Naslovna / Vesti

Od nauke do klinike: Udžbenici koji donose novi uvid u inflamatorne bolesti creva i sindrom iritabilnog kolona

Priredio/la: V.St.|15:23 - 13. 06. 2024.

Gastroenterologija, kao dinamično polje studija i prakse u internoj medicini, dobila je nove resurse za poslediplomske studije na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, zahvaljujući doc. dr Srđanu Markoviću, gastoenterologu

inflamatorne bolesti creva O udžbenicima na promociji su pored doc. dr Srđana Markovića govorili i prof. dr Miodrag Krstić, prof. dr Aleksandra Pavlović Marković, prof. dr Petar Svorcan, dr sc. Katarina Vučićević prof. dr Olivera Vuković Foto: V.S.

Uz osvrt na brojne inovacije u dijagnostici i lečenju u proteklih 30 godina, dva nova udžbenika pružaju najnovije informacije i uvide u oblasti inflamatornih bolesti creva i iritabilnog crevnog sindroma. Nove knjige predstavljaju značajan izvor informacija o najnovijim naučnim dostignućima u tretmanu ovih crevnih poremećaja.

Ova dva udžbenika donose najnovije informacije o inflamatornim bolestima creva i iritabilnom crevnom sindromu. Knjiga „Inflamatorne bolesti creva u 12 lekcija“ od profesora dr Petra Svorcana i docenta dr Srđana Markovića pruža najnovija dostignuća u tretmanu ovih bolesti. Druga knjiga, „Iritabilni crevni sindrom kroz lekcije“ autora docenta dr Srđana Markovića, je prilagođena i široj javnosti a naročito pacijentima koji imaju ovaj problem.

Lekcije koje je potrebno savladati

Udžbenici nude širok spektar tema, strukturiranih, jasnih i sveobuhvatnih. Inflamatorne bolesti creva (uključujući Kronovu bolest i ulcerozni kolitis) i iritabilni crevni sindrom postaju sve češća pojava, stoga je važno razjasniti sve nedoumice u njihovoj dijagnostici i lečenju na razumljiv način.

Obe knjige odišu multidisciplinarnim pristupom, sa tvrdnjama potkrepljenim naučnim dokazima. Posebno je važno što su autori uspeli da pišu jezikom razumljivim i pacijentima, odnosno ljudima koji se ne bave profesionalno medicinom. Ovo omogućava da se dopre do svih zainteresovanih za gastroenterološke probleme.

Skup vrhunskih stručnjaka

Doc. dr Srđan Marković, autor i koautor brojnih stručnih radova objavljenih u naučnim časopisima i na kongresima, kontinuirano usavršava svoja znanja i kompetencije kroz klinički rad i edukacije u Srbiji i inostranstvu je, kao odgovorni urednik, okupio tim vrhunskih stručnjaka iz različitih oblasti medicinskih nauka: gastroenterologije, patologije, hirurgije, psihijatrije, kao i mlade lekare. Zajedničkim snagama uspeli su da obrade i iznesu najnovija saznanja u oblastima zapaljenskih bolesti creva i iritabilnog crevnog sindroma kroz prilagođene lekcije.

Knjigu ’’Inflamatorne bolesti creva u 12 lekcija’’ pisao je tim od 21 autora: 3 profesora, 2 docenta, 3 klinička asistenta i 4 doktoranda sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, uz devet autora koji su eksperti u svojim oblastima. Prvo izdanje knjige, publikovano januara 2022. godine od strane izdavača KBC “Zvezdara”, sadrži 403 stranice sa 70 slika, 73 tabele i 462 reference.

Knjiga ’’Iritabilni crevni sindrom kroz lekcije’’ obuhvata 13 poglavlja na 247 strana, objedinjene najnovije činjenice o ovom sve učestalijem crevnom poremećaju.

Veza između teorije i svakodnevne prakse lekara

Ove knjige su napravile iskorak u medicinskoj literaturi, povezujući savremeno teorijsko i praktično znanje prikazano kroz primere iz svakodnevne prakse. Obradili su najnovije teme, ali nisu izostavili ranija saznanja o dijagnostici, praćenju i terapiji ovih bolesti. Pored uvida u najmodernije farmakološke pristupe, obuhvaćene su i nefarmakološke mere lečenja, sa posebnim poglavljem o dijetetskim režimima.

Učešće psihijatara i pedijatara u kreiranju knjiga svedoči o potrebi za multidisciplinarnim pristupom. Na kraju, zaključak je da su ovi crevni poremećaji i bolesti pobedivi kada im se pristupi na adekvatan način.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Prof.dr Sait Kačapor
2:02, 14. 06. 2024.
Odgovori

Pune tri godine sam pacijent doc.dr Srđana Markovića. Njegov pristup pacijentima, stav prema njima, jači je lek od medikamenata. Nikada se nije dogodilo da nije mogao naći vremena da me primi, a isto tako nikada me nije pustio dok mi podrobno nije objasnio moju bolest i mere koje se preduzimaju za njeno suzbijanje.
Oko sebe je okupio divan tim mladih i veoma stručnih lekara i medicinskih sestara koji pomno vode brigu o svakom pacijentu. Verujem u sručnost doc.dr Srđana Markovića i u tim koji on predvodi. Želim im dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću, društveno blagostanje i prosperitet i još mnogo, mnogo uspeha u plemenitom poslu kojim se bave.

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo