Naslovna / Vesti

Tiho i polako, ali sigurno: Alkohol sve češće uzrok smrti od raka

Priredio/la: V.St.|19:00 - 03. 06. 2025.

Navikli smo da alkohol doživljavamo kao sastavni deo svakodnevice, ali nova naučna saznanja pozivaju na ozbiljno preispitivanje ove navike

alkohol Navikli smo da alkohol doživljavamo kao bezazlenu naviku. On je prisutan uvek i svuda Foto: Shutterstock

Alkohol. Prijatelj opuštanja, večernjih izlazaka, nazdravljanja u važnim životnim trenucima. Tu je kad slavimo, kad lečimo tugu, kad „želimo da zaboravimo“. Navikli smo da ga doživljavamo kao bezazlenu naviku, posebno ako ga, kako volimo da kažemo, „pijemo umereno“. Ipak, nauka nas sve glasnije upozorava: nema bezbedne količine alkohola kada je reč o riziku od raka.

Alarmantni podaci iz Amerike – ali poruka važi svuda

Nova studija predstavljena na ovogodišnjoj konferenciji Američkog društva kliničke onkologije (ASCO) otkriva da se broj smrtnih slučajeva od raka povezanog sa konzumacijom alkohola u SAD udvostručio u poslednje tri decenije – sa 11.896 u 1990. godini na čak 23.207 u 2021. godini. Najčešće su pogođeni muškarci i osobe starije od 55 godina.

Iako je ovo američka statistika, poruka ne poznaje granice – i naši životi, i naša tela funkcionišu po istim biološkim zakonima. Svaka čaša vina, svaki gutljaj viskija ili piva – ulazi u krv, u tkiva, i vremenom ostavlja trag.

Da li znate da je alkohol – kancerogen?

Ne, ovo nije senzacionalizam. Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC), deo Svetske zdravstvene organizacije, klasifikovala je alkohol kao kancerogen iz Grupe 1 – što ga stavlja u isti rang sa duvanom i azbestom. Naučni dokazi potvrđuju vezu između konzumiranja alkohola i više vrsta karcinoma:

Upozorenje koje je izdao i američki hirurški bord početkom 2025. godine posebno je istaklo povezanost sa rakom dojke kod žena i kolorektalnim karcinomom kod oba pola.

Rak jetre – podmukao i neumoljiv

Karcinom jetre, pokazao se kao najčešći i najsmrtonosniji oblik raka povezan sa alkoholom. Čak i umerena konzumacija alkohola može da poveća rizik, posebno kod osoba koje već imaju metaboličke poremećaje kao što su gojaznost, dijabetes ili povišen holesterol.

Doktor Činmej Džani, onkolog iz Majamija i vodeći autor ove studije, objašnjava da je alkohol problem koji ne prepoznajemo na vreme.

– Kad pijemo u mladosti, ne razmišljamo o posledicama. A onda, u pedesetim i šezdesetim godinama, počinju da se pojavljuju problemi sa zdravljem, i često je tada već kasno – kaže on.

Surova istina: i jedna čaša nosi rizik

Možda će vas ovo iznenaditi, ali – nauka ne poznaje „bezbednu dozu“ alkohola u kontekstu raka. Studija jasno ističe da čak i povremeno konzumiranje male količine alkoholnog piča može imati dugoročne posledice. Muškarci su u većem riziku ne samo zbog količine koju unose, već i zbog toga što počinju ranije da piju i skloniji su rizičnim ponašanjima. Biološke razlike, takođe, igraju ulogu.

Vreme je za istinu, ne za strah

Ovaj tekst nije tu da vas uplaši. Nije tu da moralizuje. On je tu da vas informiše – i da vam da izbor dok još imate vremena da birate.

Ako ste već uveli alkohol u svakodnevicu – sada je trenutak da razmislite. Ako ste roditelj – sada je trenutak da razgovarate sa decom. Ako ste lekar – sada je trenutak da uključite i ovo pitanje u preventivne razgovore sa pacijentima.

Neće svi koji konzumiraju alkohol dobiti rak. Ali mnogi koji su ga dobili – nisu znali da samo jedna čaša više, donosi rizik a ne samo kratkotrajno opuštanje.

Napomena: Ovaj tekst je informativnog karaktera i ne zamenjuje savet lekara. U slučaju bilo kakvih nedoumica, obratite se svom lekaru
Pre preuzimanja teksta sa našeg sajta obavezno pročitajte USLOVE KORIŠĆENJA. Posebno obratite pažnju na član 6. i 8.2.
TEME:
Vaš komentar nam je dragocen!

Ostavite odgovor

Preporučujemo