Naslovna / Zdravlje

Zašto nastaje ruptura materice i kada se može posumnjati na ovu komplikaciju

Marijana M. Rajić|8:45 - 26. 04. 2024.

– Kada se uđe u porođajne kontrakcije može doći do rupture (pucanja) na samom mestu prethodnog carskog reza, ali postoje još neki potencijalni rizici – objašnjava za eKlinika portal doc.dr sci.med. Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva

Ruptura materice dr Radomir Aničić Doc.dr sci.med Radomir Aničić: Abdominalni bol i znakovi hemoragičnog šoka kod trudnice su upozoravajući znaci rupture materice Foto: Radomir Aničić/ privatna arhiva/Shutterstock

Ruptura materice je životno ugrožavajuća komplikacija trudnoće povezana sa visokim procentom učestalosti i maternalnog i neonatalnog morbiditeta, kao i mortaliteta.

Zašto najčešće nastaje ruptura materice?

U razgovoru za eKlinika portal doc. dr sc. med. Radomir Aničić kaže da je u razvijenim zemljama ruptura materice najčešće komplikacija prethodnog carskog reza i objašnjava:

– Kada se uđe u porođajne kontrakcije, može doći do rupture (pucanja) na samom mestu prethodnog carskog reza. Takođe, do rupture uterusa (materice) može da dođe kod hipertonusa uterusa. Hipertonus uterusa je posledica prekomerne stimulacije kontrakcija medikamentoznim tipom kakav je Sintocinon, ali češće korišćenjem prostaglandina koji mogu izazvati hiperstimulaciju, odnosno veliki odgovor uterusa na lek. Samim tim, moguća posledica je raslojavanje zidova i pucanje materice.

Može li se putem ultrazvuka posumnjati ili videti da postoji ruptura materice

Specijalista ginekologije i akušerstva u Ginekološkoj i akušerskoj klinici „Narodni front“odgovara da ultrazvuk jeste korisna dijagnostička metoda u ovim slučajevima. Prema njegovim rečima, na rupturu materice ginekolog akušer može da posumnja kada na ultrazvučnom pregledu uvidi da je plod van materice i ukoliko postoji slobodna tečnost u abdomenu. Slobodna tečnost, kako kaže doc. dr sc. med. Radomir Aničić, podrazumeva krv ili plodovu vodu.

Stručnjaci upozoravaju da je viši stepen opreza neophodan kod trudnica sa prisutnim faktorima rizika, a posebno ako su prisutni nespecifičan bol u abdomenu i patološke promene u kardiotokografskom zapisu.

Koje porodilje su u većem riziku za rupturu materice

– Najveći faktor rizika je prethodni carski rez. Što se tiče ostalih potencijalnih uzroka za rizik od rupture materice (iako su to ređi slučajevi), prethodne operacije poput miomektomije ili drugih operacija na uterusu sa šivenjem zidova takođe mogu da budu faktor koji će u toku porođaja dovesti do rupture – objasnio je za eKlinika portal doc.dr sc. med. Radomir Aničić, specijalista ginekologije i akušerstva u Ginekološkoj i akušerskoj klinici „Narodni front”.

Kako izgleda klinička slika i šta je cilj hirurške intervencije

Uobičajena klinička slika rupture materice vezuje se za pojavu abdominalnog bola i znakova hemoragičnog šoka kod trudnice. Prisutan je i poremećaj rada srca fetusa. Ono što može da oteža pravovremeno postavljanje dijagnoze jesu neki atipični simptomi, koji su česti u trudnoći.

Primarni cilj hirurškog zahvata koji podrazumeva histerektomiju ili ušivanje materice je zaustavljanje krvarenja i hemodinamska stabilizacija porodilje. Ishod zavisi od obima rupture, starosne dobi pacijentkinje i njegog opšteg stanja, kao i ostalih faktora koji su doveli do ovog stanja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo