Naslovna / Zdravlje

Kako rak prostate počinje da se razvija otkrili su britanski naučnici

Priredio/la: I. V. |15:00 - 23. 09. 2022.

Novo otkriće pomoćiće naučnicima i lekarima da bolje shvate uzroke raka prostate, pa čak i da u potpunosti spreče nastanak ovog karcinoma

rak prostate Normalne ćelije prostate, kod muškaraca koji su imali rak prostate, imaju više mutacija Foto; Shutterstock

Rak prostate ubuduće će moći lakše i brže da se leči s obzirom na to da su naučnici sa University of East Anglia došli do važnog otkrića o tome kako rak prostate može da počne da se razvija. Nova studija, objavljena u Molecular Oncology, otkriva da se prostata u celini, uključujući i ćelije koje izgledaju normalno, razlikuje kod muškaraca koji su dobili karcinom prostate. To ukazuje da su ćelije tkiva kroz celu prostatu pripremljene i spremne za razvoj raka prostate. Takođe, to znači da je možda bolje lečiti celu prostatu, a ne samo ona područja prostate koja je zahvatio tumor.

Rak prostate ubije jednog muškarca na svakih 45 minuta

Tim istraživača nada se da bi njihov rad mogao da pomogne naučnicima da bolje shvate uzroke raka prostate, pa čak i da ga u potpunosti spreče. Karcinom prostate je najčešći rak kod muškaraca, a u Velikoj Britaniji, gde je studija sprovedena, ovaj rak ubije jednog muškarca svakih 45 minuta. 

Često, kada se dijagnostikuje rak prostate, grupe ćelija raka mogu da se nađu na više od jedne lokacije unutar prostate. Upravo to je bio razlog zbog kojeg su istraživači hteli da saznaju da li se to dešava zbog promena u „normalnim“  ćelijama u celoj prostati.

Karcinom nastaje zbog promena u DNK, koje se pojavljuju u svakoj ćeliji. Tim istraživača je proučavao DNK kod u 121. uzorku tkiva uzetih od 37 muškaraca sa i bez raka prostate.

– Uzorci koje smo proučavali sadržavali su tkivo koje potiče od raka i tkivo sa drugih mesta u prostati, koje izgleda normalno ispod mikroskopa. Time se dobija ogromna količina podataka i primenom velike količine računarskih baza možemo da utvrdimo razlike koje su se pojavile u DNK, dajući nam uvid u to kako se rak prostate razvija – objašnjava profesor dr Daniel Brewer sa University of East Anglia.

Cela prostata je spremna da razvije karcinom, a ne samo pojedini delovi

Naučnici su otkrili da normalne ćelije prostate, kod muškaraca koji su imali rak prostate, imaju više mutacija (promena u DNK) nego normalne ćelije prostate kod muškaraca bez karcinoma. Na osnovu genetike analiziranih uzoraka, istraživači su napravili mape kako bi lakše znali gde su se pojavile različite mutacije. Na taj način pokazali su da se kod većine muškaraca mutacije u normalnim ćelijama razlikuju od mutacija u ćelijama raka.

Kako objašnjavaju, izgleda da normalne ćelije prostate kod muškaraca koji imaju rak prostate pružaju povoljno okruženje za razvoj i rast ćelija karcinoma prostate.
– Drugim rečima, cela prostata je pripremljena i spremna da razvije karcinom prostate vođen, još nepoznatim, biološkim procesom. Ovaj rad je poboljšao naše znanje o tome kako rak prostate počinje da se razvija i mogao bi nam jednog dana dati naznake kako da ga sprečimo ili lečimo. I to pokazuje da bi možda bilo bolje lečiti celu prostatu, a ne samo ona područja prostate koja imaju rak – naglasio je dr  Brewer.

Normalne ćelije prostate ponašaju se kao dobro „nađubreno“ zemljište za rak prostate

Dr  Hayley Luxton, istraživač sa Prostate Cancer UK,  objasnila je da ovo uzbudljivo novo istraživanje po prvi put pokazuje kako normalne ćelije u prostati mogu da olakšaju rast i širenje raka prostate.

Otkriveno je da normalne ćelije prostate kod muškaraca sa rakom prostate imaju specifične genetske promene zbog kojih se ponašaju kao „bogat kompost“, pružajući savršeno okruženje za rast i razvoj ćelija raka prostate. Ovi nalazi nam daju važan novi uvid u rani razvoj karcinoma prostate, što bi nam jednog dana moglo dati naznake kako da ga sprečimo – izjavila je dr Luxton.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo