Naslovna / Zdravlje

Rak prostate uzrokovan je genetskim faktorima i sve više je obolelih

Priredio/la: I. V. |19:00 - 28. 06. 2022.

Ako bliski rođak ima rak prostate, muškarci mogu da imaju dvostruko veću verovatnoću da će razviti bolest, a u nekim slučajevim i 4 puta veću šansu da obole

rak prostate Zabeležen porast od 8 odsto karcinoma prostate među Britancima Foto: Shutterstock

Rak prostate beleži porast od 8 odsto među muškarcima u Velikoj Britaniji, a specijalisti za testiranje u London Medical Laboratory naglašavaju da su otkrili skok u slučajevima ranije neidentifikovanog karcinoma prostate, u okviru istraživanja koje je sprovela kompanija Prostate Cancer U.K.

Rak prostate je genetska bolest

Istraživači navode da je zabrinjavajuće to što muškarci ne shvataju da to što imaju oca ili bliskog rođaka obolelih od ovog karcinoma, značajno povećava njihove šanse da dobiju istu bolest. Novo istraživanje U.S. Prostate Cancer Foundation američke pokazuje da je 58 odsto raka prostate uzrokovano genetskim faktorima. Ako imaju bliskog rođaka sa rakom prostate, muškarci mogu da budu u dvostruko većem riziku da će razviti bolest, dok je kod onih koji imaju dva ili više rođaka, ta verovatnoća da će dobiti dijagnozu skoro četiri puta veća. Ono što je najvažnije, kako podvlače istraživači, izgleda da je rizik znatno veći ako je otac ili bliski rođak dobio dijagnozu pre 60. godine života.

Rak prostate je sada najčešći rak u Velikoj Britaniji s obzirom na to da ga razvije 1 od 8 muškaraca. Ali, muškarci se kriju, i dalje „drže glavu u pesku“ zbog bolesti. Prostata proizvodi tečnost koja se meša sa spermom. Kako muškarci postaju stariji, problemi sa prostatom su česti i mogu da dovedu do pojave raka – ističe dr Quinton Fivelman iz London Medical Laboratory. 

Po prvi put rak prostate je najčešći karcinom

Najnoviji dostupni podaci u Velikoj Britaniji otkrivaju 57.192 nova slučaja. Po prvi put, rak prostate je najčešći karcinom, ispred raka dojke (57.153) i raka pluća (48.054). U 2020. godini, broj muškaraca koji su umrli od raka prostate po prvi put je premašio 12.000 u jednoj godini.

– Najviše zabrinjava to što 42 odsto muškaraca ne želi da poseti lekara, čak ni kada primete prve znakove, kao što su češće mokrenje noću, smanjen protok mokraće ili krv u urinu. Odlažu posetu dok simptomi se pogoršavaju, iako se zna da otkrivanje raka prostate u stadijumu 1 i 2 ima skoro 100 odsto uspeha za izlečenje, za razliku od oko 50 procenata u stadijumu 4.

Kućni test krvi olakšava kontrolu razvoja bolesti

Stručnjaci navode da je jedan od načina da se pomogne u usporavanju porasta smrtnosti od raka prostate da se muškarcima koji nisu voljni da posete lekara olakša testiranje na bolest. Test krvi kod kuće može da ih reši stida posete lekaru opšte prakse ili da ih upozori na mogući problem. Kućni testovi krvi takođe znače da muškarci koji nemaju nikakve simptome mogu redovno da se testiraju, ako je njihov otac dobio ili su bliski rođaci razvili bolest u mladosti.

Krvni testovi proveravaju nivoe prostate specifičnog antigena (PSA). Visok PSA može da ukaže na probleme sa prostatom, ali niko ne može da se oslanja samo na PSA test kako bi potvrdio ili isključio prisustvo raka prostate. Međutim, to je dobar pokazatelj. Ako je PSA visok, onda su neophodna dalja ispitivanja kod urologa. 

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo