Naslovna / Zdravlje

Kako nastaju ožiljci na jetri: Ne pravi ih samo alkohol, već još neki uzroci

Priredio/la: Ma.R.|15:00 - 03. 01. 2024.

Uprkos raširenom mišljenju da dve najčešće bolesti jetre – fibrozu i cirozu uzrokuje samo zloupotreba alkohola, to nije istina

Ožiljci na jetri Jetra je izložena različitim negativnim uticajima Foto: Shutterstock

7Ožiljci na jetri, odnosno ožiljno tkivo zvano fibroza nastaje tako što se sama unutrašnja struktura ovog organa menja formiranjem trakastih, ožiljnih nabora. Uprkos raširenom mišljenju da i fibrozu i cirozu uzrokuje pre svega zloupotreba alkohola, to nije istina.

Kako nastaju ožiljci na jetri (fibroza)

Stvaranje ovakvih ožiljaka u tkivu jetre pored promene unutrašnje strukture posledično utiče na sposobnost ovog organa da se regeneriše, a samim tim i njenu funkciju. Laički rečeno, kada se zdrave ćelije izmene i zbog ožiljaka koji se stvore pokušaju da se regenerišu, ovaj proces ne može da se odvije kao u zdravom telu i zdravoj jetri. Blokira se i protok krvi. Nagomilavanje, odnosno umnožavanje takvih ćelija stvara ožiljke, koji uslovljavaju razvoj bolesti jetre što je progresija veća jer one pretvaranjem u ožiljno tkivo nemaju funkciju.

Ožiljci na jetri i najčešći uzroci zbog kojih do njih dolazi

Jedan od najznačajnijih uzroka pojave fibroznih ožiljaka jeste zloupotreba alkohola, ali daleko od toga da je jedini. Ostali razlozi mogu da budu

  • korišćenje pojedinih grupa lekova
  • hepatitis C (virusni)
  • hepatitis B (virusni)
  • blokada žučnih kanala
  • nealkoholna masna bolest jetre
  • nepoznati uzroci

Svi ovi uzroci mogu ozbiljno da oštete jetru i da u kombinaciji sa drugim oboljenjima prouzrokuju čak i njeno otkazivanje. Na primer, kod ljudi sa viškom telesne težine, predijabetesom, dijabetesom, visokim nivoom lipida ili holesterola u krvi, uz fibrozu postoji i grupa stanja poznata kao metabolički sindrom.

Da li neki ožiljci u jetri mogu da se regenerišu

Jetra je izložena različitim negativnim uticajima i potencijalnim oštećenjima. Kada su oštećenja i povrede tkiva sporadični, retki ili do njih iz nekog razloga dođe jednom (čak i ako je u pitanju akutni hepatitis), jetra može da se regeneriše stvaranjem novih ćelija. One se praktično „utope“ u unutrašnju mrežu tkiva iako su odumrle. Međutim, ako su oštećenja kontinuirana i intenzivna, jetra ne uspeva da regeneriše sve ćelije i zameni ih funkcionalnim. Bez dovoljnog cirkulisanja krvi ćelije ne mogu da funkcionišu, odumiru i tako nastaje fibroza. Dolazi i do povećanog krvnog pritiska u  portalnoj veni, koja prenosi krv iz creva u jetru, što može da dovede do portalne hipertenzije.

Lečenje fibroze jetre

Iako fibroza ne daje transparentne simptome, važno je početi lečenje što pre, a to ćemo biti u mogućnosti ukoliko se sprovode preventivni ultrazvučni pregledi i kontrolišu parametri rada jetre u krvi. Fibroza može da se zaustavi ako se uzrok identifikuje na samom početku bolesti. Tako je često moguće zaustaviti ili usporiti dalje stvaranje ožiljnog tkiva na jetri.

Lečenje se sprovodi uključivanjem antivirusnih lekova kod hroničnih virusnih hepatitisa, zabranom konzumiranja alkohola i alkoholnih pića, deblokadom žučnih kanala, regulacijom telesne težine i redovnim kontrolisanjem nivoa glukoze. Takođe, i uključivanjem terapije za eliminaciju teških metala iz organizma pod posebnih kategorija pacijenata (hemohromatoza, Vilsonova bolest).

Ukoliko se ne tretira blagovremeno, fibroza postaje trajna, a ako brzo napreduje može da dovede do ciroze jetre.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo