Vesti

Alkohol može da izazove 6 vrsta karcinoma: Utiče na sve organe, od mozga do kolorektalnog sistema

Priredio/la: I. V.

Među promenljivim faktorima rizika za razvoja raka, alkohol je treći po redu, iza gojaznosti i pušenja, a lekari ga smatraju otrovom koji razara sve organe

Alkohol, odnosno konzumiranje alkohola, dovodi se u vezu sa razvojem 6 vrsta karcinoma, a više od 5 odsto svih slučajeva raka uzrokovano je alkoholizmom, navodi se u Izveštaju o napretku raka za 2024. godinu American Association for Cancer Research (AACR). Odavno je poznato da nijedna količina alkohola nije dobra za telo, a novo istraživanje sada ukazuje na potencijalnu štetu koju može da izazove.

Ako se alkohol pije u ranom dobu može da poveća rizik od raka kasnije u životu

American Association for Cancer Research navodi da je među promenljivim faktorima rizika za rak, alkohol treći po redu, iza gojaznosti (7,6 odsto slučajeva) i pušenja cigareta (19,3 procenata).

– Prekomerni nivoi konzumacije alkohola povećavaju rizik od 6 različitih tipova raka, uključujući određene vrste karcinoma glave i vrata, karcinom pločastih ćelija jednjaka, rak dojke, rak kolorektuma i karcinom jetre i želuca. Takođe, istraživanja pokazuju da unos alkohola u ranom dobu može da poveća rizik od raka kasnije u životu – istakao je dr Rajarshi Sengupta, glavni autor izveštaja American Association for Cancer Research. 

Na osnovu ovih nalaza, ograničavanje ili eliminisanje alkohola može za 8 odsto da smanji rizik od razvoja karcinoma koji se dovode u vezu sa alkoholom, kao i a rizik od svih vrsta raka za 4 procenata, navodi se u izveštaju AACR.

„Alkohol je otrov, utiče na bilo koji organ“

– Informacije o tome da li je alkohol štetan bile su poput „rolerkostera“ – menjale su se neverovatnom brzinom. Godinama su čak postojali izveštaji da bi konzumiranje alkohola moglo da bude korisno za nečije zdravlje, ali, sada znamo da je alkohol jedan od faktora rizika za razvoja raka na koji može da se utiče i promeni – kaže psihijatar zavisnika dr Adam Scioli iz Caron Treatment Centers u Pensilaniji.

– Što više neko pije, i po količini i po učestalosti – veći je rizik. Alkohol je otrov. Odavno znamo da utiče na bilo koji organ, razara ih, počevši od mozga i sve do kolorektalnog sistema – upozorio je dr Scioli.

Da li postoji li „sigurna“ količina?

Umerena upotreba alkohola definiše se kao jedno piće dnevno ili manje za žene, a za muškarce su to su dva pića ili manje dnevno, navodi se preporukama Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Umereno konzumiranje alkohola može da poveća ukupni rizik od smrti i hroničnih bolesti. Čak i nizak nivo upotrebe alkohola (manje od jednog pića dnevno) može da poveća rizik od određenih karcinoma – navodi CDC, a prema podacima American Association for Cancer Research većina Amerikanaca (51 odsto) nije svesna da alkohol povećava rizik od raka.

Dr Scioli ističe da „definitivno možemo da kažemo da nema dodatne zdravstvene koristi od uzimanja alkohola koji stalno prolazi ispod radara“.

– Linija između bezbednosti i opasnosti je diskutabilna i različita je za svaku osobu – naglašava dr Scioli.