Naslovna / Vesti

Međunarodni Onkološki kongres i ove godine održava se u Novom Sadu

Priredio/la: I. V. |16:00 - 18. 10. 2022.

12. Međunarodni Onkološki kongres u Novom Sadu okupiće stručnjake iz zemlje, regiona i inostranstva, predstaviti novine iz ove medicinske oblasti i rasvetliti goruća onkološka pitanja u 2022. godini

Međunarodni Onkološki kongres Već 12 godina Međunarodni Onkološki konres okuplja brojne stručnjake iz zemlje, regiona i sveta Foto: Shutterstock

Međunarodni Onkološki kongres Oncology Congress-NSOC 2022 i ove godine održava se u Novom Sadu, od 20. do 22. oktobra 2022, u kongresnom centru Master Novosadskog sajma. Kao i prethodnih 11 i ove godine 12. Međunarodni Onkološki kongres održava se u organizaciji Francusko-srpskog onkološkog udruženja.

Trodnevni Međunarodni Onkološki kongres donosi novine iz oblasti onkologije

Na trodnevnom 12. Međunarodnom Onkološkom kongresu dr Ljiljana Stamatović govoriće šta ima novo u sistemskom lečenju ginekoloških karcinoma, dr Joseph Gligorov iz Pariza obrazložiće kada eskalirati, a kada deeskalirati lečenje ranog raka dojke, o novostima u radioterapiji govorićedr Mohamed Aziz Cherif iz Pariza, dok će dr Danica Grujičić pričati o molekularnim perspektivama u lečenju primarnih tumora mozga.

O tački susreta urologa onkologa predavanje će održati dr Aleksandar Janjić i dr Lazar Popović, biće reči i o ulozi PSMA PETCT testa u raku prostate o čemu će govoriti dr Jasmin Bektic iz Insbruka (Austrija), a „Optimalan izbor lečenja metastatskog karcinoma prostate osetljivog na kastraciju“ tema je koju će predstaviti dr Timur Ceric iz Sarajeva. Temu o biomarkerima za lečenje raka prostate –  da li su nam potrebni i da li ih koristimo – obrađivaće dr Uroš Bumbaširević iz Beograda, a na pitanja šta je optimalna terapija prve linije u mRCC i koji je optimalni redosled, odgovore daje dr Michiel Strijbos iz Wilrijka (Belgija).

Goruća pitanja u onkologiji u 2022. godini

Rak debelog creva: imuno i ciljana terapija tema je o kojoj će govoriti dr Dirk Arnold iz Hamburga (Nemačka), od raku dojke govoriće dr Kevin Punie iz Leuvena (Belgija), karcinom urotelija tema je koju će obrađivati dr Lazar Popović iz Novog Sada, dok će o raku želuca pričati dr Anes Pašić, iz Sarajeva. BRCA1, BRCA2, PALB2 mutacije kod pacijenata sa rakom dojke: testiranje, prevencija, plodnost i lečenje tema je o kojoj će govoriti dr Matteo Lambertini iz Đenove (Italija), dok će dr Ivana Božović-Spasojević predstaviti novine iz oblasti preživljavanje posle lečenja raka dojke.

O gorućim pitanjima u onkologiji 2022. govoriće dr Darjana Jovanović, dr Duško Kozić i dr Gorana Matovina-Brko, temu „Biomarkeri za bolju selekciju za tretman inhibitora kontrolnih tačaka“ predstaviće dr Marko Jakopović iz Zagreba. Kontrolni punktovi izvan PD-1 i CTLA-4 i njihovih inhibitora tema je o kojoj će pričati dr Elisabeth Ashton iz Pariza, dr Ivana Urošević iz Novog Sada govoriće o promena paradigme u lečenju difuzno-velikih B-ćelijskih limfoma, a  novine u sistemskom lečenju nemelanomskog raka kože predstaviće dr Lidija Kandolf-Sekulović iz Beograda.

Poslednjih godina, NSOC je postao najveći i najposećeniji onkološki skup u Srbiji, o čemu govori stalni rast broja učesnika, iz godine u godinu. I ove godine gosti će biti stručnjaci iz oblasti onkologije iz cele Evrope , kao i veliki broj lekara – onkologa iz svih centara u Srbiji, kao i iz država u regionu. 12. Međunarodni Onkološki kongres okupiće oko 200 učesnika, od kojih je oko 30 predavača, a njih 20 je iz inostranstva.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo