Naslovna / Vesti

Zglob koji najčešće strada zbog artitisa je kuk

Priredio/la: V.St.|16:38 - 15. 03. 2024.

Istraživanja pokazuju da do 50. godine života oko pet odsto populacije boluje od koksartroze, od 50 do 65. godine oko 25 odsto, a posle 70. godine oko 70 odsto ljudi.  O dijagnostici, lečenju, ugradnji endoproteze kuka i kompilakcijama koje mogu da se jave, pa sve do rehabilitacije osteoartritisa kuka, razgovaralo se na Prvom stručnom kogresu „Kolubarski reumatološko fizijatrijsko ortopedski dani”

osteoartritis kuka Prvi Kolubarski reumatološko, fizijatrijsko ortopedski dani su posvećeni širokom dijapazonu lekara i zdravstvenog osoblja koji se veoma često susreću sa pacijentima sa koksartrozom Foto: Shutterstock

Osteoartroza jedan je od najčešćih uzroka smanjenja fizičkih funkcija i pojave invaliditeta kod odraslih osoba. Svaki deseti stanovnik Srbije ima izražene bolove i druge posledice koje sa sobom nosi ovo stanje. Među osobama starijim od 65 godina osteoartroza je čak dva do tri puta češća, tako da se procenjuje da 20 odsto populacije ima ovo oboljenje.

O dijagnostici, lečenju, ugradnji endoproteze kuka i izazovima komplikacija koje mogu da se jave, pa sve do rehabilitacije osteoartritisa kuka, razgovaraće se na Prvom stručnom kogresu „Kolubarski reumatološko fizijatrijsko ortopedski dani”, koji se održava na Divčibarima od 15. do 16. marta i okupio je najeminentnije stručnjake koji se bave ovom oblašću.

Glavna tema Kogresa je osteoartritis kuka (koksartroza), a o njoj će govoriti ugledni profesori i lekari iz Zdravstvenog centra Valjevo koji svakodnevno rade sa pacijentima čija je dijagnoza osteoartroza kuka. Na Kongresu učestvuju i profesori sa Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica”, prof. dr Aleksandar Đorđević, onkološki hirurg-ortoped, prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović, fizijatar i doc. dr Dejan Nikolić, fizijatar iz Univerzitetske dečije klinike „Tiršova”, spec. dr Vladimir Piščević, fizijatar iz KBC Zvezdara. Jedan od gostiju-predavača na kongresu biće i asist. dr Tomislav Palibrk, koji se bavi mikrohirurgijom šake na Klinici za ortopediju UKCS.

Osteoartritis je najčešći tip artritisa i nastaje usled trošenja zglobnih površina. Jedan od zglobova koji je najčešće zahvaćen artritisom jeste kuk, a kod osteoartritisa kuka (koksartroze) strada zglobna hriskavica. Bolesnici se često žale na oštar bol u slabinama, kolenu, butinama, preponi, imaju poteškoća s hodom, penjanjem uz stepenice, oblačenjem, tako da su im svakodnevne aktivnosti umnogome onemogućene, što utiče na kvalitet života i radnu sposobnost.

– Pacijenti koji boluju od osteoartritisa kuka umnogome su hendikepirani, jer im je osim veoma bolnog stanja znatno onemogućeno i kretanje. Lečenje pacijenta sa bolom u preponama i kuku započinje prepoznavanjem ovog stanja kod lekara u primarnoj zaštiti, posle koga stiže kod specijaliste ortopeda i fizijatra gde mu saniramo bolove i na taj način poboljšavamo kvalitet života – rekao je dr Milan Mršić, šef Odeljenja produžene nege i rehabilitacije Zdravstvenog centra Valjevo.

osteoratritis kuka

Učesnici, organizatori i izlagači „Kolubarski RFO dani“ Foto: privata arhiva

Kongres je posvećen širokom dijapazonu lekara i zdravstvenog osoblja koji se veoma često susreću sa pacijentima sa koksartrozom i drugim degenerativnim bolestima lokomotornog sistema. Ovaj skup će otvoriti pitanja, ali sigurno dati i odgovore na najčešće dileme lekarske prakse – od primarne zdravstvene zaštite, preko hirurškog do rehabilitacionog lečenja.

U prilog tome da je neophodno više govoriti o ovoj temi ide i podatak da starenjem, hrskavice u zglobovima postaju podložnije degenerativnim procesima. Istraživanja pokazuju da do 50. godine života oko pet odsto populacije boluje od koksartroze, od 50 do 65. godine oko 25 odsto, a posle 70. godine oko 70 odsto ljudi.  

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo