razmišljanja. Iako carski rez može da spasi živote kada je to medicinski neophodno, on ipak nosi rizik kao i sve operacije. Rizici se uvećavaju sa svakom novom trudnoćom koja mora da se završi carskim rezom.

Šta je carski rez?

Carski rez, ili porođaj carskim rezom, je hirurška procedura u kojoj se beba rađa kroz rezove u stomaku i materici. Izvodi se kada vaginalni porođaj nije moguć ili nije bezbedan, ili kada je zdravlje majke ili bebe ugroženo. Akušeri naglašavaju da je carski rez optimalna metoda za smanjenje rizika od komplikacija, obezbeđivanje sigurnosti i za majku i za fetus ako trudnica naiđe na abnormalne probleme kao što su kardiovaskularne bolesti i komplikacije, prevelik fetus ili ako fetus ne pokazuje znake života. Prilikom carskog reza daje se injekcija anestetika u kičmenu moždinu, ili epiduralnu kičmenu moždinu, kako trudnice ne bi osećale bol tokom porođaja. Zbog toga trudnice ne trpe porođajne bolove, a sama procedura ne traje dugo. Ako normalan porođaj može da traje i do 10 sati, carski rez se obavi za samo 30 do 45 minuta.

Koliko puta može da se obavi porođaj carskim rezom?

Međutim, istraživanje nije utvrdilo tačan broj ponovljenih carskih rezova koji se smatraju bezbednim. Međutim, ono što je poznato je da žene koje imaju višestruke ponovljene porođaje carskim rezom imaju povećan rizik od:

  • Problema sa placentom. Što ste više carskih rezova imali, veći je rizik od razvoja problema sa placentom, kao što je placenta koja se previše duboko implantira u zid materice (placenta accreta) ili placenta koja delimično ili potpuno pokriva otvor grlića materice  (placenta previa). Oba stanja povećavaju rizik od prevremenog porođaja, prekomernog krvarenja i potrebe za transfuzijom krvi i hirurškim uklanjanjem materice (histerektomija).
  • Komplikacije sa adhezijama. Trake tkiva nalik na ožiljke (adhezije) razvijaju se tokom svakog carskog reza. Guste adhezije mogu da otežaju carski rez i povećaju rizik od povrede bešike ili creva i prekomernog krvarenja.
  • Komplikacije koje rez može da izazove. Rizik od problema koji imaju veze sa  incizijama, kao što je hernija, raste kako se uvećava broj prethodnih abdominalnih rezova zbog čega može da bude potrebna hirurška sanacija.

Broj carskih rezova koje je žena imala takođe može da utiče na buduće opcije porođaja. Akušeri savetuju da se porođaj carskim rezom ne preporučuje nakon tri prethodna carska reza. Odluka o tome kako će žena roditi sledeću bebu nakon prethodnog carskog reza može da bude veoma složena i neophodno je da se rizik razmotri zajedno sa lekarom.

Kakve posledice ostavlja porođaj carskim rezom?

Porođaj carskim rezom nije jednostavan i baš zbog toga se radi samo u medicinski opravdanim situacijama. Posledice koje nosi porođaj carskim rezom su:

  • Anestezija, koja se koristi u hirurgiji, ostavlja mnoge neželjene efekte kao što su uticaj na kvalitet majčinog mleka ili snižavanje krvnog pritiska, izazivajući alergije
  • Nakon carskog reza, oporavak majke biće duži i bolniji nego od vaginalnog porođaja
  • Postporođajni rezovi, ako se ne čiste i pažljivo ne tretiraju, postaju opasnost od razvoja infekcije, cistitisa…
  • Ako žena zatrudni u periodu kraćem od dve godine od prvog porođaja carskim rezom – postoji rizik od rascepa nepca (rane)
  • Što se više puta radi carski rez, to je veća stopa komplikacija, posebno ako je trudnoća implantirana na mestu reza – ožiljak će biti loš, a operacija teška.
  • S obzirom na to da se telo još nije oporavilo, potrebno je nekoliko dana nakon porođaja da majčine dojke počnu da proizvode mleko
  • Tokom carskog reza, beba nije izložena bakterijama u vaginalnom okruženju majke, pa je i bebin imuni sistem slabiji. takođe, veća je šansa da dođe do komplikacija u sledećoj trudnoći nego kod vaginalnog porođaja
  • Trudnice koje su jednom imale carski rez moraće da nastave na isti način da se porađaju i ubuduće
  • Stopa beba rođenih carskim rezom sa respiratornom insuficijencijom je veća nego kod vaginalnih porođaja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Sara
13:30, 18. 05. 2024.
Odgovori

Ja sam imala 4 carska reza…prvi mi je bio najtraumaticniji,jer se nismo nadali niti pripremali za to…drugi nakon 2 god i treci nakon 3 god.A 4ti nakon 8 godina jer ta trudnoca je dosla neplanski,nisam imala nameru vise da radjam i sve je proslo dobro,cak sam sama ustala iz kreveta..

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo