Naslovna / Vesti

Posle 35 godina, EpiPen dobija alternativu, ali bez igle

Priredio/la: I. V. |13:00 - 16. 08. 2024.

EpiPen je prvi adrenalinski proizvod za hitne slučajeve, koji se pojavio na tržištu pre više od 35 godina i koristi se i dan danas. Konačno je dobio alternativu namenjenu i deci i odraslima

epipen Foto: Shutterstock

Već 35 godina EpiPen – „olovka“ za automatsko ubrizgavanje epinefrin leka, koristi se za spasavanje života kada neko doživi tešku alergijsku reakciju, poznatu kao anafilaksa. Ova vrsta uređaja poznata je kao auto-injektor epinefrina, leka koji deluje na celo telo kako bi blokirao pogoršanje alergijskog odgovora.

EpiPen je prvi adrenalinski proizvod za hitne slučajeve

Lek epinefrin sužava krvne sudove, što dovodi do povećanja krvnog pritiska i smanjenja otoka. To omogućava mišićima oko disajnih puteva da se opuste, što dovodi do otvaranja pluća. Epinefrin je jedini lek koji deluje na celo telo, multisistemski za anafilaksu, zbog čega je i jedini lek koji se preporučuje duže od tri decenije. 

Međutim posle 35. godina EpiPen dobija alternativu, i to bez igle. Američka Uprava za hranu i lekove FDA nedavno je odobrila za upotrebu sprej za nos sa epinefrinom pod nazivom neffy za lečenje anafilakse. Očekuje se da će neffy sprej biti dostupan u roku od 8 nedelja, od odobrenja FDA.  Ovaj uređaj daje odraslima i deci opciju bez igle, koja pomaže u zaustavljanju pojave anafilakse, alergijske reakcije opasne po život, što ga čini prvim adrenalinskim proizvodom za hitne slučajeve, koji se pojavio na tržištu pre više od 35 godina.

Novi sprej odobrenje je dobio kao rezultat pet kliničkih ispitivanja, koje su testirale efekte neffy na tradicionalni auto-injektorski oblik epinefrina i otkrile da je sprej za nos od 2 miligrama jednako efikasan u lečenju anafilakse kod odraslih i dece.

Šta je neffy sprej i kome je namenjen?

Neffy je verzija epinefrina u spreju za nos dizajnirana da brzo pomogne u zaustavljanju reakcije anafilaksije bez potrebe korišćenja auto-injektora na bazi igle. Primjenjuje se slično kao Narcan i Valtoco, lekovi za hitne slučajeve koji se koriste za lečenje predoziranja opioidima i napada.

Neffy sa sobom treba da nose milioni dece i odraslih kojima je dijagnostikovana po život opasna  alergija na hranu, ujede insekata, lekove ili druge alergene koji mogu da dovede do anafilakse. Trenutno, 52 odsto odraslih osoba sa alergijama na hranu dobija EpiPen, a 36 procenata veruje da auto-injektor može da izazove efekte opasne po život. Neffy sprej može da bude idealna alternativa za one kojima je nošenje EpiPena opterećujuće.

Neffy je sprej za nos za jednokratnu upotrebu. Osobe koje imaju teške alergije trebalo bi da nose dve doze u svakom trenutku. Rok upotrebe leka je 30 meseci i treba ga čuvati na sobnoj temperaturi. Ako se javi reakcija anafilakse ili pomažete nekom drugom ko je dobio napad, dajte jednu dozu (2 miligrama) u jednu nozdrvu. Ako simptomi ne nestanu u roku od pet minuta, upotrebite drugu dozu u istu nozdrvu, savet je proizvođača.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo