Naslovna / Vesti

Melanom – pacijenti traže adjuvantnu terapiju koja sprečava razvoj poslednje faze bolesti

Priredio/la: D. T.|12:24 - 17. 11. 2023.

Srbija trenutno u lečenju melanoma zaostaje za zemljama regiona koje su članice Evropske unije (EU) i gde pacijenti imaju adjuvantu terapiju

melanom Foto: Shutterstock

Melanom je rak kože, koji se ako se otkrije u „in situ“ stadijumu, to jest, na samom početku bolesti leči intervencijom u trajanju od 15 minuta. Stručnjaci navode da je cilj da se melanom na vreme prepozna, dijagnostikuje i leči odgovarajućom terapijom. Ukoliko se bolest pravovremeno ne leči može doći do širenja na limfne čvorove i unutrašnje organe.

Ciljana i imunoterapija

Stručnjaci navode da je terapija za melanom sve bolja, pre nekoliko godina metastatski melanom bila je bolest od koje su pacijenti umirali, a danas može da se drži pod kontrolom.  I pored toga, terapija melanoma u Srbiji je u bitnom raskoraku i iza zemalja Evropske unije i regiona.

Udruženje pacijenata Srbije i stručnjaci dermatolozi traže i adjuvantnu terapiju, koja se primenjuje u trećem stadijumu bolesti. Ova terapija sprečava mogućnost od širenja metastaza u unutrašnje organe i razvoj četvrtog najopasnijeg i poslednjeg oblika melanoma.

Udruženje pacijenata obolelih od melanoma već izvesno vreme naglašava neophodnosti uvođenja adjuvantne terapije, koju pacijenti u Srbiji ne mogu da dobiju preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. I pored toga što ima pomaka, u ovom momentu pacijenti u Srbiji imaju šest od sedam lekova koji su poboljšali preživljavanje od metastatskog melanoma, cilj je terapija koja će omogućiti duži život pacijenata i prelazak melanoma u hronični oblik bolesti sa kojim se živi.

Srbija iza zemalja regiona i EU

Modaliteti terapije melanoma biće tema Osmog regionalnog skupa posvećenog lečenju melanoma od 17. do 19. novembra u Zemunu. Na skupu u organizaciji Udruženja pacijenata obolelih od melanoma učestvovaće lekari, pacijenti i zastupnici pacijenata iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije.

Savo Pilipović predsednik Udruženja pacijenata obolelih od melanoma navodi da Srbija trenutno u lečenju melanoma zaostaje za zemljama regiona koje su članice Evropske unije (EU) i gde pacijenti imaju adjuvantu terapiju.

Dr Željko Popadić, zamenik direktora za lekove i farmakoekonomiju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje rekao je da su pacijentima od 2016. godine na raspolaganju inovativne terapije, koje se primenjuju od 2017. Dr Popadić dodaje da se u ovom momentu inovativnim terapijama leči 380 pacijenata.

– Priprema se nova lista inovativnih lekova, ne mogu da potvrdim šta će biti na listi. Centralna komisija za lekove doneće odluku, a jedna od tema biće i melanom. Nadam se da ćemo uskoro imati zaokruženu priču kada je u pitanju melanom – navodi dr Popadić.

Potrebno je sistemsko rešenje

Dr Bojan Trkulja, direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova- INOVIA ističe da Srbija kada je su u pitanju inovativni lekovi treba da uhvati korak sa Evropom.

Očekujemo sistemsko rešenje, a ne da lista lekova bude vest – dodao je dr Trkulja.

Jedno od dobrih sistemskih rešenja je prevencija bolesti i ukazivanje na značaj redovnih pregleda. Dermatolozi iz većih zdravstvenih centara Srbije pregledali su i ove godine na terenu u manjim sredinama veliki broj meštana.

Prevencija, pregledi i zabrana rada solarijuma

Prof. dr Lidija Kandolf, dermatovenerolog VMA navodi značaj ranog prepoznavanja bolesti kako ne bi došlo do širenja u limfne čvorove i unutrašnje organe. Melanom je zloćudni tumor melanocita, ćelija koje stvaraju pigment, zbog čega često u ranoj fazi izgleda kao mladež. Može nastati bilo gde na koži, na tabanu, dlanovima, ispod kose, na noktu, u oku.

Prof. dr Kandolf savetuje redovne preglede posebno osobama svetle puti i očiju, sa više od 50 mladeža i adekvatnu zaštitu od UV zračenja. Stručnjaci u Udruženja pacijenata ističu značaj prepoznavanja bolesti na nivou primarne zdravstvene zaštite i zalažu se za potpunu zabranu rada solarijuma u Srbiji, koji je jak faktor rizika za nastanak melanoma.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Ana
20:00, 17. 11. 2023.
Odgovori

Svaki dan rak dobio ovaj rak dobio onaj. Svaki dan evo stiže lek evo otkrili lek evo ispituje se lek i…. Ništa. Da li je moguće da decenijama ne mogu naći lek da li je moguće. Da li namerno ne nalaze lek ili zaista ne mogu naći. Kažu staračka bolest a mladih sve više i više. Gde je taj lek pobogu…

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo