Naslovna / Vesti

Stručnjaci još nisu sigurni šta je uzrok neobjašnjivih slučajeva hepatitisa kod dece

Priredio/la: D.T.|14:30 - 06. 05. 2022.

Adenovirus 41 kako upozoravaju stručnjaci najčešće nije uobičajen kao uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece

hepatitisa kod dece Bolesna deca su imala, kako kažu stručnjaci, povišene nivoe enzima jetre i žuticu, ali mali broj njih je imao povišenu temperaturu. Foto: Shutterstock

Stručnjaci još istražuju mogućnost, prema kojoj bi obični adenovirus mogao biti odgovoran za pojavu neobjašnjivih slučajeva hepatitisa kod dece. Transmisioni elektronski mikroskop potvrdio je prisustvo adenovirusa u 74 od 169 slučajeva hepatitisa, opisanih u nedavnom izvešataju Svetske zdravstvene organizacije (SZO). Lekari, ipak ne mogu još sa sigurnošću da kažu da li je adenovirus uzročnik oboljenja jetre nepoznatog porekla.

Registrovano je oko 200 slučajeva

Najmanje 16 zemalja sveta i 10 američkih država istražuje izveštaje o neobičnim i retkim slučajevima hepatitisa koji su se pojavili kod zdrave dece. Do sada je registrovano oko 200 dece širom sveta, naveo je Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control). Stručnjaci pretpostavljaju da bi uzrok mogao da bude adenovirus, ali još istražuji i faktore okruženja.

Deca se u velikom broju uspešno oporave

Većina slučajeva hepatitisa neobjašnjivog porekla, prijavljena je u Velikoj Britaniji. Deca su se u velikom broju, uspešno oporavila, ali bilo je i nekoliko ozbiljnijih slučajeva bolesti. Jedno dete je do sada preminulo, saopštava SZO.

– Još je rano da predvidimo kakvo će biti stanje. Teško je reći da li će ovakvi slučajevi postati češći ili su samo jedan trenutak kada govorimo o zaraznim bolestima – kaže dr Richard Malley, specijalista za infektivne bolesti iz Bostona.

Bolesna deca su imala žuticu i povišene nivoe enzima jetre

Hepatitis je zapaljenje jetre koje izazivaju virusi poznati kao hepatitis A, B, C, D i E. Stanje kod odraslih osoba može biti isprovocirano preteranom upotrebom alkohola, nekim lekovima, toksičnim supstancama. Iznenadni i ozbiljni slučajevi hepatitisa kod prethodno zdrave dece su neouobičajeni.

SZO navodi da su adenovirusi česti i da su uglavnom praćeni respiratornim simptomima, ipak nekada mogu izazvati zapaljenje želuca i creva, konjuktivitis, upalu bešike.

Adenovirus tip 41, za koji se sumnja da je uzrok bolesti kod dece manifestuje se dijarejom, povraćanjem, povišenom temperaturom i respiratornim simptomima. Bolesna deca su imala, kako kažu stručnjaci, povišene nivoe enzima jetre i žuticu, ali mali broj njih je imao povišenu temperaturu.

I kod nas je bilo slučajeva oštećenja jetre nepoznatog porekla

Adenovirus 41 kako upozoravaju stručnjaci najčešće nije uobičajen kao uzrok hepatitisa kod inače zdrave dece. Lekari upozoravaju roditelje da vakcinišu decu i da redovno održavaju higijenu. Adenovirusi se šire bliskim kontaktom, respiratornim kapljicama ili dodirivanjem raznih površina. Postoji više od 50 vrsta adenovirusa, koji najčešće prouzrokuju prehladu, ali i mnoge druge bolesti.

Oštećenja jetre sa nepoznatim uzrokom nisu novost, doktori podsećaju da je i kod nas 1995. godine zabeleženo 6 do 7 odsto slučajeva oštećenja jetre nepoznatog porekla na Infektivnoj klinici u Beogradu.

Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo