Naslovna / Zdravlje

Kako se biraju lekovi koji se finansiraju od strane RFZO

Priredio/la: Vesna Stanimirović|18:00 - 30. 05. 2023.

– Put je različit u zavisnosti od toga koji se lek stavlja na listu. Ako se stavlja generički lek, koji se već nalazi na listi, ali je potrebno da se stavi njegova zamena za istu indikaciju, tj. istu bolest, onda je put veoma jednostavan – na početku današnjeg ePodcasta kaže naša sagovornica prof. dr Sanja Radojević Škodrić

Svaki osiguranik RFZO ima pravo da na recept podigne lek koji se nalazi na Listi lekova koji se propisuju na lekarski recept ili izdaju na nalog na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja. RFZO ima pravo da u toku godine menja Listu lekova, odnosno da na nju stavlja nove ili s nje skida lekove u skladu sa novim farmakoekonomskim saznanjima, kao i da menja cene lekova.

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, u novom ePodcastu objasnila nam je, pored ostalog, da li se na isti način biraju i inovativni lekovi i koliko je poslednjih godina ovih lekova stavljeno na Listu lekova.

Kada je u pitanju stavljanje inovativnih lekova na Listu lekova tu je procedura složenija. Za njih, takođe, stručne komisije dostavljaju predloge o tome koji inovativni lekovi treba da budu stavljeni na Listu lekova. Drugi kriterijum jeste da li postoji neka revolucionarna terapija koja u nekim slučajevima daje stopostotno poboljšanje bolesti. Ti lekovi imaju prioritet u odnosu na sve druge inovativne lekove. Sledeći kriterijum je broj pacijenata… U poslednjih pet godina stavili smo 80 inovativnih lekova na listu – kaže za ePodcast prof. dr Sanja Škodrić.

U prošloj epizodi ePodcasta razgovarali smo o tome Kako izabrati najbolji način za korekciju nepravilnog položaja zuba

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić nam je rekla šta u RFZO smatraju posebnim postignućem u prethodnom periodu.

– Nešto zbog čega se posebno ponosimo u RFZO jeste stabilnost tržišta lekova u Srbiji. Takođe, ponosni smo i na to što smo dobro procenjivali količine lekova, nismo imali lekove koji su nedostajali, ali isto tako nismo ih imali ni u višku – ističe prof. dr Sanja Škodrić.

Na kraju današnjeg ePodcasta, prof. dr Sanja Radojević Škodrić je našim gledaocima odgovorila na pitanje postoje li prioriteti za nabavku određenih lekova od strane RFZO u narednom periodu.

Reč, dve o gostu ePodcasta

Prof. dr Sanja Radojević Škodrić nalazi se na mestu v.d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od 16. novembra 2017. godine. Doktor je medicinskih nauka, profesor na Univerzitetu u Beogradu – Medicinski fakultet, na predmetu Patologija. Prethodno zaposlena u Institutu za patologiju, Univerzitet u Beogradu – Medicinski fakultet, Beograd, Republika Srbija, direktor u periodu od 2015. do novembra 2017. godine. U prethodnom periodu bila je predsednik Republičke stručne komisije za patologiju Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Član je Evropskog udruženja uropatologa, Evropskog udruženja patologa, Udruženja patologa i citologa Srbije i Srpskog lekarskog društva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor