Naslovna / Zdravlje

Šta nam o tome kako radi jetra govore AST, ALT i još neke analize

Priredio/la: Ma.R.|17:00 - 07. 08. 2022.

Pored trenutnog stanja, analize rada jetre mogu da prate napredovanje ili lečenje postojeće bolesti

jetra Jetra je najvažnija žlezda našeg organizma, a analize koje govore o njenom radu i stanju, važan su parametar i u dijagnostici drugih bolesti Foto: Shutterstock

Jetra, najvažnija žlezda u našem organizmu, daje nam informacije o tome da ne radi kako treba prvenstveno kroz određene analize. One služe za procenu njenog stanja i funkcionalnosti. Proveravaju se nivoi proteina, jetrinih enzima i bilirubina u krvi.

Jetra, njeno stanje i provera nivoa enzima ili proteina

U zavisnosti od testa, ako su nivoi određenih enzima ili proteina viši ili niži od predviđenih referentnih vrednosti, mogu da ukazuju na problem sa jetrom.

Neki od razloga zbog kojih lekari mogu da nalože proveru i analize funkcije jetre, podrazumevaju skrining za bolesti kao što je hepatitis, praćenje neželjenih efekata lekova, ispitivanje i praćenje stadijuma, odnosno težine bolesti jetre.

Jetra – kada se rade analize njenog stanja i funkcije

Testovi funkcije, kako radi i u kakvom stanju je jetra, preporučuju se u sledećim situacijama:

  • pri proveri oštećenja jetre od infekcija kao što su hepatitis B i hepatitis C, posebno ako se sumnja da ste bili izloženi virusu koji izaziva hepatitis
  • praćenje neželjenih efekata određenih lekova, jer je poznato da pojedini lekovi utiču na jetru, uključujući NSAID, statine, antibiotike, lekove protiv epilepsije i tuberkuloze
  • ako već imate bolest jetre, u cilju njenog praćenja i procene efikasnosti propisane terapije
  • ako imate simptome poremećaja ili porodičnu istoriju bolesti jetre (masna jetra)
  • ako su prisutna određena medicinska stanja, kao što su vrednosti visokih triglicerida, dijabetesa, visok krvni pritisak, anemija, ako često pijete alkohol ili imate probleme sa žučnom kesom.

Određeni testovi pokazuju nam različite aspekte funkcije jetre. Na primer, povišeni nivoi alanin transaminaze i aspartat transaminaze nesrazmerni nivoima bilirubina i alkalne fosfataze, često ukazuju na bolest jetre.

Jetra se proverava različitim vrstama analiza

Testovi funkcije jetre rade se merenjem i proverom specifičnih enzima i proteina iz naše krvi. Ako imate atipične rezultate na bilo kom od ovih analiza, obično je potrebno praćenje kako bi se utvrdio uzrok atipičnih karakteristika i odstupanja u vrednostima. Čak i blago povišeni rezultati mogu biti povezani sa oboljenjem jetre.

Šta je test alanin transaminaze (ALT)

Alanin transaminaze (ALT) naše telo koristi za metabolizam proteina. Ako je jetra oštećena ili ne funkcioniše ispravno, ALT se može osloboditi u krv. Tada dolazi do povišenog nivoa ALT, a viši rezultat od uobičajenog na ovom testu može biti znak oštećenja jetre.

Test aspartat aminotransferaze (AST)

Aspartat aminotransferaza (AST) je enzim koji se nalazi u više delova našeg tela, uključujući:

  • srce
  • mozak
  • pankreas
  • jetru
  • mišiće.

Kada je jetra oštećena, i AST se može osloboditi u krvotok. Visok rezultat na AST testu ukazuje na problem sa jetrom ili mišićima.

Budući da nivoi AST nisu toliko specifični za marker oštećenja jetre kao ALT, obično se meri zajedno sa ALT. Na primer, visok odnos AST:ALT može da ukazuje na alkoholnu bolest jetre.

Test alkalne fosfataze (ALP)

Alkalna fosfataza (ALP) je enzim koji se nalazi u kostima, žučnim kanalima i jetri. ALP test se obično odrađuje u kombinaciji sa više drugih testova. Inače, ALP test može da se koristit za procenu sistema žučnih kanala jetre.

Albumin test

Albumin je glavni protein koji proizvodi naša jetra. Zadužen je za obavljanje mnogih važnih telesnih funkcija. Na primer, albumin hrani naša tkiva i prenosi hormone, vitamine i druge supstance kroz telo. Albumin test takođe određuje nivo uspešnosti proizvodnje navedenog proteina od strane ovog organa.

Test bilirubina

Bilirubin je otpadni proizvod razgradnje crvenih krvnih zrnaca. Jetra ga prerađuje, i kroz nju prolazi pre nego što se izluči kroz stolicu.

Oštećena jetra ne može pravilno da obradi i filtrira bilirubin, i to dovodi do atipično visokog nivoa bilirubina u krvi. Pojedine nasledne bolesti mogu da povećaju nivo bilirubina, čak i kada jetra funkcioniše normalno i očekivano.

Simptomi poremećaja rada i stanja jetre

Problemi sa jetrom mogu da budu opasni po život. Približno 4,5 miliona odraslih u Sjedinjenim Državama ima neku od hroničnih bolesti jetre.

Simptomi poremećaja jetre su:

  • slabost
  • umor ili gubitak energije
  • gubitak težine
  • žutica (žuta koža i oči)
  • nakupljanje tečnosti u abdomenu, poznato kao ascites
  • tamni urin ili svetla stolica
  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • bol u stomaku
  • atipične modrice ili krvarenje.

Priprema za analize rada jetre

Lekar će vam dati kompletna uputstva o tome kako da se pripremite test iz krvi u cilju provere rada jetre. To je važno, jer pojedini lekovi i hrana mogu da utiču na nivoe ovih enzima i proteina. Nastavite da pijete vodu normalno.

Takođe, vaš doktor će možda smatrati da je potrebno da vas testira na hepatitis, druge infekcije ili druge bolesti koje mogu da utiču na jetru. Još neke dijagnostičke metode koje su u opticaju su ultrazvuk ili CT skener.

Biopsija jetre radi se za procenu mogućnosti fibroze, nealkoholne masne bolesti jetre, ili nekih drugih oboljenja.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Snezana
22:58, 07. 08. 2022.
Odgovori

Eee vala taman ste pogodili temu,pošto mi je jetra mnogo uvećana s niti sam alkoholna nit’ narkoman, kao i pankreas i jedva na nogama stojim evo nekoliko mjeseci.A nit dijagnoze nađoše ,naši „velji“ stručnjaci ovoga grada niti od čega je ,a još manje da mi dadoše uput za dalje kada su oni nesposobni otkriti.Tako da je ova tema taman ono za edukaciju .No trebali bi medicinske malko još bolje doškolovati medicinski 😃jer pomrije ovi jadni narod sa znanjem medicinska na Balkanu

Dragan
17:38, 08. 08. 2022.
Odgovori

A dali fibroskenom možemo utvrditi tačno oštećenost jetre i dali fibrosken zamenjuje biopsiju

Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo