Naslovna / Vesti

Unapređenje grudne hirurgije VMA

Priredio/la: V.St.|12:07 - 28. 09. 2023.

Na Klinici za grudnu i kardijalnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije prvi put je tokom operativnog zahvata resekcije pluća (desne donje lobektomije) upotrebljen robotski staplerski uređaj

grudna hirurgija Grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene videoasistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike Foto: Tanjug/ Zoran Žestić

Grudna ili torakalna hirurgija podrazumeva hirurško lečenje oboljenja pluća, plućne maramice, velikih vazdušnih puteva, dijafragme, medijastinuma, zida grudnog koša, gornjeg torakalnog otvora, povrede grudnog koša i torakoabdominalne povrede. Dominantna patologija se odnosi na karcinom pluća.

Uz pomoć robotskog staplera operisan je četrdesetdvogodišnji pacijent koji boluje od sinoviosarkoma i u dobrom zdravstvenom stanju otpušten je na dalji kućni oporavak.

Odluka o korišćenju najsavremenijeg „pametnog“ instrumenta u VMA donesena je u skladu sa savremenim poslovanjem zdravstvenih centara u svetu. Robotski staplerski uređaj čini operaciju preciznijom jer je mogućnost izbora uglova kod plasiranja instrumenta i aproksimacija tkiva dovedena do najnaprednijeg nivoa. Kao i pri ostalim minimalnoinvazivnim hirurškim procedurama, a po čemu je Klinika za grudnu hirurgiju VMA lider u zemlji, ovom metodom omogućen je po tkivo štedljiviji pristup, brži oporavak pacijenta, manji broj bolničkih dana i manja mogućnost za postoperativne komplikacije.

Grudni hirurzi VMA, kao pioniri savremene videoasistirane hirurgije u Srbiji sa dugogodišnjim iskustvom, stručno su osposobljeni zahvaljujući međunarodnom usavršavanju i obukama lekara iz oblasti torakalne robotike.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo