Naslovna / Zdravlje

Alkoholna pića deluju na mozak i jetru, kojim osobama može da bude loše i posle jedne čašice

Priredio/la: D. T.|18:00 - 04. 02. 2024.

Većina stručnjaka veruje da zdravim odraslim osobama, jedno piće dnevno za žene i do dva za muškarce neće izazvati komplikacije

Alkoholna pića Various alcoholic cocktails on a wooden table

Alkoholna pića mogu, u zavisnosti od metabolizma i prehrambenih navika različito da deluju na ljude. Nekom će od  jedne čašice žeštokog alkoholnog pića biti muka, dok će pojedine osobe mnogo lakše podneti i znatne količine pića. Stručnjaci ističu da će neumerena upotreba alkohola, ipak, kod najvećeg broja osoba na kraju izazvati ozbiljne zdravstvene probleme. U starijem životnom dobu, uz već postojeće bolesti, konzumacija alkohola može da bude samo dodatni teret za organizam.

Kako jedna do dve čaše pića deluju na telo kada kada imamo 20, 30, 40 godina

Dr Elizabeth Landsverk, gerijatar i stručnjak za demenciju, navodi da uticaj alkoholnih pića na organizam varira u zavisnosti od godina života.

U mlađem životnom dobu telo će lakše preboleti mnoge bolesti, pa i delovanje alkohola. Dr Landsverk navodi da su u 20-tim godinama jetra i mozak još jaki, ali i dodaje da je ovo vreme kada mogu da se formiraju loše navike kada je u pitanju konzumacija alkohola. Većina osoba sa dobrim zdravljem i u 30- tim godinama dobro će podnositi umerene količine alkohola, neće imati bitnijih zdravstvenih problema. Jedna do dve čaše pića neće izazvati komplikacije kod zdravih osoba, ali tokom 40 – tih godina već počinju zdravstveni problemi.

– Gojaznost, dijabetes, hipertenzija i visok holesterol povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. U situaciji kada neko ima visok krvni pritisak i gojazan je, čak i mala količina alkohola može da bude problem – kaže dr Landsverk. Većina stručnjaka veruje da zdravim odraslim osobama jedno piće dnevno za žene i do dva za muškarce neće izazvati komplikacije.

Alkoholna pića posle 50. godine života

Posle 50. godine života čak i veoma umerena konzumacija alkohola može da bude opterećenje.

– Pored vaskularnih oštećenja, alkohol je posle 50. godine faktor rizika i za razvoj demencije, raka dojke, raka jetre, jer sa starenjem raste i opasnost od pojave malignih oboljenja – objašnjava dr Landsverk.

Kako starimo dolazi i do poremećaja u kvalitetu spavanja, a supstance poput kofeina, alkohola i cigareta, mogu dodatno da deluju na pojavu nesanice, smatraju stručnjaci.

Posle 60. rođendana većina osoba počeće da oseća efekte i umerene konzumacije alkohola.

– Ovo je doba života kada je moguće da se drastično smanji tolerancija na alkoholna pića. U principu zdrave osobe, koje mogu da se sa lakoćom kreću i koje su fizički aktivne, nekada mogu imati problem i pored umerene upotrebe alkohola. Na osnovu svog iskustva mogu da kažem da jedna čaša vina može u roku od 24 sata da izazove probleme, mučninu, umor – objašnjava dr Landsverk.

Moraju li starije osobe da se odreknu alkoholnih pića?

Sa starenjem veća je verovatnoća da dođe do slabljenja delovanja enzima zaduženog za metabolizam alkohola, povrh toga stare i vitalni ograni kao što su mozak, srce, jetra, bubrezi, upozoravaju lekari. Pojedini stručnjaci smatraju da nam je alkohol nepotreban, ali ima i onih koji ističu male koristi od umerene konzumacije alkohola.

– Pojedina alkoholna pića se savršeno slažu uz obroke, ali mogu dovesti do povećanja telesne težine i naglog skoka šećera u krvi. Sve ovo ne znači da starije osobe moraju da se odreknu alkohola. Bitno je da imamo na umu da i umerena konzumacija alkohola, pored starenja i drugih bolesti, može samo dodatno da iskomplikuje zdravlje. Neka naglasak bude na kvalitetnoj ishrani i ponekoj čašici pića, ali ne posle svakog ručka – dodaje dr Landsverk.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo