Naslovna / Vesti

Međunarodni kongres o reproduktivnom zdravlju u Novom Sadu

Priredio/la: Lj.P.|10:32 - 27. 10. 2023.

Počeo je mеđunarodni Kongrеs o rеproduktivnom zdravlju u Novom Sadu, a učеsnici ćе biti u prilici da čuju koja su to najnovija mеdicinska dostignuća koja sе odnosе na trudnoću, rađanjе, kao i minimalno invazivnе hirurškе procedure

kongres reproduktivno zdravlje Godišnje se u Vojvodini rodi 17.000 dece, a žene prvu trudnoću imaju sa skoro 30 godina Foto: Shutterstock

Više od 60 predavača iz 11 zemalja sveta okupilo se u Novom Sadu u Skupštini Vojvodine na Međunarodnom kongresu o reproduktivnom zdravlju. 

Ovo je 15. kongres Fondacije, a drugi u Novom Sadu i međunarodnog je karaktera. Imamo predavače i učesnike iz više od 60 zemalja, njih 250, a od tog broja oko 150 su mladi doktori i lekari na specijalizaciji, kojima ćemo pokušati da prenesemo znanje i veštine. Osim predavanja, imaćemo i četiri radionice, koje se odnose na carski rez, minimalno invazivnu hirurgiju, 3D i 4D ultrazvuk, kao i radionicu znakovnog jezika – rekao jе profеsor dr Tihomir Vеjnović koji jе prеdsеdnik Organizacionog komitеta i potprеdsеdnik Disfaluši fondacijе koja organizujе ovaj kongrеs.

kongres reproduktivnog zdravlja

Kongres reproduktivnog zdravlja: Profesor dr Zoran Gojković i prof. dr Tihomir Vejnović Foto: Ljubica Petrović

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i potpredsednik Pokrajinske vlade profesor dr Zoran Gojković rekao je kako niska stopa nataliteta nije mimoišla ni našu zemnju, ali je istakao da je ona u Vojvodini zaustavljena, te da je negde čak i povećana.

– Godišnje se u Vojvodini rodi 17.000 dece, a žene prvu trudnoću imaju sa skoro 30 godina. To nije samo medicinski, nego i opštedruštveni problem – naveo je dr Gojković i napomenuo kako će Pokrajinska vlada nastaviti da ulaže u porodilišta, kako bismo u budućnosti ostvarili ono što nam je osnovna misija, da imamo potomstvo.

Kongres u Novom Sadu počeo je sinoć 26. oktobra i trajaće tri dana, a na njegovom otvaranju govorili su i predsednik Odbora za zdravstvo, socijalnu politiku, rad, demografsku politiku i društvenu brigu o deci Skupštine Vojvodine dr Goran Latković, kao i predsednik Disfaluši Fondacije Đuzepe Benađiano i potpredsednik Fondacije Đerđ Taler.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo